Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalka lipsuu kaduilla märkien lehtien päällä

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Lehtiin liukastunut voi hakea korvausta kiinteistön omistajalta tai kunnalta samaan tapaan kuin talvikelillä kaatunutkin.
Lehtiin liukastunut voi hakea korvausta kiinteistön omistajalta tai kunnalta samaan tapaan kuin talvikelillä kaatunutkin. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Tästä on kyse

Lehtiin liukastunut sai korvauksen

 Ihminen oli liukastunut taloyhtiön kulkuväylällä märkiin lehtiin ja kaatunut taaksepäin talon seinustaan nojanneen polkupyörän päälle. Hänen kätensä murtui useasta kohtaa.

 Pihaa oli siivottu syystalkoissa neljä päivää aiemmin, jolloin lehdet oli haravoitu kasoihin. Kiinteistön omistaja poisti lehtikasat kuuden päivän kuluttua talkoopäivästä.

 Vakuutuslautakunnan mukaan kasat olisi tullut poistaa aiemmin. Se katsoi taloyhtiön lyöneen laimin velvollisuutensa huolehtia pihalla liikkumisen turvallisuudesta.

 Lautakunta piti taloyhtiötä korvausvelvollisena.

Lähde: Vakuutuslautakunta

Sateella maassa lojuvat lehdet voivat olla jalan alla petollisen liukkaita. Lehtiin liukastunut hakee korvausta kiinteistön omistajalta tai kunnalta – samaan tapaan kuin jääkelillä kaatunutkin.

”Kiinteistön omistaja vastaa piha-alueensa kunnosta ja on korvausvelvollinen, jos huolto on lyöty laimin. Talvella on poistettava jään ja lumen aiheuttamaa liukkautta. Syksyllä on huolehdittava, ettei pihoilla ole tavatonta määrää märkiä lehtiä vaaraa tuottamassa”, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, varatuomari Jaana Sallmén sanoo.

Yleensä jalka lipsuu jäisellä pinnalla. Lehtiliukkaillakin kaatumisia sattuu silloin tällöin.

Vakuutuslautakunnan käsiteltävänä oli pari vuotta sitten korvausvaade, jossa ihminen oli liukastunut vaahteranlehtien täyttämällä kulkuväylällä ja loukkaantunut. Liukastunut jäi ilman korvauksia.

Lautakunnan mielestä liukkauden torjumisessa ei voi edellyttää, että puiden lehtiä poistetaan pihalta yhtä usein kuin sitä talvella hiekoitetaan.

Toisaalta lautakunta on myös velvoittanut taloyhtiön korvauksiin tapauksessa, jossa lehtikasat olivat odottaneet poistamista lähes viikon.

”Vakuutuslautakunnan ratkaisuissa ei ole edellytetty taloyhtiöiltä mahdottomuuksia liukkauden torjunnassa. Ei voi vaatia, että lehtiä poistettaisiin ympärivuorokautisesti”, Sallmén toteaa.

Yleensä liukastumisvahingot tulevat oikeuskäytännössä lähes aina korvattaviksi.

Kunnossapidosta vastaavalta vaaditaan huolellisuutta. Liukkauden torjuntaan on ryhdyttävä vaikka aamuyöllä. Taloyhtiöissä on menty Sallménin mukaan huimasti eteenpäin huolellisuuden suhteen.

”Huoltoyhtiön kanssa tehtävään sopimukseen kirjataan jo hyvin tarkkaan, mitkä ovat sen velvollisuudet piha-alueen liukkauden torjunnassa. Korvaustapauksissa huoltoyhtiö voi joutua maksumieheksi, jos se ei ole noudattanut sopimusta.”

Kiinteistön omistajan kuuluu huolehtia myös valaistuksesta.

Sadekelien lehtiliukkautta torjutaan parhaiten poistamalla lehdet. Helsingissä toimivan kiinteistönhuolto Samin toimitusjohtaja Sami Sundell kertoo lakaisukoneiden hyrräävän syksyisin täydellä teholla.

”Ei siihen lehtien päälle voi hiekoittamaankaan lähteä. Lehdet on kerättävä, ja se tapahtuu kätevimmin lakaisukoneilla.”

Juhani Niiranen / HS
Lehtiä riittää nyt siivottavaksi pihoilta ja kaduilta. Helena Tapio ulkoilutti Nico-koiraa Helsingin Torkkelinmäellä maanantaina.
Lehtiä riittää nyt siivottavaksi pihoilta ja kaduilta. Helena Tapio ulkoilutti Nico-koiraa Helsingin Torkkelinmäellä maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat