Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapin-matkailu elpyy – Rovaniemen kentälle laskeutumassa vuosiin suurin määrä tilauskoneita

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Hongkongilaisia nuoria tapaamassa joulupukkia napapiirillä joulukuussa 2014.
Hongkongilaisia nuoria tapaamassa joulupukkia napapiirillä joulukuussa 2014. Kuva: Kaisa Sirén

Aasialaisten matkailijoidenmäärä kasvussa

  Britit ovat edelleen suurin joulumatkailijoiden ryhmä, mutta Aasian maista tulevien jouluturistien osuus kasvaa voimakkaasti.

  Joulumatkailijoita tulee muun muassa Etelä-Koreasta, Japanista, Kiinasta, Singaporesta ja Honkongista.

  Joulumatkailija viipyy Rovaniemellä keskimäärin kaksi tai kolme yötä. Mitä lähempänä joulu on, sitä pidempään viivytään. Jouluksi Suomeen jäävät ovat usein viikon.

  Jouluturistien rahankäyttöä ei ole tutkittu, mutta kaikilla Suomen-matkoilla turistit käyttävät keskimäärin noin 300 euroa matkaa kohti. Joulumatkoilla kulutetaan enemmän kuin muulloin.

  Kiinalaiset käyttävät Suomen-vierailuillaan selvästi enemmän rahaa kuin muut, 504 euroa matkan aikana. Päivässä kiinalainen kuluttaa Suomessa keskimäärin 205 euroa.

  Brittituristi kuluttaa Suomessa 80 euroa päivässä.

Lapin matkailu saa ison piristysruiskeen joulukuussa, sillä Rovaniemen lentokentälle on tulossa moneen vuoteen suurin määrä charter-koneita ulkomailta.

”Varauksia on joulukuulle jo vähän yli neljäsataa, kun se viimeksi jäi sen alle”, sanoo sunnuntaina lentoaseman päällikkö Martti Oinas.

”Näyttäisi siltä, että pohjakosketus on nyt nähty ja joulukuussa palaamme vuoden 2009 tasolle.”

Jonkin verran olisi kuitenkin vielä kirittävää huippuvuosiin, jotka olivat 2006 ja 2007, siis aikaan ennen maailmanlaajuista finanssikriisiä. Tällöin chartereita tuli viitisensataa.

Nyt tämän vuoden joulukuussa koneita on tulossa Britanniasta, Ranskasta ja Espanjasta.

”Kertoo tämä nyt ainakin siitä, että näissä maissa talous on lähtenyt paranemaan”, Oinas sanoo.

Muilla Lapin lentoasemilla varaustilanne on samanlainen kuin viime vuonna, mutta kokonaisuus on Finavian mukaan positiivinen.

”Lentoliikenne on viimeiset viisi vuotta ollut kasvussa. Matkailu on selvästi elpymässä”, Oinas sanoo.

Charter-kausi Lapin kentillä jatkuu maaliskuuhun asti.

Rovaniemen matkailu & markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen vahvistaa, että joulumatkailu on taas kasvussa.

”Pari vuotta sitten monella matkailuyrittäjällä iski jo pelko brittimatkailijoiden kaikkoamisesta, mutta nyt on voitu huokaista helpotuksesta. Brittien joulumatkailu on palannut entistä isommilla kierroksilla”, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan koko talvikauden matkailu näyttää nyt hyvältä, ainakin Rovaniemen osalta. Rovaniemen majoituspaikat olivat tämänkin vuoden helmikuussa täynnä. Näin näyttäisi käyvän myös tänä talvena, sillä ennakkovarauksia on tehty nyt enemmän kuin vuosi sitten.

”Nyt on myyty todella hyvin sekä joulukuuta että koko talvikautta. Olemme saaneet monilta alueen matkailuyrittäjiltä saman viestin: on tulossa hyvä kausi.”

Kärkkäisen mukaan jouluturistien toiveet ovat perinteiset: joulupukki ja porot on nähtävä, koiravaljakkoajelulle päästävä. Revontuliretket ovat erityisesti kasvussa.

”Mitä enemmän Aasian maista tulee turisteja, sen enemmän revontulimatkoja myydään. Britit ja aasialaiset ovat erityisen innostuneita revontulista. Meillä on myös yrittäjiä, jotka ovat kehittäneet uusia palveluita revontulten ympärille. Asiakas voi esimerkiksi halutessaan saada kännykkäänsä viestin heti, kun revontulia on näkyvissä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat