Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuslaiset yllättyivät itsekin potilaan valinnanvapauden läpimenosta

Kotimaa
 
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb vakuutti sote-väännön jälkeen luottavansa hallituskumppaneihin. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS

Aplodien määrä kertoi paljon. Lauantaina Helsingissä koolla olleiden kokoomuksen puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän jäsenet kiittivät vuolaasti Alexander Stubbia siitä, että hän osoitti johtajuutta ja vei vaikean hallituskriisin läpi.

Usein ankaraakin arvostelua saanut Stubb näytti tyytyväiseltä. Lopullinen sote-ratkaisu sai hyväksynnän. Kriisi oli ohi.

Monet eduskunnan Pikkuparlamenttiin kokoontuneet kokoomuslaiset vakuuttivat, että hallituskriisi yhdisti kokoomusta. Puolueen hengessä nähtiin olevan jo vastaavaa kuin entisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen vahvoina alkuaikoina.

Kokoomuslaisten mukaan Stubbille annettiin vahva mandaatti neuvotteluihin, vaikka toista väitettiin.

”Nahkaamme ei halvalla myydä”, oli kokoomuspelin henki.

Sote-kiista kiristyi kokoomuksen ja keskustan hirmuriidaksi siitä, kuinka monta sote-aluetta maahan perustetaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) uhkaili hallituksen hajottamisella ja esitti lopulta kompromissina 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta.

Kokoomuksen maakuntapoliitikoille maakuntamalli on myrkkyä, koska he pelkäävät keskustan vallan kasvavan alueillaan.

Kaupunkilaispoliitikoille asialla ei ole niin suurta väliä.

Todellisuudessa kokoomuslaisille ei ollut juurikaan merkitystä sillä, onko sote-alueita 12 vai 15, kun päästiin perjantai-illan kiivaisiin neuvotteluihin Valtioneuvoston linnaan.

Kokoomuslaiset saivat illan aikana runnottua läpi sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauden, joka on ollut kokoomuksen sote-ihmisten haave jo pitkään. ”Ei olisi uskonut. Ei ikinä”, eräs kokoomuslainen päivitteli tulosta lauantaina.

Luottamus on koetuksella, keskustalaiset ja perussuomalaiset valittivat pitkin viikkoa.

Sipilälle ja myös perussuomalaisten puheenjohtajalle, ulkoministeri Timo Soinille tuntui olevan yllätys, että kokoomuslaiset eivät antaneet periksi.

Soinia ärsytti, kun kokoomuslaiset twiittailivat keskeneräisistä asioista. Se häiritsi ja toi jännitteitä.

Perjantai-illan neuvotteluihin liittyi myös varapuhemies Paula Risikko, entinen sosiaali- ja terveysministeri, joka on ollut valinnanvapauden voimakas puolestapuhuja. Valinnanvapaus ei kokouslähteiden mukaan ollut Risikon saapuessa kompromissipaperissa kovinkaan vahvasti mukana.

HS:n tietojen mukaan Soini poistui paikalta hyvissä ajoin, mutta sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) yritti sinnikkäästi torjua valinnanvapauden laajentamisen. Perussuomalaisten ryhmä hyväksyi kuitenkin esityksen.

”Sopu oli tarpeen. Aina jää toivomisen varaa, mutta kokonaisuus oli hyväksyttävissä. Olennaisinta ei ole alueiden lukumäärä, vaan se, että ihminen saa hoitoa”, totesi Soini HS:lle sähköpostitse lauantaina.

Perussuomalaisten tyytyväisyyttä lisää se, että puolueen aiemmin ajama ”peruskuntapiirikuntamalli” oli lähellä nyt sovittua aluehallintomallia.

Keskustassa seurattiin lauantaina rauhallisesti kokoomuksen paistattelua julkisuudessa. Kokoomuksen annettiin iloita valinnanvapaudesta täysin rinnoin. Taustalla keskustalaiset muistuttivat, että edessä on vielä pitkät ja yksityiskohtaiset valmistelut.

Tällä kertaa hallitus ei kiirehtinyt julkistamaan päätöstään heti, kun se saatiin valmiiksi. Maanantain tiedotustilaisuuteen valmistaudutaan nyt viilaamalla yksityiskohtia ja laskelmia.

Keskustalle maakuntamalli oli iso voitto. Onhan puolue havitellut sitä jo puoli vuosisataa.

Juhani Niiranen / HS
Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz seurasi lauantaina valtiovarainministeri Alexander Stubbin tiedotustilaisuutta eduskunnan Pikkuparlamentissa.
Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz seurasi lauantaina valtiovarainministeri Alexander Stubbin tiedotustilaisuutta eduskunnan Pikkuparlamentissa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Sopu syntyi lähes pääministeri Juha Sipilän asettamassa määräajassa.
Sopu syntyi lähes pääministeri Juha Sipilän asettamassa määräajassa.
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Timo Soini poistui HS:n tietojen mukaan sote-sovun hionnasta jo ennen lopullisen ratkaisun syntymistä.
Timo Soini poistui HS:n tietojen mukaan sote-sovun hionnasta jo ennen lopullisen ratkaisun syntymistä.
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan hoiva-alalta voisi kehittyä myös vientipalveluja: Kuvaus Esa Syväkuru / HS
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Kokoomuksen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoo, että sote-ratkaisu syntyi vasta yhdeltä aamuyöllä. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat