Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt se on todistettu: Julkista liikennettä käyttävät ovat autoilijoita terveempiä

Kotimaa
 
Benjamin Suomela / Lehtikuva
Japanilaistutkimuksen mukaan töihin bussilla tai junalla kulkevilla oli alempi verenpaine sekä vähemmän diabetesta ja ylipainoa kuin töihin autoilevilla.
Japanilaistutkimuksen mukaan töihin bussilla tai junalla kulkevilla oli alempi verenpaine sekä vähemmän diabetesta ja ylipainoa kuin töihin autoilevilla. Kuva: Benjamin Suomela / Lehtikuva

Töihin bussilla tai junalla kulkevilla on alempi verenpaine sekä vähemmän diabetesta ja ylipainoa kuin töihin autoilevilla. Näin totesi japanilaistutkimus, joka esiteltiin Yhdysvaltain sydänjärjestön tieteellisessä kokouksessa sunnuntaina.

American Heart Associationin tieteellinen kokous on maailman suurin tiedetapahtuma, johon osallistuu kymmeniätuhansia tutkijoita ja lääkäreitä eri puolilta maailmaa.

Tutkimuksen osanottajat elivät Osakan suurkaupungissa Japanissa. Iän, sukupuolen, tupakoinnin ja muiden elintapojen vaikutus otettiin huomioon. Tutkittavat olivat keskimäärin 49–54-vuotiaita.

Julkista liikennettä käyttävillä oli selvästi vähemmän ylipainoa, korkeaa verenpainetta ja diabetesta kuin töihin autoilevilla, Terveystutkimuksen keskuksen johtaja Hisako Tsuji veti yhteen vuonna 2012 tarkastettujen lähes 6 000 ihmisen tuloksia.

Parhaat arvot olivat bussia tai junaa käyttävillä. Tsuji arvioi, että töihin kävelevät tai pyöräilevät taittoivat vain lyhyitä matkoja, kun taas junaa tai bussia käyttävät joutuivat kävelemään pitempiä matkoja päästäkseen juna-asemalle tai bussipysäkille.

Hän suosittelee, että ihmisten pitäisi harkita julkisen liikenteen käyttämistä työmatkoilla auton sijaan osana päivittäistä liikuntaansa. Tämä pitäisi ottaa esille myös terveystarkastuksissa.

Toinen, Ontariossa Kanadassa tehty tutkimus havaitsi, että asuinympäristökin vaikuttaa ihmisten verenpaineeseen. Tutkimuksessa havainnoitiin ihmisiä, jotka pystyivät hoitamaan arkisia asioitaan kävellen sen sijaan, että siihen olisi tarvittu autoa.

Autoa vaativalta alueelta kävelyä suosivalle alueelle muuttaneilla oli selvästi vähemmän korkeaa verenpainetta kuin niillä, jotka muuttivat yhdeltä auton vaativalta alueelta toiselle.

Ympäristön soveliaisuutta kävelyyn mitattiin verkossa olevan mittarin mukaan. Walkscore.com -sivustolle voi kirjoittaa osoitteen, ja sen jälkeen sivusto antaa arvion kävelymahdollisuuksista ja pisteet.

Mukana on myös suomalaisia seutuja. Esimerkiksi Espoon keskuksen Espoonkatu saa 75 pistettä ja arvion ”hyvin käveltävissä”. Sellainen on myös Espoon Tapiolassa sijaitseva Kaupinkalliontie 87 pisteellään.

Helsingin Museokatu ja Tampereen Kyttälänkatu taas ovat ”kävelijän paratiiseja” 97 ja 99 pisteellään.

Muutto autoa vaativalta alueelta kävelyn mahdollistavalle alueelle pudotti korkean verenpaineen vaaran puoleen, tutkijat havaitsivat.

Tulos on noin 2 000 aikuisesta, jotka osallistuivat terveyskyselyyn vuosien 2001 ja 2010 välillä. Puolet heistä muutti autoa vaativalta alueelta toiselle samanlaiselle ja toiset puolet alueelle, jolla pystyi hoitamaan asioita jalan.

Tutkittavien verenpaineesta oli tietoa ennen muuttoa ja sen jälkeen. Heitä seurattiin kaikkiaan 10 vuotta.

Verenpaineeseen myös vaikuttavasta ravitsemuksesta tutkijoilla ei ollut tietoa.

Korkea verenpaine on sydäntaudin ja aivohalvausten keskeinen vaaratekijä. Harrastamalla liikuntaa sekä käyttämällä arjen tilaisuudet liikkumiseen voi vähentää niin verenpaineen kuin sydäntaudin ja aivohalvaustenkin vaaraa.

Kävelemisestä on tehtävä ajamista kätevämpää ja nautittavampaa, tutkijat totesivat. Kaupunkisuunnittelijat voivat auttaa suunnittelemalla kävelyn mahdollistavia alueita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat