Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anneli Auerin oma ääniasiantuntija tyrmää syyttäjien uuden näytön

Kotimaa
 
Petri Puromies / Lehtikuva
Anneli Aueria on oikeusprosessin aikana kuultu esimerkiksi Porin käräjäoikeudessa vuoden 2011 toukokuussa.
Anneli Aueria on oikeusprosessin aikana kuultu esimerkiksi Porin käräjäoikeudessa vuoden 2011 toukokuussa. Kuva: Petri Puromies / Lehtikuva

Anneli Auerin puolustuksen hankkiman ääniasiantuntijan mukaan Auerin soittamassa hätäpuhelun nauhoitteessa on useita viitteitä ulkopuolisesta henkilöstä. Lavastuksesta puolestaan ei ole viitteitä.

Auerin puolustus on nyt hankkinut uuden lausunnon nauhoitteesta vastavetona syyttäjien uudelle tutkimukselle. Lausunto on toimitettu korkeimpaan oikeuteen (KKO). Se harkitsee parhaillaan, myöntääkö se syyttäjälle valitusluvan asiassa.

Vaasan hovioikeus hylkäsi helmikuussa Aueria vastaan nostetut syytteet miehensä murhasta. Päätös syntyi äänin 2–1.

Syyttäjät toimittivat valituslupahakemuksensa jälkeen KKO:een lisätutkinnan, jossa uusi tutkimusryhmä on analysoinut Auerin soittamaa hätäpuhelua. Kapellimestari Raine Ampujan johtaman ryhmän mukaan osa puhelun äänistä tuli nauhalta eli kyseessä olisi ollut Auerin lavastus.

Auerin puolustus on nyt hankkinut oman lausunnon Micke Nyströmiltä. Puolustusasianajaja Juha Manner kutsuu häntä Suomen johtavaksi äänisuunnittelijaksi.

Nyström toteaa lausunnossaan, ettei mikään tallenteessa viittaa taustanauhan käyttämiseen. Hän myös sanoo kuulleensa nauhoitteessa useita viitteitä siitä, että toinen henkilö on ollut samassa huoneessa kuin uhri.

Nyström arvostelee tutkimusryhmän lähestymistapaa puutteelliseksi.

”He eivät kykene erottamaan askelääniä, lyöntiääniä tai toisen miehen ääntelyä tallenteesta. Kukaan ryhmästä ei ole omasta mielestään kuullut näitä ääniä tallenteessa”, Nyström toteaa.

Vakavimpana virheenä hän pitää sitä, ettei tutkijaryhmä ole erottanut toisistaan naisen ja lapsen hengitysääniä. He eivät myöskään ole ymmärtäneet, että ihmisen hengitys kuulostaa erilaiselta riippuen siitä, onko hengitys tehty sanojen välissä, tyhjillä keuhkoilla vai silloin, kun ei puhuta.

”Ihmisen hengitysääni ei todellakaan ole aina samoissa taajuuksissa, minkä voi jokainen todeta kuuntelemalla omaa tai kaverin hengitystä, joko rasituksen alla tai kun ottaa esimerkiksi lyhyitä apuhengityksiä lauseiden sisällä”, Nyström huomauttaa.

Uskomattomana Nyström pitää myös sitä, että syyttäjän version mukaan 9-vuotias lapsi olisi ”näytellyt mukana ’radioteatterissa’ samaan aikaan, kun oma isä makasi kuolleena vieressä”.

Auerin puolustuksen mukaan syyttäjien esittämää uutta aineistoa ei pitäisi enää käsitellä KKO:ssa.

Auerin puolustuksen mukaan syyttäjät olisivat voineet hankkia hätäkeskuspuheluun liittyvät analyysit jo aiemmin. Analyysissä käytetyt ohjelmat ovat olleet markkinoilla jo useita vuosia.

”Ei ole uskottavaa, että poliisilla ja krp:n rikosteknisessä laboratoriossa tai poliisin käyttämässä FBI:n digitaalisessa todistelaboratoriossa ei olisi ollut tietoa kaikista käytettävissä olevista menetelmistä ja ohjelmistoista”, asianajaja Manner korostaa.

Manner jatkaa, että Auer on nyt ollut epäiltynä noin seitsemän vuotta. Syyttäjien uusi aineisto on peräti seitsemästoista lisätutkinta.

”Esitutkinta-aineiston jatkuva täydentäminen ja uudet tutkimukset tekevät mahdottomaksi Anneli Auerille saada oikeudenmukainen oikeudenkäynti, mikäli vielä korkeimmassa oikeudessa hyväksytään uutta aineistoa”, Manner painottaa.

Hän huomauttaa, että syyttäjillä ja poliisilla on ollut poikkeuksellisen laajat resurssit käytettävissään asian selvittämiseksi. Senkään takia uusia todisteita ei tulisi hyväksyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat