Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusyhtiö kutsuu hakkereita kyläilemään

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tietoturvapäällikkö Leo Niemelä Lähi-Tapiolasta arvioi, että Suomessa on muutamia tuhansia kovan luokan hakkereita.
Tietoturvapäällikkö Leo Niemelä Lähi-Tapiolasta arvioi, että Suomessa on muutamia tuhansia kovan luokan hakkereita. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Hakkeri ei ole krakkeri

 Hakkerilla tarkoitetaan yleensä ihmistä, joka taitavasti etsii ja käyttää hyväkseen tietojärjestelmien ja -verkkojen haavoittuvuuksia.

 Hakkeri voi myös tarkoittaa innokasta tietokoneharrastajaa.

 Usein termiä hakkeri käytetään kielteisessä merkityksessä ja se sotketaan krakkeriin, joka tarkoittaa tietojärjestelmiin murtautujaa.

 Hakkerikulttuurin asiantuntijoiden mielestä aito hakkeri ei halua tehdä mitään rikollista tai vahingollista murtautumalla tietojärjestelmiin, vaan ainoastaan parantaa tietoturvallisuutta.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola testaa sisäisten tietojärjestelmiensä luotettavuutta poikkeuksella tavalla: kutsumalla kylään mahdollisimman kovan luokan hakkereita.

Yhtiöllä on menossa kutsukilpailu, jolla houkutellaan suomalaisia hakkeritiimejä pääkonttorissa Espoossa joulukuussa järjestettävään Hack day -kilpailuun.

Hakkereiden käyttö finanssitalojen avustajina harvinaista.

”Tätä ei ole tietääkseni kukaan tehnyt Pohjoismaissa. Epäilen, että kovin moni olisi tällaista tehnyt muuallakaan”, Lähi-Tapiolan tietoturvapäällikkö Leo Niemelä sanoo.

Hänen mukaansa Hack day -kilpailulla halutaan tuoda Suomen luutuneelle tietoturva-alalle läpinäkyvyyttä ja uusia toimintatapoja. Takana on tietysti myös bisneshyöty, kun yhtiön tietoturvallisuus paranee.

Lähi-Tapiola aloitti jo syksyllä yhtiön asiakasjärjestelmien haavoittuvuuksia etsivän Bug bounty -ohjelman hakkereille.

Niemelän mukaan ohjelma on osoittanut, että yhtiön tietoturva-asiantuntijoiksi kutsumilla hakkereilla on korkea moraali. Sen vuoksi Lähi-Tapiola uskaltaa järjestää henkilökunnan käyttämiä järjestelmiä koskevan hakkerointikisan.

Kilpailijat joutuvat todistamaan henkilöytensä, mutta sääntöjen mukaan heitä eivät voi odottaa taloudelliset vastuut tai rangaistukset.

Aitoja Lähi-Tapiolan tietojärjestelmiä muistuttava kilpailuympäristö on rakennettu niin, etteivät operatiiviset järjestelmät voi vahingoittua.

”Kukaan ei uskalla ottaa sitä riskiä, että päästäisimme heidät suoraan tuotantojärjestelmiin”, sanoo Niemelä.

Kilpailijoita etsitään lähinnä Lähi-Tapiolan kotisivujen, mutta myös Linkedin-palvelun ja mikroblogi Twitterin kautta. Heidät valitaan motivaation, taitavuuden ja kokemuksen perusteella. Niemelä arvioi, että Suomessa on muutamia tuhansia kovan luokan hakkereita. ”Toivomme, että kovimmat tulevat mukaan.”

Kilpailijoiden valinnassa auttaa tietoturvayhtiö F-Secure.

Virvoitusjuoman ja pizzan lisäksi kilpailijoille on luvassa rahapalkintoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat