Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postiriidan osapuolet syyttelevät toisiaan

Kotimaa
 
Leif Rosas
Maanantaina Postin lajittelukeskuksessa Vantaalla työ sujui normaalisti. Joeli Kiviranta siirsi paketteja.
Maanantaina Postin lajittelukeskuksessa Vantaalla työ sujui normaalisti. Joeli Kiviranta siirsi paketteja. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Ilmoitetut lakot

 19.11. ja 20.11. Helsingin postinjakelu, pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan sanomalehden jakelu, Helsingin postikeskus, Vantaan logistiikkakeskus

 23.11. sanomalehden jakelu pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, postinjakelu Helsingissä, Helsingin postikeskus ja Vantaan logistiikkakeskus

 Lakot vaikuttavat myös HS:n jakeluun. Lakon aikana Helsingin Sanomien digi- ja näköislehdet ovat kaikkien luettavissa rekisteröitymistä vastaan. Digi- ja näköislehtiä voi kokeilla maksutta kahden viikon ajan: hs.fi/testaa

SAK:laiset kuljetusliitot vahvistivat maanantaina tukeaan Postin työehtosopimusneuvotteluja käyvälle Posti- ja logistiikka-alan unionille (PAU). Kuljetusliitoilla on tukitoimiin kaikki hallintojen päätökset valmiina ja niistä ilmoitetaan Postin työntekijöiden lakkojen lähestyessä.

Ensimmäinen lakkopäivä on ensi viikon torstai.

Pahimmillaan kuljetusliitot voivat pysäyttää Suomen viennin ja häiritä liikennettä niin merellä, maalla kuin ilmassa. Kukin liitto päättää itse omista tukitoimistaan.

Postin työntekijöillä on työehtosopimus päättynyt, eikä uuden sopiminen näytä etenevän. Päin vastoin osapuolet kiihdyttivät toistensa syyttelyä maanantaina. Neuvottelut jatkuvat valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla tiistaina.

Työnantajapuolelta neuvotteluja käyvä Palvelualojen työnantajajärjestö (Palta) jyrähti maanantaina, että työntekijäpuoli ei myönnä alan muuttuneen. Postialan murros vaatii järjestön mielestä voimakkaita muutoksia työehtoihin.

”Volyymit laskevat ja kilpailua tulee. Työehdot on saatava pois monopoliajan ympäristöstä: kustannukset alas ja työehtoihin joustavuutta”, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Henkilöstökulut ovat lähes puolet Posti-konsernin kuluista.

Alalla on vaikea tilanne. Digitalisaatio vähentää päivittäin jaettavaa postia kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Vain pakettien kuljetus on lisääntynyt; kirjeiden, sanomalehtien ja aikakauslehtien vähentynyt.

Postia kaivertaa, että kilpailijat noudattavat edullisempaa Teollisuusalojen ammattiliitto Teamin kanssa tehtyä sopimusta. Posti tavoittelee, että yötyöstä maksettava korvaus pienenisi kilpailijoiden tasolle, 0,65 senttiin tunnissa.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että Teamin sopimus on halvempi, mutta tunnilta maksettava korvaus ei ole merkittävää, koska Postilla ja toisaalta Teamin sopimuksen piirissä olevilla lehtitaloilla on erilaiset jakelupiirijärjestelmät.

Korvauksen pohjana oleva työaika ei ole jakelujärjestelmissä yhtä pitkä. Posti maksaa enemmän, mutta vain kolmen tunnin mukaan, Team vähemmän, mutta neljän tunnin mukaan.

Postialan palkkajärjestelmä sisältää paljon hallinnollisesti raskaita lisiä ja korvauksia. Paltan mukaan työehtosopimus pitää uudistaa joustavammaksi muun muassa työvuorojen suunnittelun osalta.

Rahasta ei neuvotteluissa ole vielä päästy kunnolla puhumaan. Paltan palkanalennusvaateissa on kuitenkin esiintynyt ainakin iltatyölisän leikkaus, lauantaityölisän poistaminen sekä sunnuntaikorvauksen ja sairausajan palkan leikkaus.

PAU:n mukaan Posti tavoittelee satojen eurojen leikkausta kuukausiansioihin. Heidi Nieminen sanoo, että jakajien ansioissa se voi olla 30 prosenttia.

Ammattijärjestö suuttui siitä, että Posti on palkannut henkilöstöpalveluyrityksen kautta vuokratyövoimaa. Työnantajan mukaan vuokratyövoiman käyttö on laillista, mutta ammattijärjestön mukaan rikkurityövoimaa, jolla pyritään murtamaan lailliset työtaistelutoimet.

Maanantaina PAU syytti Postia siitä, että se esti työntekijöitä tekemästä työtään eri konttoreissa 12 paikkakunnalla ympäri maata. Viime perjantaina Posti määräsi 19:ää jakajaa ja kahta vuokratyöntekijää poistumaan työpaikaltaan Malmin ja Pukinmäen jakelualueella, koska he kieltäytyivät perehdyttämästä SOL:n vuokratyövoimaa.

PAU piti tapausta laittomana työsulkuna, työnantaja Tuomas Aarton mukaan ”normaalina reagointina” työtehtävästä kieltäytymiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat