Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni ikääntynyt jatkaa elämäänsä kuin ennen – Heimo Simula, 99, päätti muuttaa Kalliosta Espanjaan

Korkeaan ikään ehtineiden joukko kasvaa nopeasti. Heimo Simula täytti 99 vuotta ja muutti lastensa tuella ulkomaille.

Kotimaa
 
Jarl Wahlström
Heimo Simula perillä uudessa kotikaupungissaan Torreviejassa. Hän on ollut lastensa mukaan kuin kotonaan.
Heimo Simula perillä uudessa kotikaupungissaan Torreviejassa. Hän on ollut lastensa mukaan kuin kotonaan. Kuva: Jarl Wahlström

Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa unelmiaan. Niin voisi päätellä 99-vuotiaasta Heimo Simulasta, joka muutti tällä viikolla eläkepäivikseen Espanjan Torreviejaan.

”Sellainen on mieliala”, Simula toteaa lähdön kynnyksellä.

”Eräällä tuttavallani on saman tyyppinen jalkavaiva kuin minulla ja hän lähti sinne etsimään rantavesien parantavia vaikutuksia. Takaisin tultuaan hän unohti vaivansa ja käy nyt normaalisti tanssipaikoissa. Siitä on monia lauluja, kuinka espanjattaret ovat saaneet ikätoverini nuortumaan.”

Korkeaan ikään ehtineiden joukko kasvaa nopeasti. Yli 90-vuotiaita oli viime vuonna 25 prosenttia enemmän kuin 2010, yli 40 000 ihmistä.

Moni ikääntyy hyväkuntoisena ja jatkaa entistä elämäntapaansa.

Harrastuksissa jatketaan myös 80 ikävuoden jälkeen, havaitsi ikääntyvien päijäthämäläisten hyvinvointia kartoittanut Ikihyvä Päijät-Häme -tutkimus muutama vuosi sitten.

Helsingin yliopiston tutkimus seurasi 62–86-vuotiaita päijäthämäläisiä kymmenen vuoden ajan. Sinä aika heidän tyytyväisyytensä elämään lisääntyi ja vanhenemisen vaikeaksi kokeneiden joukko pieneni.

Heimo Simulan kohdalla idea Espanjaan muutosta syntyi viime kesänä, kun osan vuodesta Torreviajassa asuva Seppo Simula oli hoitamassa Suomessa isäänsä. Nuorin poika on Heimo Simulan neljästä eläkkeellä olevasta lapsesta ainoa, joka pysyy todellisuudessa erossa töistä.

Isä ja poika kävivät päivittäin ulkona ja lähentyivät.

”Kun Seppo oli lähdössä, isä sanoi, että osta kaksi lippua”, tytär Riitta Wahlstörm kertoo.

Markus Jokela / HS
Isäänsä hoitaneet kaksoset Pertti Simula ja Riitta Wahlström muuttivat 99-vuotiaan Heimo Simulan Espanjaan. ”Ei muuta kuin iloisella mielellä”, Heimo Simula kuvaili tunnelmiaan ennen lähtöä.
Isäänsä hoitaneet kaksoset Pertti Simula ja Riitta Wahlström muuttivat 99-vuotiaan Heimo Simulan Espanjaan. ”Ei muuta kuin iloisella mielellä”, Heimo Simula kuvaili tunnelmiaan ennen lähtöä.

Wahlströmin mukaan isä innostui Espanjasta kiihkeästi, mutta muuton valmistelun aikana into hieman laantui.

Espanjasta on nyt hankittu esteetön vuokra-asunto. Simulalle on haettu uusi henkilökortti, eurooppalainen sairausvakuutuskortti ja matkavakuutus, joka myönnettiin vielä alle 100-vuotiaalle.

”Aika hilkulla sen saaminen oli”, poika Pertti Simula myöntää.

Lääkereseptit ja kotihoidon ohjeet on käännetty englanniksi.

Suunnitelmissa varauduttiin myös koko ajan peräytymään, Pertti Simula sanoo. Pääasia on, ettei isän tarvitsisi mennä hoitokotiin. Sitäkin on muutaman kuukauden ajan kokeiltu.

”Hoitajat olivat vieraita, eivätkä puhuneet aina suomea. Monilla asukkailla ei ollut puhekykyä. Laitos on laitos. Isä kaipasi kotia ja näki, että hän ikävystyi ja masentui”, Wahlström kertoo.

Lapset päättivät hoitaa isäänsä kotona niin, että vastuuta jaetaan. Kotihoidossa isän uni- ja masennuslääkitys saatiin jätettyä pois, ja tämä tuli lasten mukaan aiempaa aktiivisemmaksi.

Lääkkeitä tarvitaan edelleen sydämen vajaatoimintaan ja lonkan kulumaan, mutta sokeriarvot ovat nyt kunnossa. Myös eturauhassyövästä on selvitty.

”Lääkäri ei nähnyt matkustamiselle estettä”, Pertti Simula kertoo.

Markus Jokela / HS
Heimo Simula muuttaa Espanjaan poikansa luo.
Heimo Simula muuttaa Espanjaan poikansa luo.

Heimo Simula sanoo, ettei häntä muu vaivaa kuin äkäisyys. Nyt harmittaa se, että hän olisi halunnut aiemmin päivällä tarjota ravintola Kaisaniemessä lounaan Markku -pojalleen ja tämän puolisolle, mutta lounassetelit unohtuivat kotiin.

Sepon lisäksi myös Helsingissä asuva Riitta ja osittain Brasiliassa asuva Pertti aikovat ottaa Espanjassa isän hoitovuoroja.

”Tämä on perheterapiakysymys, kun neuvottelemme ja hoidamme isän keskenämme. Vanhat tupajumit, kaunat ja pettymykset, joita on jokaisessa perheessä, paranevat pois”, Pertti Simula kuvailee.

Useampi kuin joka viides 82–86-vuotias kertoi Helsingin yliopiston tutkimuksessa matkustaneensa ulkomailla viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Matkat suuntautuivat kaukomaille asti. Kymmenet olivat käyneet Etelä-Amerikassa, Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, Pohjois-Amerikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Kaukoidässä.

Myös Heimo Simula on matkustellut, viimeksi 91-vuotiaana Pertti Simulan luona Sao Paolossa.

”Siellä hän otti alasti aurinkoa. Takaisin tullessa hän oli ihan ruskea”, Riitta Wahlströn kertoo.

Espanjassa Heimo Simula ei ole aiemmin käynyt. Costa Blancalla on kuitenkin muitakin suomalaisia, suomenkielinen lehti ja jopa suomenkielisiä sairaanhoitajia.

”Ystäviä toivon ainakin saavani, vaikka lapset ovat varmaan tärkeimmät, joihin voi turvautua. Perhesiteitä ei saa katkaistua millään”, hän sanoo.

Helsingin Kallion-kodin ikkunalaudalla kurkottavat vielä oranssit tiikerililjat. Ne ovat muisto edellisviikon 99-vuotispäiviltä.

”Hyvä alku juhlinnalle, joka jatkuu koko vuoden”, Heimo Simula veistelee.

Kahdeksan lapsen isoisä ja kahden lapsen isoisoisä ei osaa täysin avata pitkäikäisyytensä syitä. Pertti Simulan mukaan isä on ainakin ruokavalio-ohjeiden kauhukakara: hän käyttää päivässä purkillisen kermaa ja syö ennemmin voita leivän kanssa kuin leipää voin kanssa.

Riitta Wahlström arvelee, että pitkän iän salaisuus on joustava mieli.

”Isä on avoin kaikelle ja ajattelee, että kaikki on mahdollista. Hän ottaa vastaan toiselta puolelta maailmaa tulevat vieraat ja alkaa heti jutella, että thank you ja very nice.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat