Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi panssariajoneuvon prototyyppi Suomesta – se ui ja suojaa miinoilta, pommeilta ja sirpaleilta

Kotimaa
 
Suomalaisyritys kehitti panssaroidun maastokuorma-auton
Suomalaisyritys kehitti panssaroidun maastokuorma-auton
HS kävi tutustumassa uuden Protolab PMPV 6x6 -ajoneuvon prototyyppiin sotilasalueella Tammisaaressa.
Fakta

Kuusi vetävää pyörää

 6,7 litran kuusisylinterinen Cummins-rivimoottori

 teho 285 hevosvoimaa

 huippunopeus 110 kilometriä tunnissa

 kulutus: ei vielä mitattu

 kolme akselia, kuusi vetävää pyörää

 massa 14 tonnia

 yhteensä kuusi kameraa etu-, sivu- ja takasuuntaan sekä yksi infrapunakamera

Raasepori

Karjaalaisen huoltoaseman pihalla murisee kirkkaana marraskuisena aamuna ärjyn näköinen ajoneuvo.

Ohikulkijoiden päät kääntyvät tiuhaan. Kyseessä on todellinen harvinaisuus: täysin uuden suomalaisen sotilasajoneuvon prototyyppi eli ensimmäinen versio.

Kulmikas ajoneuvo on viralliselta nimeltään PMPV 6x6. Lyhenne tulee sanoista ”protected multipurpose vehicle”, suojattu monikäyttöinen ajoneuvo.

Suomeksi se on kuitenkin tuttavallisesti vain ”Misu” eli miinasuojattu maastokuorma-auto. Sen valmistaja on suomalainen suunnittelu- ja insinööritoimisto Protolab.

Esa Syväkuru / HS
”Misu” rakennetaan niin, että se on rekisteröitävissä myös tieliikenteeseen. Sen kolmesta akselista ensimmäinen ja viimeinen ovat ohjaavia. Ajoneuvossa on automaattivaihteisto.
”Misu” rakennetaan niin, että se on rekisteröitävissä myös tieliikenteeseen. Sen kolmesta akselista ensimmäinen ja viimeinen ovat ohjaavia. Ajoneuvossa on automaattivaihteisto.

Ensimmäisenä ”Misussa” huomio kiinnittyy sen maastoajoneuvoille tyypilliseen suureen kokoon. Ohjaamoon ja kuormatilaan pitää kirjaimellisesti kiivetä. Tästä huolimatta se on suunniteltu niin, että sitä voidaan tarvittaessa kuljettaa ilmateitse.

Kuormatilassa on penkit kymmenelle sotilaalle. Vaihtoehtoisesti siellä voidaan kuljettaa kymmenen tonnia tavaraa.

”Misun” rakenteet on alusta lähtien suunniteltu siten, että ne suojaavat mahdollisimman tehokkaasti miinoja, tienvarsipommeja, luoteja ja sirpaleita vastaan. Se onkin tarkoitettu esimerkiksi motorisoitujen kriisinhallintajoukkojen käyttöön.

”Misu” ei ole kuitenkaan taisteluajoneuvo. Sen katolle on tosin varattu paikka, johon voi asentaa konekiväärin, kauko-ohjattavan konekivääriaseman tai jonkin muun asejärjestelmän.

Protolabin kotipaikka on Espoossa, mutta ”Misu” on rakennettu Raaseporin Pohjassa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Kemppainen kertoo, että tarkoituksena on ollut koota Raaseporiin ajoneuvojen osaamiskeskus.

Esa Syväkuru
Jukka Kemppainen tunnusti jännittävänsä räjäytyskokeita.
Jukka Kemppainen tunnusti jännittävänsä räjäytyskokeita.

”Protolabin ajatuksena on olla osaamista yhdistävä yksikkö. Teemme tuotteet prototyyppivaiheeseen ja piensarjoiksi, ja siirrymme sitten seuraavaan tuotteeseen”, hän sanoo.

”Misua” on rakennettu verkostoperiaatteella. Esimerkiksi ajoneuvon pohjan kennorakenne on suunniteltu yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa.

Protolabissa työskentelee vain kymmenkunta työntekijää, mutta ”Misun” suunnitteluun ja rakentamiseen on osallistunut yhteensä yli sata ihmistä.

”Siellä on alustantekijöitä, penkintekijöitä, materiaalitoimittajia ja suunnittelua. ’Misusta’ on tullut ihan sen näköinen kuin olemme itse halunneet, koska projekti on yksityisrahoitteinen.”

Yksi hankkeen päärahoittajista on ulkomainen. Kemppainen kertoo vain, että kyseessä on pohjoismainen taho. Ulkomainen rahoitus liittyy aiemman asekaupan vastakauppoihin.

”Misun” suunnittelu alkoi vuoden 2009 syksyllä. Kemppainen oli havainnut, että sotilasajoneuvot ovat kehittyneet yhä monimutkaisemmiksi ja haavoittuvammiksi. Jonkin ajoneuvossa olevan ”mustan laatikon” pikkuvika saattaa pysäyttää miljoona euroa maksavan aselavetin.

”Ajatus oli ruveta toteuttamaan yksinkertaista mutta vahvasti suojattua ja monikäyttöistä ajoneuvoa, jonka tyyppistä ei mielestämme ole markkinoille missään päin maailmaa”, Kemppainen kertoo.

”Ajattelimme tehdä vähän perinteisempään teknologiaan perustuvan, pajavasaralla korjattavan laitteen, jonka saa maailmalla kuntoon sieltä löytyvillä osilla ja työkaluilla.”

Protolab selvitti aluksi pohjoismaisista ja Baltian sotilaslähteistä, minkälaisia tarpeita niillä olisi uudenlaisen ajoneuvon suhteen.

Suunnittelijat kiinnittivät huomiota suojauksen lisäksi riittävän isoon kuormankantokykyyn ja maasto-ominaisuuksiin.

Lisäksi ajoneuvon haluttiin olevan Nato-vaatimusten mukainen. Suomen oloissa tärkeää on myös uintikyky. Ajoneuvon kelluvuus on jo ehditty testata.

”Misusta” on nyt valmiina yksi protyyppi, jolla on ajettu noin 800 kilometriä. Seuraavat kaksi ajoneuvoa viedään Britanniaan räjäytyskokeisiin. Niissä testataan, täyttävätkö ”Misun” suojaukset Nato-standardit.

Kemppainen myöntää, että Britanniassa tehtävät testit jännittävät. Jokainen testiajoneuvo maksaa kuusinumeroisen luvun euroja.

Talvella ”Misu” kuljetetaan pohjoiseen. Tarkoitus on suorittaa laajat testit kylmissä ja lumisissa oloissa. Prototyypissä on kuulemma tähän mennessä ilmennyt harvinaisen vähän ongelmia.

Ensimmäinen lopullinen MiSu-versio valmistuu toukokuun lopulla. Sen jälkeen edessä on ajoneuvojen myyminen vaativille sotilasmarkkinoille.

Matkustajille on ”Misussa” viisipisteturvavyöt. Penkeissä on jousitus ja miinaräjähdykseen reagoivat iskunvaimentimet.

Kuormatilassa olevat matkustajat eivät pidä jalkojaan lattialla vaan vastapäisten penkkien alle sijoitetuilla tuilla. Niiden tarkoituksena on vähentää jalkojen vammoja, jos miinaräjähdys iskee lattiaan.

Protolab esitteli MiSun ominaisuuksia Puolustusvoimien harjoitusalueella Tammisaaressa.
Protolab esitteli MiSun ominaisuuksia Puolustusvoimien harjoitusalueella Tammisaaressa.

Kemppainen toivoi, ettei ”Misun” sisätiloista julkaista kuvia. Siellä aiotaan ottaa huomioon tulevaisuuden taistelijoiden tarve ladata päätelaitteiden, pimeänäkölaitteiden, radioiden ja muun elektroniikan akkuja.

Istuinpenkkien taakse tulee jokaiselle matkustajalle oma pistorasia latausta varten.

Taistelijoiden päätelaitteiden rooli on lisääntymässä, ja niitä käytetään muun muassa Puolustusvoimien alueellisten joukkojen uudistetussa taistelutavassa.

”Misussa” on myös eri suuntiin näyttävä kamerajärjestelmä ja eteenpäin suunnattu jalankulkijat tunnistava lämpökamera.

”Misun” perusmallin hinnan luvataan jäävän alle puolen miljoonan euron. Hinta kerrotaan lasketun tarkkaan jokaista mutteria ja pulttia myöten.

Kemppainen uskoo, että Puolustusvoimilla olisi aluksi tarve ainakin muutamille ”Misuille” tiettyihin erikoiskäyttöihin.

Suomen armeija olisi yhtiölle tärkeä referenssiasiakas, kun ajoneuvoa lähdetään myymään ulkomaille. Ulkomailla kun ihmetellään helposti, jos tuote ei ole kelvannut omalle armeijalle.

”Meillä on tässä maassa vain yksi asiakas [Puolustusvoimat]. Emme voi luottaa edes siihen, että se ostaa meiltä. Meidän täytyy saada tämä vientimarkkinoille.”

Protolabilla on valmius rakentaa 50–100 ajoneuvoa vuodessa ”kohtuullisen helposti”. Yhtiön tavoite on, että ajoneuvojen tuotanto alkaisi vuoden 2016 lopussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat