Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kotiruoka voi vähentää diabeteksen vaaraa

Kotimaa
 
Anni Koponen
Syömällä kotona tehtyjä aterioita voi vähentää vaaraa sairastua kakkostyypin diabetekseen, väittää amerikkalaistutkimus.
Syömällä kotona tehtyjä aterioita voi vähentää vaaraa sairastua kakkostyypin diabetekseen, väittää amerikkalaistutkimus. Kuva: Anni Koponen

Syömällä kotona tehtyjä aterioita voi vähentää vaaraa sairastua kakkostyypin diabetekseen. Näin toteaa maailman suurimmassa tieteellisessä kokouksessa eli American Heart Associationin kokoontumisessa sunnuntaina esitetty tutkimus. Sen teki Harvardin yliopisto Yhdysvalloissa.

Tulos on yksi havainto kahdesta suuresta amerikkalaistutkimuksesta, joissa oli mukana noin 100 000 terveydenhuollon ammattilaista. Nämä sairaanhoitajia ja lääkäreitä seuranneet tutkimukset aloitettiin 1980-luvulla. Tutkimushenkilöitä on seurattu jopa 35 vuotta.

Kaksi kertaa päivässä kotona syöneillä oli pienempi vaara sairastua kakkostyypin diabetekseen kuin niillä, jotka söivät kotona tehdyn aterian korkeintaan kuusi kertaa viikossa.

Kotiaterioita syövät myös lihoivat vähemmän keski-iässä ja sen jälkeen. Lihomisen taas on havaittu heikentävän vanhuusvuosien terveyttä: Suomessa tehty tutkimus on osoittanut, että painonnousu keski-iässä lyhentää elämää.

Kakkostyypin diabetekselle altistavat etenkin ylipaino ja paksu keskivartalo. Diabetes taas tuo mukanaan muiden sairauksien vaaroja, sillä sekä aivohalvauksen että sepelvaltimotaudin vaara kasvavat.

Tutkimuksessa kartoitettiin lounaita ja päivällisiä. Aamiaiset eivät olleet siinä mukana.

Tutkijat eivät sen perusteella suosittele tiettyä määrää kotiaterioita viikossa, mutta toteavat, että useammin olisi parempi.

Syöminen ravintoloissa ja ravintolaruuan tilaaminen kotiin ovat yleistyneet samaan aikaan kuin kakkostyypin diabetes, tutkijat pohtivat. Yksi syy on pikaruoka: Useat ateriat pikaruokapaikoissa ovat tutkimusten mukaan yhteydessä ylipainoon lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Myös ruokavalion laatu voi kärsiä.

Toinen syy voi olla se, että ravintola-annokset eivät useinkaan näytä sellaisilta kuin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan lautasmalli suosittelee. Lautasesta puolet pitäisi täyttää kasviksilla, neljännes perunalla tai täysjyvälisäkkeellä ja vain neljännes kalalla tai lihalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat