Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talven myyrätuhoja voi yrittää vielä estää

Kotimaa
 
SEPPO NYKÄNEN
Peltomyyrä nakertaa puiden ja pensaiden kuoria.
Peltomyyrä nakertaa puiden ja pensaiden kuoria. Kuva: SEPPO NYKÄNEN

Talveksi on odotettavissa enemmän myyriä kuin viime vuonna. Pohjois-Suomessa on jo menossa myyrähuippu, Keski- ja Länsi-Suomessa myyriä on vähän, mutta Etelä- ja Itä-Suomessa kannat ovat nousussa, ja huipussaan niiden odotetaan olevan vuoden kuluttua.

Myyrien määrän myötä yleistyy myös ihmisten sairastama myyräkuume. Toistaiseksi tapauksia ei ole ollut erityisen paljon.

Metsämyyriä on monin paikoin jo kohtalaisesti, Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo. Se ennakoi tuhoja etenkin taimikoissa, ja talven aikana voi tulla vakavia tuhoja varsinkin Pohjois-Suomessa. Niihin voi varautua loukuttamalla myyriä, tiivistämällä lunta taimien ympärillä ja ottamalla vakuutus, Luke neuvoo.

Etelässä myyrien määrän kasvun saattaa nähdä keväällä puutarhassa. Siellä tuhoja tekevät etenkin vesimyyrä ja peltomyyrä.

Vesimyyrä syö puiden ja pensaiden juuria ja peltomyyrä nakertaa niiden kuorta. Muun muassa omenapuut maistuvat niille.

Aiemmin maamyyräksi kutsuttu kontiainen ei häiritse istutuksia. Se syö selkärangattomia eläimiä kuten kastematoja ja hyönteisiä.

Puita ja pensaita voi suojata verkoilla ja tallaamalla lunta niiden ympäriltä matalammaksi. Suojauskeinoja ovat myös tuomenoksien sitominen suojattavan ympärille ja erilaiset hajusteet.

Myyrät pitävät kukkasipuleista, mutta eivät kaikista. ”Tulppaanit syödään, narsissit säilyvät”, kuvailee Helsingin kaupungin Staran puutarhapalveluiden vihersuunnittelija Kirsti Oksanen.

Hänen omalla pihallaan myyrät irrottivat kukkasipuleita kasvupaikoiltaan pahana myyrävuonna ja keräsivät ne maanalaisin kasoihin. Osa sipuleista valui mäkeä alas ja juurtui uuteen paikkaan.

Narsissit ovat myrkyllisiä eivätkä kelpaa kaneillekaan. Myyrät karttavat myös laukkoja, lumikelloja ja keisarinpikarililjoja. Monen kokemuksen mukaan ne jättävät rauhaan myös helmililjat ja idänsinililjat eli scillat.

Jos tulppaani ei nouse ensi keväänä, syy voi olla muukin kuin myyrä, Oksanen huomauttaa:

”Kerrotut tulppaanit vaativat ihanteelliset olosuhteet. Isokukkaiset myös taantuvat nopeasti.”

Kimmo Taskinen
Metsämyyrä syö taimien silmuja ja kasvien kuoria.
Metsämyyrä syö taimien silmuja ja kasvien kuoria.
Berndt Hannelius
Vesimyyrä syö puiden ja pensaiden juuria.
Vesimyyrä syö puiden ja pensaiden juuria.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat