Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaaloiden kohtalo auki Uudellamaalla

Kotimaa
 
Fakta

1,6 miljoonaa ihmistä

 Hus on 24 kunnan kuntayhtymä, jonka alueella asuu noin 1,6 miljoonaa ihmistä.

 Sen tehtävänä on tuottaa jäsenkunnille ja niiden asukkaille tarpeellisia erikoissairaanhoidon ja kehitysvammahuollon palveluja.

 Yliopistosairaala Hyks vastaa lisäksi harvinaisten sairauksien hoidosta tai muuten vaativasta hoidosta laajemman erityisvastuualueen (erva) väestölle ja osin koko maan väestölle.

 Hyksiin kuuluvat myös Etelä-Karjalan sote-piiri ja Kymenlaakson sote-kuntayhtymä.

Uudestamaasta tulee uudistuksen myötä yksi sote-alue.

”Tämä on selkeä päätös, mutta kaikki menee uusiksi”, kiteyttää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin toimitusjohtaja Aki Lindén.

”Nyt täytyy alkaa rakentaa aivan uudentyyppistä organisaatiota, joka ei ole vain 24 kuntaa täydennettynä HYKS:llä. Se on hirveän vaikea kysymys.”

Lindénin mukaan jatkossa ei ole vaikkapa Helsingin, Espoon tai Sipoon terveyskeskuksia, vaan ne ovat hallinnollisesti Uudenmaan terveyskeskuksia, joita johdetaan yhdestä paikasta. ”Esimerkiksi suun terveydenhuolto voisi olla yksi hallinnollinen yksikkö Uudellamaalla.”

Hän muistuttaa, että Husilla on jo Huslab, joka palvelee Husin sairaaloita ja terveyskeskuksia. ”Myös muita vastaavia palveluita voidaan käyttää samalla tavoin.”

Lindén joutui maanantaina vastaamaan kysymyksiin, mitkä sairaalat ovat uhattuina.

”Mediassa on paljon väärinymmärryksiä liikkeellä. Laajaa ympärivuorokautista palvelua antaa jatkossakin HYKS, johon kuuluu Lastenklinikka ja sairaaloita kuten Jorvi ja Peijas. Pienempien sairaaloiden rooli muuttuu, mutta se ei tarkoita, että ne olisivat uhattuina. Ne voivat myös saada jotakin.”

Lindén korostaa, että Uudellamaalla on muitakin päivystäviä sairaaloita kuin ympärivuorokautisen palvelun isoja sairaaloita. Hän ei ota kantaa esimerkiksi Lohjan ja Porvoon sairaaloiden tulevaisuuteen.

”Sote-vaalit pidetään vuonna 2018. Valitut päättäjät päättävät, miten asiat järjestetään.”

Hän muistuttaa, ettei mikään ole selvää ennen kuin laeista on päätetty eduskunnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat