Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sairaana töihin tulemisen haitat suuremmat kuin sairauspoissaolojen

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Töihin sairaana tuleminen aiheuttaa yhtä isot menot kuin sairauspoissaolot, Työterveyslaitos arvioi. Uusi tutkimus nostaa arvion haitasta hyötyjä isommaksi.
Töihin sairaana tuleminen aiheuttaa yhtä isot menot kuin sairauspoissaolot, Työterveyslaitos arvioi. Uusi tutkimus nostaa arvion haitasta hyötyjä isommaksi. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Kotiin jäävä ei tartuta

 Töihin sairaana tuleminen aiheuttaa yhtä isot menot kuin sairauspoissaolot: kumpikin 4 prosenttia työpanoksesta eli yhteensä 7 miljardia euroa, Työterveyslaitos arvioi.

 Uusi tutkimus nostaa arvion haitasta hyötyjä isommaksi.

 Kotona potemista suositellaan: sairas ei tartuta työtovereitaan.

 Pitkästä sairaudesta toipuva voi haluta palata töihin ennen sairausloman päättymistä. Silloin työpaikan pitäisi joustaa esimerkiksi työtehtävissä ja -ajoissa.

Ihmiset tulevat töihin sairaina sekä työstä että heistä itsestään nousevista syistä, havaitsi tuore tutkimus. Se yhdisti 61:n aiemman tutkimuksen antia ja ilmestyi Journal of Occupational Health Psychology -lehdessä.

Tutkimuksessa oli tietoja lähes 200 000 työntekijästä. Mukana oli laaja eurooppalainen työoloja kartoittava tutkimus, jossa myös Suomi oli mukana.

Töihin tulon sairaana on arveltu lisääntyvän, kun hallitus haluaa tehdä ensimmäisestä sairauspoissaolopäivästä palkattoman. Ilmiötä on pidetty kielteisenä. Työterveyslaitos laski sen puutteellisen työhyvinvoinnin osaksi Työ ja terveys Suomessa -tutkimuksessa 2012.

Vaikutukset ovat sekä kielteisiä että positiivisia, arvioi tuoreen katsauksen päätekijä Mariella Miraglia Itä-Anglian yliopistosta Britanniasta. Hän työskentelee yliopiston kauppakorkeakoulussa Norwichissa.

Sairaat työntekijät tekevät helpommin virheitä. Työpanoskin jää vähäisemmäksi kuin terveiden. Heidän terveyspulmansa voivat pahentua ja johtaa hyvinvoinnin heikkenemiseen.

Miraglia löysi vaikuttavia tekijöitä sekä töistä että tekijöistä. Töihin sairaana tulevat etenkin sitoutuneet työntekijät.

Toisaalta töihin tullaan myös siksi, että työpaikka valvoo poissaoloja tiukasti, työntekijä ei tunne oloaan turvalliseksi, tai hän saa käyttää sairauspäiviä vain tietyn määrän.

Tutkimuksen mukaan töihin tullaan sairaana useammin silloin, kun työtaakka koetaan isoksi, ylitöitä pitää tehdä, ja määräajoissa on vaikea pysyä. Töihin tullaan myös silloin, kun työssä koetaan kiusaamista, kaltoin kohtelua tai syrjintää.

Jos taas työntekijät tunsivat saavansa tukea esimieheltä tai työtovereilta, he eivät kokeneet, että heidän pitää mennä töihin sairaana. He olivat myös ylipäätään terveempiä ja tyytyväisempiä työhönsä.

Luonnekin vaikutti. Optimistit menivät töihin sairaina todennäköisemmin kuin muut.

”Työpaikkahyvinvointia ja terveyttä edistävät ohjelmat vähentävät stressiä ja työhön liittyvää sairastamista. Parhaiten töihin tuloa sairaana voi kuitenkin vähentää vaikuttamalla vaatimuksiin”, Miraglia sanoo. Se tapahtuisi vähentämällä työntekijään päivittäin kohdistuvia odotuksia, ylitöitä ja määräaikoja. Lisäksi pitäisi varmistaa, että työntekijöillä on riittävät mahdollisuudet tehdä työnsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat