Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästöihin puuttuneet kunnat säästävät miljoonia – ”Suomi on täynnä fiksuja ratkaisuja”

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Lennonjohdon esimies Petri Seeste (vas.) ja lennonjohtajat Thomas Karlström ja Mika Tuliainen ohjaavat Helsinki-Vantaalle laskeutuvia ja kentältä nousevia koneita. Ne ovat siirtyneet jatkuvaan liukuun, joka vähentää päästöjä ja melua. Vantaa ei ainakaan toistaiseksi kuulu päästövähennyksiin sitoutuneisiin HINKU-kuntiin. Lentokentän ilmastoteot voisivat kuitenkin edesauttaa Vantaata täyttämään HINKU-kriteerit.
Lennonjohdon esimies Petri Seeste (vas.) ja lennonjohtajat Thomas Karlström ja Mika Tuliainen ohjaavat Helsinki-Vantaalle laskeutuvia ja kentältä nousevia koneita. Ne ovat siirtyneet jatkuvaan liukuun, joka vähentää päästöjä ja melua. Vantaa ei ainakaan toistaiseksi kuulu päästövähennyksiin sitoutuneisiin HINKU-kuntiin. Lentokentän ilmastoteot voisivat kuitenkin edesauttaa Vantaata täyttämään HINKU-kriteerit. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Kunnat hiilineutraaleiksi

  Hinku eli Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke alkoi vuonna 2008, kun viisi kuntaa ryhtyi päästövähennysten koekaniineiksi.

  Tarkoitus on vähentää liikenteen, asumisen ja ruoan päästöjä 15 prosenttia vuoteen 2016 mennessä, 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

  Hinku-kuntia on nyt 26. Niissä asuu noin 400 000 ihmistä.

Hehkulamput ovat vaihtuneet ledeihin, kodit lämpenevät ilmalämpöpumpuilla ja maalämmöllä, biopolttoaineet yleistyvät vauhdilla, taloista tehdään energiapihejä ja aurinko- ja tuulivoima valtaavat alaa maailmalla.

Ilmastonmuutosta torjutaan jo laajasti, vaikka suurin osa maailman energiasta tuotetaan yhä fossiilisilla polttoaineilla – öljyllä, hiilellä ja maakaasulla – ja kansainväliset ilmastoneuvottelut kulkevat etanan vauhdilla.

Ilmastopäästöjä vähennetään yhä enemmän vapaaehtoista tietä. Monet kaupungit ovat julistautuneet hiilineutraaleiksi. Yritykset ja rahoituslaitokset liputtavat puhtaan teknologian puolesta.

Suomessa Hinku eli kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke on osoittanut, että kunnissa, yrityksissä ja kotitalouksissa voidaan tehdä merkittäviä päästövähennyksiä.

Hinku-kunnat ovat onnistuneet vähentämään päästöjään 22 prosenttia kuudessa vuodessa. Tämä on tapahtunut varsin yksinkertaisilla keinoilla, kuten valaistusta uusimalla, siirtymällä öljystä bioenergiaan tai parantamalla rakennusten energiatehokkuutta.

Kunnissa on havaittu, että uudet energiaratkaisut säästävät myös rahaa, ja hyvät ratkaisut ovat alkaneet levitä.

Monistumiseen Hinku pyrkiikin, esimerkin voimaan.

”Merkittäviä päästövähennyksiä voidaan tehdä kustannustehokkaasti nykyratkaisuilla ilman rakettitiedettä. Suomi on täynnä fiksuja ratkaisuja. Nyt pitää päästä siihen, että hyvät käytännöt leviävät mahdollisimman nopeasti”, sanoo hanketta vetävä professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

”Kokeilut eivät johda mihinkään. Ratkaisut ovat jo käsillä.”

Kustannustehokkuus on niin ikään Hinkun tavoite, ja kunnissa edetään talous edellä. Monet Hinku-kuntien päästövähennyskohteet ovat osoittautuneet myös hyviksi sijoituskohteiksi.

”Saadaan päästöhyvää ja samalla rahalle katetta”, Seppälä toteaa.

Öljylämmityksestä luopuminen on Seppälän mukaan kannattavaa nykyhinnoillakin, korvataan se sitten maalämmöllä, pelletillä tai vaikkapa hakealuelämmöllä. Isoja päästövähennyksiä ja samalla kustannussäästöjä on saatu aikaan muun muassa kasvihuoneiden lämpöratkaisuissa.

Led-valaistus tuo kotitalouksiinkin paljon mahdollisuuksia sähkönkulutuksen vähentämiseen. Myös kiinteistöjen lisäeristäminen on osoittautunut kannattavaksi. Vedensäästötoimet puolestaan ovat rahallisesti erittäin kannattavia mutta päästövähennysvaikutuksiltaan pienempiä.

Seppälä painottaa, että vain vähän tinkimällä mahdollisuudet päästövähennyksiin ovat suuret. ”Jos ihminen haluaa elää ilmastoystävällisesti, hänen ei tarvitse lopettaa esimerkiksi lentämistä, vaan hän voi elää jarkevästi ja mukavasti.”

Aurinkopaneeleiden osalta Suomessa ollaan vielä murrosvaiheessa.

”Hintojen voimakas lasku on johtanut siihen, että järjestelmät ovat jo nyt kannattavia sijoituksia. Kannattavuus kuitenkin edellytytää, että tuotettu sähkö voidaan käyttää itse”, Seppälä toteaa.

Hinku-kunnista Raasepori sai perjantaina uuden aurinkovoimalan. Kaupungin kolme kuntakeskusta lämpenee bioenergialla.

Myös Lohja on ottanut käyttöön biolämpölaitoksen. Kisakallion urheiluopistossa hyödynnetään järvilämpöä ja Lohjanjärvestä saadaan sekä lämmitysenergiaa että viilennystä. Porvoossa suurin osa kaukolämmöstä tuotetaan puupolttoaineella.

Tuoreimman Hinku-kunnan Lappeenrannan valikoimassa ovat biopolttoaineilla tuotettu kaukolämpö, rakennusten energiatehokkuuden nosto, puurakentaminen, tuulivoima, aurinkosähkö ja jätteiden määrän vähentäminen.

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsäsen mukaan kaupunki on laskenut, että uusiutuvan energian käyttö tuottaa aluetaloudellisena hyötynä jopa 15 miljoonaa euroa vuodessa.

”Energiavirrat kääntyvät paikallisiksi. Uusiutuvan energian käyttö vahvistaa alueen taloutta, koska se lisää alueen sisällä pyörivän rahan määrää”, Räsänen sanoo.

Helsingissä iso kysymys on kivihiili, jolla pääkaupunki tuottaa kolmanneksen energiasta. Kaupunginvaltuusto ottaa vielä tässä kuussa kantaa siihen, luovutaanko Hanasaaren kivihiilivoimalasta ja siirtyykö kaupunki käyttämään uusiutuvia energiamuotoja.

”Hiilineutraalius ei onnistu ilman, että hiilenkäyttö lopetetaan”, sanoo Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikunen.

Helsingin tavoitteena on hiilineutraalius vuonna 2050. Vuoteen 2020 mennessä päästöjä pitäisi vähentää 30 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Tähän mennessä on päästy 23 prosentin vähennykseen.

Kaupungin ympäristökeskus puolestaan toimii Suomen energiatehokkaimmassa talossa Viikissä yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Ympäristötalossa säästetään sähköä ja lämpöä ja tuotetaan osa energiasta itse. Viikonlopun aikana yli oman tarpeen tuotettu aurinkoenergia varataan akkuihin ja käytetään viikolla.

Kuntakenttä onkin Seppälän mukaan Hinku-hankkeen ulkopuolellakin ottanut merkittävän roolin ilmastonmuutoksen torjunnassa: ”Monet kaupungit ovat viitoittaneet tietä viitoittaneet tietä vähähiilisyyteen.”

Iso sysäys kuitenkin vielä puuttuu. ”Pitäisi saada aikaan ilmastoherätys kuluttajalähtöisten ratkaisujen suuntaan”; Seppälä sanoo.

”Aluetasolla on oivallettu, että puhtaita ratkaisuja tarvitaan. Samalla luodaan pohja alueelliselle yritystoiminnalle. Clean tech pitäisi kuitenkin ulottaa yhteiskunnan kaikkeen toimintaan. Siihen tarvitaan koko Suomea koskevia linjauksia”, Seppälä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat