Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä vei hallituksen hajoamispisteeseen ja takaisin – kolmessa päivässä ehti tapahtua paljon

Kotimaa
 
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Vartiainen sotesta: kilpailun lisääntyminen hyvä asia
Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan hoiva-alalta voisi kehittyä myös vientipalveluja: Kuvaus Esa Syväkuru / HS

Mitä seuraavaksi?

Fakta

 Hallitus on nyt tehnyt kaksi isoa linjaratkaisua sote-uudistuksessa eli päätökset valinnanvapaudesta ja sote-alueiden määrästä.

 Niiden jälkeen sote-uudistuksessa on edessä vielä useita isoja ja vaikeita päätöksiä kuten ratkaisu tulevien sote-alueiden rahoituksesta. Siitä on tähän mennessä päätetty vain, että rahat tulevat ainakin aluksi valtion kautta. Myös itsehallintoalueiden verotusoikeus selvitetään.

 Lakiesityksen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä pitäisi olla valmis ensi huhtikuussa. Se tulisi lausuntokierroksen jälkeen eduskuntaan ensi syksynä. Sote-alueet aloittaisivat toimintansa 2019.

 18 maakuntaa koskevan aluehallintouudistuksen valmistelu alkaa myöhemmin.

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallitus oli vähällä kaatua kuluneella viikolla keskustan ja kokoomuksen välille syntyneen sosiaali- ja terveysuudistuksen mallia koskevan riidan takia.

Keskusta ajoi 18 sote-alueen mallia, mutta kokoomukselle olisi kelvannut enintään 12 aluetta. Lauantain vastaisena yönä saavutetussa kompromissiratkaisussa päädyttiin 18 maakuntaan perustuvaan itsehallintoalueeseen sekä 15 sote-alueeseen.

HS koosti yhteen kiihkeän poliittisen näytelmän tapahtumat vaihe vaiheelta.

Kriisi alkoi torstaina

Suomen hallitus ajautui kriisiin torstaina, kun se ei päässyt asettamaansa määräaikaan mennessä sopuun sosiaali- ja terveysuudistuksen mallista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi torstai-iltana pitävänsä todennäköisenä, että hän hajottaa hallituksen perjantaina.

”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luokse”, Sipilä sanoi torstai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Sipilä sanoi vielä torstai-iltana epäilevänsä hallituksen kykyä viedä uudistus sovitussa aikataulussa läpi. Tämän johtopäätöksen hän sanoi tehneensä aiemmin torstaina, kun hallituspuolueet eivät päässeet yksimieliseen ratkaisuun sote-alueiden määrästä pääministerin asettamassa aikataulussa.

”Eniten minua huolettaa se, onko meillä sellainen hallitus, joka kykenee viemään päätökset toteutukseen asti”, hän sanoi.

Hän korosti, että sote-uudistus on hallituksen suurin ja tärkein rakenneuudistus, jossa ei ole varaa epäonnistua.

Keskusta ajoi 18 sote-alueen mallia, mutta kokoomukselle olisi kelvannut enintään 12 aluetta. Perussuomalaiset olivat valmiita kumpaan tahansa.

Uudistusta valmistelleiden asiantuntijoiden mukaan viisi tai korkeintaan 12 aluetta olisivat toteuttaneet parhaiten uudistukselle asetetut tavoitteet. Hallitusohjelmaan on kirjattu vain, että itsehallintoalueita on oltava enintään 19.

Peli meni kovaksi

Perjantain vastaisena yönä pöytään saatiin erilaisia kompromisseja, mutta mikään niistä ei tuonut ratkaisua. Neuvottelut kariutuivat kahden aikaan yöllä, ja peli oli ehtinyt mennä kovaksi: sekä keskusta että kokoomus haukkuivat toisiaan nimettöminä tiedotusvälineissä.

Kokoomusnäkökulmasta keskusta oli ajanut kokoomuksen ahtaalle tahallaan ja teki kovaa valtapolitiikkaa. Keskustan näkökulmasta kokoomus ei pitäytynyt jo hallitusneuvotteluissa sovitussa ja harasi tahallaan vastaan.

”Haluaako kokoomus edes sopia. Kokoomushan jarrutti sote-uudistusta koko neljä vuotta edellisessäkin hallituksessa”, yksi lähteistä sanoi.

Keskustalaiset olivat kuulemma jo saaneet kokoomuksen edelliseltä hallituskumppanilta eli demareilta symppaavia tekstiviestejä, joiden viesti oli, että ”tutulta kuulostaa”.

Soini piti hallituksen hajoamista mahdollisena
Soini: Pitäisi ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan
Soini: Pitäisi ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan hallitusta vaivaa luottamuspula. HSTV:n Studio Kulmapöydässä vierailleen Soinin mukaan toinen hallituskumppani on ajanut itsensä ”juntturaan” ja toinen harrastaa ”itkupotkuraivareita kurahouissa”.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) piti hallituksen hajoamista mahdollisena, kun hän oli HSTV:n Studio Kulmapöydän haastattelussa perjantaiaamuna ennen hallituksen neuvottelujen jatkumista.

”Tulee päivä, jolloin vedätys on lopetettava. Ei niin voi mennä, että kun aina kiukuttelet ja ämpyilet julkisuudessa, vedät itkupotkuraivarit kurahousuissa, niin sulle annetaan periksi”, hän sanoi.

Soini ei osallistunut öisiin neuvotteluihin. Hänen mukaansa sote-kysymys on hiertänyt taka-alalla hallitusneuvotteluista saakka. Hallituskriisiksi tilanne äityi hänen mukaansa selvästi vasta torstaina.

”Joskus kannattaa ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan, että miten sieltä tullaan pois.”

Hallituksen neuvottelut jatkuivat perjantaina aamukymmeneltä
Sipilä: ”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä”
Sipilä: ”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä”
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) edellyttää, että hallituskriisiin löytyy ratkaisu vielä perjantaipäivän aikana. Sipilä sanoo, että kysymys ei ole vain sote-alueiden lukumäärästä, vaan kysymys on laajempi. Sipilä sanoi kuvitelleensa, että olisi pystynyt tekemään kompromissiratkaisun jo aamupäivän aikana. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Hallituksen neuvotteluja jatkettiin perjantaina kymmeneltä aamupäivällä. Aamupäivän neuvotteluissa jatkettiin kompromissin hakemista. Aikataulut olivat yhä auki, eikä sovun syntymiselle ollut määritelty takarajaa.

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät istuivat kumpikin pitkään aamupäivällä keskustelemassa tilanteesta.

Kokoomusryhmä jopa taputti istuntonsa jälkeen tulokselle.

Salista tulleet kokoomusedustajat uskoivat, että sote-kiistaan löytyy jonkinlainen kompromissiehdotus ja hallitus voi jatkaa.

”Ei tällaiseen asiaan voi hallitus todellakaan kaatua”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz.

HS:lle tilannetta arvioinut hallituslähde totesi, että keskusta olisi väljentänyt vaatimuksiaan. Keskustan ryhmä antoi pääministeri Juha Sipilälle valtuudet jatkaa kompromissin etsimistä. Toiveikkuus sovusta kasvoi sekä kokoomuksessa että keskustassa.

Korvaisivatko Rkp ja kristilliset kokoomuksen hallituksessa?

HS:n tietojen mukaan keskusta oli varautunut kokoomuksen lähtöön hallituksesta suunnitelmalla, jossa kristilliset ja Rkp tulisivat hallitukseen.

Perjantain alkuiltapäivästä kristilliset ja Rkp eivät kommentoineet kiinnostustaan hallitukseen, vaikka ainakin Rkp:llä tiedettiin olevan sinne kova halu.

Oppositiopuolueet vihreät, vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit sen sijaan ilmoittivat lähtevänsä uuteen hallitukseen vain uusien vaalien jälkeen.

”Sipilän hallitusohjelma on sellainen, että emme mene hallitukseen jonkun lähtevän puolueen tilalle. Ainoa mahdollisuus on järjestää uudet vaalit, jonka jälkeen voimme harkita asiaa”, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi puoliltapäivin.

Sitten perussuomalaisetkin uhkailivat tekevänsä sote-alueista hallituskysymyksen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jatkoi perjantaina alkuiltapäivästä pienen tauon jälkeen kokoustaan eduskunnassa. Ryhmäkokoukseen menneet perussuomalaisten kansanedustajat olivat vakavia. Syytökset hallituskumppani kokoomuksen suuntaan sinkoilivat.

”Jos kokoomus ei anna tässä jo periksi, me teemme tästä hallituskysymyksen”, yksi perussuomalainen kansanedustaja uhkasi, mutta ei halunnut sanoa tätä omalla nimellään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi tuohtuneen oloisena, että sovun syntyminen ei ole nyt uskon asia, vaan vaatii tekoja. Hän ei tarkemmin kertonut, mistä neuvotteluissa nyt kiikastaa.

”Yritetään nyt sopia ensin, ettei tarvitse lähteä niitä riipimään julkisesti”, hän sanoi.

Kansa ei pitänyt sote-alueita hallituskriisin arvoisina
Kansalaiset ihmettelevät rajua valtataistelua
Kansalaiset ihmettelevät rajua valtataistelua
Useimmat kadunmiehet ja -naiset eivät pidä sote-alueiden määrää niin tärkeänä, että sen takia pitäisi hallitus hajottaa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

HS haastatteli perjantaina aamupäivällä kansalaisia heidän näkemyksistään hallituskriisiin.

Useimmat Helsingin keskustassa tavoitetut ihmiset arvelivat, että sote-riidan taustalla on valtataistelu kokoomuksen ja keskustan välillä. Juuri kukaan ei pitänyt sote-alueiden määrää hallituskriisin arvoisena kiistana.

”Huolestuttaa, ei tässä tilanteessa ole varaa hallituskriisiin”, Kristiina Vuopala sanoi.

Sipilä ennen eduskunnan täysistuntoa: ”Näyttää aika huonolta”

Pääministeri Juha Sipilä sanoi eduskunnan täysistuntoon perjantaina tullessaan, ettei hallituksen olemassaoloa uhkaavassa sote-kiistassa ole ”mitään pohjaa kompromissiesityksen jättämiselle, eikä mitään kompromissiehdotusta ole olemassa”.

”Kaikenlaisia lukuja pyörii”, hän totesi.

Sipilän mukaan julkisuudessa esiintynyt 15 sote-alueen ehdotus ei pitänyt paikkaansa.

HS:n lähteiden mukaan Sipilä oli aiemmin esittänyt keskustan eduskuntaryhmässä 15 sote-alueen ja 18 itsehallintoalueen mallia.

”Olen käynyt ryhmien kanssa keskusteluja siitä, mikä on liikkumavara tässä tilanteessa. Tilanne on vakava.”

Sipilä sanoi, että ratkaisu on saatava aikaan perjantaina.”Mutta tällä hetkellä näyttää aika huonolta.”

Kolmikko vihdoin koolle

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kommentoi kriisin tuoreimpia käänteitä perjantaina kello kolmen aikoihin eduskunnassa.

”Pääministeri on tämän päivän ajan sukkuloinut kolmen ryhmän välillä ja hahmotellut sitä, minkälaisista osista ratkaisua voitaisiin hakea. Nyt on tänään ensimmäistä kertaa kaikki kolme koolla, ja lähdetään hakemaan ratkaisua.”

Vanhasen mukaan neuvotteluasema oli yhä vaikea.

”Neuvottelupaikalla vasta kuullaan se, minkälainen keskustelu eri eduskuntaryhmissä on käyty. Minulla ei ole tietoa siitä, että mitä nyt perussuomalaisten ja kokoomuksen ryhmissä on viime hetkillä evästetty”, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan keskustan eduskuntaryhmä antoi pääministeri Sipilälle täydet neuvotteluvaltuudet.

Neuvottelut kriisin ratkaisemiseksi jatkuivat perjantaina Valtioneuvoston linnassa. Neuvottelemaan vetäytyneet osapuolet ilmoittivat, ettei ulkopuolelle tihkuta tietoja. Sipilä kuitenkin sanoi, että ratkaisu pyritään saamaan aikaan perjantain aikana.

Sote-sopu syntyi lauantain vastaisena yönä
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Kokoomuksen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoo, että sote-ratkaisu syntyi vasta yhdeltä aamuyöllä. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS

Neuvottelut jatkuivat lauantain vastaiselle yölle. Lopulta hallitus sai aikaan sovun sote-kiistassa. Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) twiittasivat asiasta kello yhdeltä lauantain vastaisena yönä.

Sovun keskeisin asia on se, että hallitus perustaa 18 itsehallintoaluetta, mutta vain 15 sosiaali- ja terveyspalvelualuetta, kuten Helsingin Sanomat jo aiemmin perjantaina ennakoiden uutisoi. Näin hallituspuolueet onnistuivat löytämään kompromissin riitaansa.

Kokoomus sai haluamansa valinnanvapauden
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Stubb: valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb vakuutti sote-väännön jälkeen luottavansa hallituskumppaneihin. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS

Kun sote-alueiden määrästä syntyi hallituskriisi, kokoomus sai tilaisuuden neuvotella valinnanvapaudesta. Keskusta oli taipunut jo ennen hallituskriisiä kokoomuksen tahtoon avata lähes kaikki palvelut kilpailulle. Valinnanvapaudesta ei ollut kuitenkaan sovittu.

Käytännössä valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että jatkossa potilas saa valita, meneekö hän julkiselle vai yksityiselle terveysasemalle. Rahoitus tulee sote-alueelta. Sote-alue valitsee vain tuottajat, jotka saavat tuottaa palveluja sen alueella.

Ratkaisu voi nostaa yksityiset ja kolmannen sektorin tuottajat tasaveroisesti kilpailemaan julkisesti rahoitetuista palveluista. Sote-palvelut ottavat tulevaisuudessa merkittävän askeleen kohti markkinataloutta, mitä voi pitää riemuvoittona kokoomukselle.

Kokoomuksen sote-asiantuntijat hehkuttivatkin saavutettua neuvottelutulosta.

”Nyt saadaan lisää tuottajia perusterveydenhuoltoon, eli ihmiset nopeammin hoitoon ja kustannussäästöjä. Näen tämän aivan valtavana juttuna”, entinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sanoi.

Oppositiopuolueet arvostelivat ratkaisua

Oppositiopuolueet arvostelivat lauantaina kovin sanoin lauantain vastaisena yönä syntynyttä ratkaisua.

Esimerkiksi Sdp:stä kommentoitiin valinnanvapautta lehmänkaupaksi. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan ”keskusta myi julkisen terveydenhuollon”. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen oli samoilla linjoilla kannanotossaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäki huomautti kannanotossaan puolueen sivuilla, että Ruotsista tuttu ”raha seuraa potilasta” -malli on johtanut Ruotsissa terveyserojen kasvamiseen.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kutsui Twitter-tilillään hallituksen toimintaa uskomattomaksi sähellykseksi. Haglund sanoi myös pitävänsä tärkeänä, että tasapuolinen hoito turvataan kaikille.

Myös vihreät olivat sovusta käärmeissään. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö käytti Twitter-tilillään sote-sovusta aihetunnistetta lehmänkaupat.

”Turha byrokratia osoittaa, että keskusta halusi eniten valtaa maakunnille – ja sitä kautta itselleen”, Niinistö kirjoitti blogissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat