Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulukiusaaminen voi vinouttaa koko elämän – Kiusatulle rakentuu vääränlainen identiteetti

Kiusattu tarvitsee jälkihoitoa kuten minkä tahansa elämänkriisin kohdannut ihminen.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Koulukiusaamista vuosia tutkinut Päivi Hamarus sanoo, että ensin kiusaamisen on loputtava. Kun se on loppunut, on aika jälkihoidolle, jossa kiusaamiskokemusta voi purkaa.
Koulukiusaamista vuosia tutkinut Päivi Hamarus sanoo, että ensin kiusaamisen on loputtava. Kun se on loppunut, on aika jälkihoidolle, jossa kiusaamiskokemusta voi purkaa. Kuva: Petteri Kivimäki
Fakta

Joka kymmenes kokee kiusaamista

 Tutkimusten mukaan 7–10 prosenttia peruskoululaisista kokee kiusaamista.

 Anu-Helmi Luukkosen väitöskirjan mukaan esimerkiksi kiusatuilla pojilla on yli kolminkertainen riski ahdistuneisuushäiriöihin.

 Kiusaaminen yhdistyi myös allergiaan, astmaan ja epilepsiaan.

 Luukkosen mukaan kiusatuilla ja kiusaajatytöillä oli yli kaksinkertainen riski vakaviin itsemurhayrityksiin.

 Britanniassa tehdyn pitkän seurantatutkimuksen mukaan lapsena koulukiusatuilla oli 50-vuotiaina heikompi terveys, ja heillä oli harvemmin elämänkumppani kuin muilla.

 Lapsena koulukiusattujen koulutus oli brittitutkimuksen mukaan 50-vuotiaana alhaisempi, ja heidän muistinsa toimi huonommin kuin muilla.

Koulukiusaaminen on vakava yhteiskunnallinen ongelma, jonka seuraukset voivat tulla vastaan syrjäytymisenä ja nuorisopsykiatrian osastoilla. Osa selviytyy siitä, mutta osalle jää trauma, joka voi vinouttaa koko elämän.

Näin sanoo kiusaamiseen perehtynyt erikoissuunnittelija Päivi Hamarus. Hänen mukaansa koulukiusattu tarvitsee kokemukseensa jälkihoitoa kuten minkä tahansa elämänkriisin kohdannut ihminen.

Hamarus ihmettelee, miksi on kehitetty menetelmät onnettomuuksien jälkeiseen kriisiapuun, mutta ei koulukiusaamiseen, vaikka se koskettaa paljon useampia.

”Lapsi tai nuori voi kokea koulukiusaamista vuosia, pahimmassa tapauksessa 12 vuotta. Kun se loppuu, aikuiset ajattelevat, että nyt kaikki on hyvin”, Hamarus sanoo.

”Kokemukset voivat vuosienkin jälkeen pulpahtaa pintaan ja aiheuttaa vakavia seurauksia. Kiusaamisen jälkihoidolla nuoret saataisiin voimaan paremmin.”

Hamarus on tutkinut koulukiusaamista vuodesta 1998 saakka ja tehnyt siitä väitöskirjan ja kirjoja. Perjantaina julkaistaan hänen, Tina Holmberg-Kaleniuksen ja Saija Salmen kirjoittama Opas kiusaamisen jälkihoitoon.

Hamarus työskentelee erikoissuunnittelijana Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (ely). Kaksi muuta kirjoittajaa tekee töitä vertaistukitoiminnassa Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkussa Lahdessa.

Hamaruksen mukaan kiusatuksi voi joutua kuka tahansa. Syy etsitään ja tuotetaan.

”Syy on kiusaajan vallanhalussa. Kiusaamisen kautta kiusaaja pitää yllä omaa asemaansa ja takaa kaveripiirin ympärilleen. Ei ole väliä, kenen kautta asema tuotetaan.”

Kiusattu syyllistää silti usein itseään. Hän häpeää ja arkailee.

”Kiusaaminen vaikuttaa itsetuntoon ja identiteettiin. Se vaikuttaa siihen, miten kiusattu näkee itsensä ja mihin hän kokee pystyvänsä. Vuosien saatossa kiusatulle rakentuu vääränlainen identiteetti”, Hamarus sanoo.

Lista kiusaamisen mahdollisista vaikutuksista on pitkä: masennusta, ahdistuneisuutta, aggressiivisuutta, eristyneisyyttä, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, paniikkikohtauksia, syömishäiriöitä, itsetuhoisia ajatuksia.

Hamarus sanoo, että kiusaamisen traumat määritellään usein mielenterveysongelmiksi. Niitä lääkitään, mutta ei avata syitä. Kiusatut saattavat saada ongelmiinsa apua, mutta myös kiusaamista ja siihen liittyviä tunteita pitäisi käsitellä.

”Oleellista on päästä vihasta, ettei se muutu katkeruudeksi. Eikä pettymys epäluottamukseksi, vaan rakentuu kohti uutta luottamusta. Ja ettei syyllisyys käänny häpeäksi, vaan terveeksi itsetunnoksi, ja ettei kiusattu lamaannu, vaan pystyisi näkemään uuden toivon”, Hamarus luettelee.

”Toivon näkökulma on mielettömän tärkeä.”

Hänen mukaansa jälkihoidon ei tarvitse olla monimutkaista. Apua on kaikesta puhumisesta, kirjoittamisesta ja tunteiden purkamisesta vaikka piirtämällä.

Silti Hamarus painottaa, että jälkihoidossa on tärkeää se, että kiusattu ymmärtää myös kiusaamisen ilmiönä. Hänen pitää nähdä kiusaamiskokemus siten, ettei syy ole hänessä itsessään. Siten kiusattu voi rakentaa identiteettinsä uudelleen.

Hamaruksen mukaan kiusattua voivat auttaa kouluterveydenhoitaja, -kuraattori tai -psykologi. Erityisen hyvin jälkihoitoon sopivat vertaistukiryhmät. Lahden Valopilkussa siitä on hyviä kokemuksia.

Nyt Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri yrittää käynnistää vertaistukitoimintaa. Tarkoitus on kouluttaa tukiryhmien ohjaajia.

Päivi Hamaruksen mielestä tarvittaisiin vertaistukitoiminnan valtakunnallinen verkosto, joka auttaisi kiusattuja ravistamaan kokemuksen harteiltaan. Siten vältettäisiin nuorten monet myöhäisemmät ongelmat.

Anteeksi antaminen on Hamaruksen mielestä tärkeää, vaikka sen voi ymmärtää väärinkin.

Kun Hamarus aiemmassa kirjassaan kirjoitti anteeksi antamisesta, hän sai lukijalta vihaisen puhelun: törkeää, että kiusatun odotetaan antavan anteeksi.

”Helposti ajatellaan, että anteeksi antaminen tarkoittaa tekojen vähättelyä tai unohtamista. Kyse ei ole siitä”, Hamarus sanoo.

”Anteeksianto tarkoittaa siitä, että kiusattu itse päästää siitä irti eikä kahlitse itseään niihin ikäviin kokemuksiin. Siten hän voi päästä elämässään eteenpäin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat