Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilas valitsee julkisen tai yksityisen terveysaseman

Kotimaa
 

Yötä myöten väännetyn sote-sovun suurin uutinen oli se, että asiakkaiden valinnanvapautta lisätään erityisesti perusterveydenhoidossa.

Tämä tarkoittaa sitä, että potilas saa valita käyttääkö hän julkista, yksityistä vai kolmannen sektorin ylläpitämää terveysasemaa. Muutos nykytilanteeseen on se, että valinnan palvelun tuottajasta tekee potilas eikä palveluja kilpailuttava kunta.

”Yksityiset palvelut voivat kirittää ja täydentää julkisia palveluja”, sanoo sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti. ”Tavoitteena on parantaa nimenomaan perustason palveluiden saatavuutta.”

Ratkaisun yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta mallia ei kopioida Pöystin mukaan Ruotsista, jossa valinnanvapaus on jo käytössä. ”Haemme suomalaiseen järjestelmään sopivan mallin.”

Yksi vaihtoehto voi olla, että sote-alue määrittelee palvelun minimilaadun ja maksimihinnan. Nämä kriteerit täyttävät palveluntuottajat voivat sitten tarjota kyseisellä alueella palvelujaan, joista potilas valitsee haluamansa.

Kyseessä on siis verorahoitteinen julkinen palvelu, jonka tuottaja voi olla julkinen tai yksityinen.

”Yksityiskohdat täsmentyvät myöhemmin. Olennaista on se, että sekä julkisen että yksityisen tuottajan pitää avata tiedot palvelun laadusta ja hinnasta, jotta asiakkaat pääsevät niitä aidosti vertailemaan”, Pöysti sanoo.

Vielä ei ole ratkaistu, otetaanko valinnanvapaus käyttöön myös erikoissairaanhoidossa ja sosiaalipalveluissa.

”On oltava tarkkana, ettei tämä johda julkisten palvelujen alasajoon tai kustannusten nousuun”, Pöysti sanoi.

Valinnanvapaus on suuri voitto kokoomukselle, joka on ajanut sitä jo pitkään. Se on myös iso ideologinen valinta, jota viime hallituskaudella vastustivat kaikki muut puolueet. Vain Rkp tuki kokoomusta.

Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb korosti lauantaina tiedotustilaisuudessaan, että tämä oli kokoomuksen tärkein tavoite sote-uudistuksessa.

”Ei ole mitään mahdollisuutta vetää valinnanvapaudesta taaksepäin. Se on nyt sementoitu, siihen ei palata muuta kuin lakitekstin muodossa, ja se lakiteksti on yksiselitteinen”, hän iloitsi.

Hän toisti tiedotustilaisuudessa moneen kertaan, että kyse ei ole palvelujen yksityistämisestä.

”Jos jotain haluan tästä ratkaisusta erityisesti jäävän mieleen, sen, että kokoomuksen tavoittelemassa Suomessa terveydenhuoltoon ei tarvitse jonottaa. Kenenkään suomalaisen – tulotasoon katsomatta”, hän kirjoitti blogissaan lauantaina.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen korosti lauantaina, että keskusta on tyytyväinen lopputulokseen. Hänen mielestään yksityisten terveyspalvelujen tuottajien ja julkisen sektorin työnjako toimii jatkossa luontevasti.

Keskustalle on tärkeää, että etenkin pienet ja keskisuuret hoito- ja hoiva-alan yritykset sekä eri järjestöt voivat täydentää julkisia palveluja.

”Yksityiset palveluntarjoajat toimivat kirittäjinä julkiselle palveluntuotannolle. Asiakkaiden valinnanvapaus lisääntyy. Se on myös keskustalle tärkeää”, Vanhanen arvioi.

Valinnanvapaus muuttaa koko palvelujärjestelmän. Se on poliittisesti, taloudellisesti sekä toiminnallisesti monta kertaa suurempi päätös kuin sote-alueiden määrä, arvioi professori Jussi Huttunen.

”Tämän rinnalla on samantekevää, onko sote-alueita 12 vai 15. Valinnanvapaus on valtavan iso päätös, ja se on nyt tehty neuvotteluissa keskellä yötä”, Huttunen sanoi HS:lle.

Valinnanvapauden lukkoon lyönti tässä vaiheessa oli yllättävää, koska hallitusohjelman mukaan valinnanvapaudesta piti päättää vasta uudistuksen viimeisessä vaiheessa.

Keskusta sai ratkaisussa maakuntahallinnon, joka on ollut sen pitkäaikainen tavoite. Aluehallintouudistus tehdään nykyisten 18 maakunnan pohjalta.

Matti Vanhasen mukaan ratkaisu luo perustaa kansanvaltaiselle aluehallinnolle.

”Pitkä siirtymäkausi historiallisesta läänijärjestelmästä maakuntien itsehallintoon antaa paremmat edellytykset alueellisten erityispiirteiden ja voimavarojen esiin nostamiselle”, Vanhanen kommentoi.

Sote-alueita tulee kuitenkin vain 15. Kaikki maakunnat eivät siten saa yksin vastuuta sote-palvelujen järjestämisestä.

Jos myöhemmin ilmenee, että jokin sote-alue ei selviä palvelujen järjestämisestä, sote-alueiden määrää voidaan vähentää.

Kolme asukasmäärältään pienintä velvoitetaan lailla yhteiseen sote-alueeseen naapurinsa kanssa. Ne saavat todennäköisesti valita yhteistyökumppaninsa itse. Alueita ei ole päätetty.

Lopputulos eli 15 sote-aluetta ei ole alueiden kantokyvyn näkökulmasta niin hyvä kuin olisi ollut korkeintaan 12 alueen malli. Tätä puutetta ratkaisussa korjaa valtiovarainministeriön vaatimuksesta valtion ohjaus.

”Sote-alueet tekevät viiden vuoden välein järjestämispäätöksen, joka linjaa palvelujen järjestämisen keskeiset asiat. Tämä järjestämispäätös pitää hyväksyttää valtioneuvostossa”, Tuomas Pöysti sanoo.

Samalla päätettiin, että kaikkein kalleinta, yliopistosairaaloissa annettavaa erikoissairaanhoitoa koskevat tärkeimmät päätökset tehdään valtioneuvostossa.

Jotta kustannusten kasvua pystytään hillitsemään, yliopistosairaaloiden välille pitää tehdä nykyistä selvempi työnjako.

Sote-uudistuksessa on edessä vielä monta isoa ja vaikeaa päätöstä kuten rahoitus.

”Tämä oli vasta ensimmäinen kaarre 800 metrin juoksussa. Edessä on kymmeniä poliittisesti erittäin tulenarkoja päätöksiä, joissa on paljon vaikeita yksityiskohtia. Ja paholainenhan piilee yksityiskohdissa”, Huttunen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat