Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio-käräjillä jälleen yllätyskäänne – kuuntele videolta, kuinka rikollispomo pyörsi aiemmat kertomuksensa

Kotimaa
 
Kuuntele kuinka rikollispomo pyörsi aiemmat kertomuksensa
Kuuntele kuinka rikollispomo pyörsi aiemmat kertomuksensa
United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen pyörsi aiemmat puheensa kuulemisessaan Helsingin käräjäoikeudessa. Kuuleminen alkoi hänen asianajajansa Markku Fredmanin kysymyksillä. Lähde: oikeussalinauhoite, kuva: Kimmo Räisänen.
Fakta

Keijo Vilhusta epäillään Aarnion rikoskumppaniksi

 Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota syytetään lukuisista rikoksista. Vakavimmat syytteet koskevat törkeitä huumausainerikoksia ja törkeitä virkarikoksia.

 Syytteessä on myös United Brotherhood -rikollisryhmän entinen johtohahmo Keijo Vilhunen. Vilhusta syytetään osallisuudesta kahden hasistynnyrin maahantuontiin ja levitykseen. Lisäksi häntä syytetään osallisuudesta lavastushankkeeseen.

 Vilhunen oli syytteessä myös seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyen. Hän auttoi Aarniota yhtiön monimutkaisissa rahoitusjärjestelyissä. Käräjäoikeuden mukaan Vilhunen ei kuitenkaan ollut syyllistynyt rikokseen.

 Aarnio, Vilhunen ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Jari Aarnion rikoskumppaniksi epäilty United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen muutti tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa kertomustaan täysin.

Vilhunen pyörsi aiemman kertomuksensa siitä, että Aarnio olisi pyytänyt häntä etsimään vastaanottajaa yhdelle huume-erälle.

Hän kiisti myös kertomuksensa, jonka mukaan erästä UB:n jäsentä yritettiin lavastaa huumeliigaa johtaneeksi Pasilan mieheksi. Vilhusen mukaan hän ei vienyt Turun UB:n tiloihin Aarnion antamia kännyköitä, joiden avulla miestä yritettiin lavastaa.

Vilhusen mukaan Aarnio ei myöskään yrittänyt hänen kauttaan hankkia henkilöitä, jotka olisivat ottaneet vastuulleen puhelimia.

Vilhunen kertoi, että Aarnion kannalta raskauttavat tarinat syntyivät kaupankäynnin jälkeen.

”Minun piti päästä vapaaksi, ja lähisukulaista vastaan ei pitänyt nostaa syytettä. Tämä ei pitänyt paikkaansa”, Vilhunen sanoi. Vilhusen lähiomainen oli syytteessä vyyhdin Trevoc-haarassa, ja hänet myös tuomittiin.

Vilhusen mukaan hänelle annettiin ymmärtää, että hän pääsee pois vankilasta, jos hän puhuu Aarnion päälle. Hän ei kuitenkaan päässyt heti vapaaksi, vaan hän vapautui vasta vuotta myöhemmin, kesällä 2015.

Esitutkinnassa Vilhunen oli alkuun hyvin vaitonainen. Aarnion kannalta kiusalliset kertomukset syntyivät varsinaisen esitutkinnan jälkeen, kun hän alkoi kertoa asianajajalleen Markku Fredmanille, mitä kaikkea on tapahtunut. Fredman laati sen pohjalta Vilhusen loppulausunnon, ja tämän jälkeen Vilhusta kuulusteltiin uudelleen.

Syyttäjät ottivatkin tiistain istunnossa esille sen, että Vilhunen kertoi tapahtumista ensin juuri omalle avustajalleen. Vasta tämän jälkeen hän kertoi tapahtumista yksityiskohtaisemmin kuulusteluissa. Hän muun muassa nimesi useita paikkoja, joissa hän on Aarniota tavannut.

Vilhusen mukaan hänelle olisi sopinut, että hän olisi antanut kertomuksensa suoraan poliisille, mutta tutkinnanjohtaja oli sanonut, että asian pitää mennä asianajajan kautta.

Vilhusen mukaan koko tarina on mielikuvituksen tuotetta. Hän sanoi rakennelleensa sen esitutkinta-aineiston ja jutun tutkijan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella.

Vilhusen mukaan tutkinnanjohtaja oli luvannut, että hän pääsee vankilasta ”homehtumasta”, jos hän puhuu Aarnion päälle. Nimenomaan Aarnio piti Vilhusen mukaan saada kiinni.

”Se oli selvää alusta saakka. Sitten muistaakseni poliisikomentaja olisi pitänyt päästä hakemaan raudoissa pois, sillä tutkijan mielestä hän oli yhtä syyllinen”, Vilhunen sanoi.

Syyttäjät kävivät läpi Vilhusen ja Aarnion tiivistä yhteydenpitoa erityisesti ensimmäisen hasistynnyrin salakuljetuksen aikoihin. Vilhunen sanoi, ettei hänellä ole mitään muistikuvaa, mihin viestittely liittyi.

”Vaikea sanoa näin jälkikäteen, mistä oli kysymys”, Vilhunen sanoi.

Syyttäjien kysellessä Vilhunen ei kiistänyt yhteydenpitoa Aarnion kanssa. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi puuttui tähän ja muistutti, että puolustuksen mielestä Pasilan miehen kännykät ovat olleet Helsingin huumepoliisin yhteiskäytössä.

Leppiniemi tiedustelikin, oliko Vilhunen viestitellyt nimenomaan Aarnion kanssa.

”Ei”, Vilhunen vastasi.

Vilhunen myös kiisti tapaamiset Aarnion kanssa, vaikka muutaman kerran teletunnistetiedot viittaavat siihen, että hän olisi tavannut Pasilan miehen. Vilhunen ei osannut sanoa, miksi puhelimet olivat lähekkäin.

”En ainakaan Aarniota ole tavannut”, Vilhunen korosti.

Vilhusta kuultiin osittain suljetuin ovin.

Vilhunen on kiistänyt kaikki syytteet. Aiemmin hänen puolustuksensa on sanonut, ettei Vilhunen ole osallistunut hasistynnyreiden salakuljetukseen ainakaan tietoisesti. Sen sijaan Vilhunen on pitänyt mahdollisena, että häntä on käytetty hyväksi.

Aarnio sanoi omassa kuulemisessaan viime viikolla, että Vilhunen on keksinyt tarinoita omasta päästään. Myös Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Kuuntele Aarnion värikäs kertomus rahojen alkuperästä
Kuuntele Aarnion värikäs kertomus rahojen alkuperästä
Jari Aarnio paljasti oikeudessa runsaan käteisen rahan alkuperän. Aarnion mukaan rahat tulivat suomalaiselta miljonääriltä, jonka turvallisuusneuvonantajana hän aloitti 1980-luvulla. Miljonääri oli Aarnion mukaan rikastunut muun muassa paritusbisneksillä.
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov
Kimmo Räisänen
Keijo Vilhunen saapui käsittelyyn suoraan turvatarkastuksesta tiistaina Helsingissä.
Keijo Vilhunen saapui käsittelyyn suoraan turvatarkastuksesta tiistaina Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat