Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ja pankit suosittavat panemaan maksukorttien maarajauksen päälle – ”Jos et koskaan poistu Keravalta, miksi maksukortin pitäisi toimia Afrikassa?”

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Jos korttia käyttää vain Keravalla, siitä kannattaa rajata Afrikka pois, poliisi suosittaa.
Jos korttia käyttää vain Keravalla, siitä kannattaa rajata Afrikka pois, poliisi suosittaa. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Kortin voi rajata vain Suomeen

  Usein maksukortin perusasetus on, että kortti toimii kaikkialla maailmassa.

  Verkkopankissa voi rajata kortin toimivuutta. Sen voi esimerkiksi rajata toimimaan vain Suomessa.

  Rajauksen käyttö on pankkikohtaista. Asian voi tarkistaa omasta pankista.

Poliisin ja pankkien mukaan liian harva suomalainen käyttää maksukortissaan geoblockingia eli maksun aluerajausta, vaikka monien kannattaisi.

Aluerajaus tarkoittaa mahdollisuutta valita ne maantieteelliset alueet, joissa kortti käy ja ennen kaikkea ne, joissa se ei käy. Kortin voi siis säätää toimimaan esimerkiksi vain Suomessa tai tietyssä maanosassa. Samalla sen saa toimimattomaksi muualla maailmassa.

Taustalla on tieto siitä, että magneettijuovalla varustettuja maksukortteja ”skimmataan” eli kopioidaan edelleen Suomessa. Rikolliset saattavat sitten käyttää kopioituja klooneja esimerkiksi käteisnostoihin ulkomailla, usein Euroopan ulkopuolella. Rikollinen toimintaa vaikeutuu tai tulee mahdottomaksi, jos kortin asetukset estävät sen käytön monissa maissa.

Juuri viime viikolla tuli ilmi tapauksia Kaakkois-Suomesta, jossa kahdella huoltoasemalla oli kopioitu useita kortteja ja asiakkaiden tileiltä nostettu rahaa useissa erissä ulkomailla.

Keskusrikospoliisissa korttiturvallisuuden asiantuntija, rikosylikonstaapeli Tero Toivonen pitää geoblockingia erinomaisena mahdollisuutena.

”Jos on esimerkiksi kortti, jonka magneettijuovan rikolliset ovat kopioineet Euroopassa, mutta muu maailma on blokattu pois, niin siinähän koettavat tehdä nostoja, ei onnistu”, Toivonen sanoo.

”Ei meistä kukaan tarvitse korttia, joka toimii koko ajan kaikkialla. Me tarvitsemme kortin, joka toimii siellä, missä me itse kulloinkin olemme. Jos et koskaan poistu Keravalta, miksi kortin pitäisi toimia Afrikassa.”

Hän muistuttaa oivasta mahdollisuudesta: myös internetin voi rajata pois.

Pankit ovat tarjonneet maarajausta jo muutaman vuoden, mutta tieto ei ole kaikkia tavoittanut. Pelkkää mainosta asiasta verkkopankissa ei aina huomaa.

”Aika heikosti geoblockingia tunnetaan. Soisi tietoisuuden yleistyvän. Ongelma on se, että se huomataan vasta kun jotain on tapahtunut”, sanoo erityisasiantuntija Vesa Hietanen S-pankista.

”Ennen yleinen tilanne oli, että ihminen lähti Thaimaahan tai Kanarialle ja kun palasi takaisin kotiin, alkoi tulla käteisnostoja esimerkiksi Vietnamista, jossa asiakas ei ollut koskaan käynytkään.”

Hietanen ehdottaa, että omistaja laittaisi verkkopankissa kortin toimivaksi tietyssä maassa vain siksi ajaksi, kun siellä viettää aikaa ja heti kotiinpaluun jälkeen sulkee maan taas pois.

Danskessa ollaan samoilla linjoilla.

”Olisi iso vaikutus, jos se tiedettäisiin paremmin. Hollanti sai korttirikokset vähenemään kymmenillä prosenteilla, kun geoblockingia alettiin käyttää”, sanoo turvallisuuspäällikkö Niko Saxholm Danske Bankista.

”Täytyy sanoa, että kun omille sukulaisille mainitsin asiasta, niin he kuulivat siitä ensi kertaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat