Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa palvelujen saatavuus parantui – mutta hoitoa eivät välttämättä saa kaikkein sairaimmat

Kotimaa
 
Fakta

Potilas valitseehoitopaikkansa

 Ruotsissa valinnanvapausmalli on ollut pakollinen kaikille maakäräjäkunnille perusterveydenhuollossa vuodesta 2010.

 Potilas saa kävellä sisään mille tahansa terveysasemalle, yksityiselle tai julkiselle, ja raha seuraa potilasta.

 Terveyspalvelujen tuottajat saavat perustaa toimipaikkoja vapaasti, kun ne vain täyttävät asetetut vaatimukset.

Tukholma

Suomen sote-keskustelussa viitataan toistuvasti Ruotsin valinnanvapausmalliin. Samantyyppinen järjestelmä aiotaan nyt luoda myös Suomeen muodossa tai toisessa.

Tuleva malli tuskin on yksi yhteen Ruotsin-mallin kanssa, sillä lähtökohdat ovat Suomessa erilaiset. Silti Ruotsin kokemuksia kannattanee kuunnella. Miten malli toimii ja mitä voidaan sanoa sen vaikutuksista?

Ruotsissa valinnanvapausmalli tuli pakolliseksi perusterveydenhoidossa kaikissa maakäräjäkunnissa vuonna 2010.

Perusperiaate on, että potilas saa kävellä sisään mille tahansa terveysasemalle, yksityiselle tai julkiselle, ja raha seuraa potilasta. Terveyspalvelujen tuottajat saavat perustaa toimipaikkoja vapaasti, kunhan ne täyttävät niille yhteisesti asetetut vaatimukset.

Esimerkiksi Tukholmassa potilas saa vaihtaa terveysasemaa aivan niin usein kuin haluaa, vaikka jokaisella hoitokerralla.

Ruotsin julkisen talouden tarkastusvirasto Riksrevisionen kävi läpi uudistuksen vaikutuksia laajasti viime vuonna julkaistussa kartoituksessaan.

Myönteistä on, että terveyskeskusten määrä ja palveluiden saatavuus on kasvanut jonkin verran, sanoo raporttia laatinut tarkastusjohtaja Anders Rånlund. ”Sitä voi pitää myönteisenä. Mutta oikeastaan se on se ainoa hyöty, muita etuja emme hirveästi ole kokeneet.”

Mahdollista on myös, että terveyskeskuksiin on hieman helpompi saada yhteys esimerkiksi puhelimitse tai ilta-aikoihin, hän kuitenkin lisää.

Mallin heikko puoli on, ettei se ohjaa kohti yhä tasa-arvoisempaa terveyden- ja sairaudenhoitoa, sanoo Rånlund. Lievien oireiden vuoksi hoidetaan yhtä useampia, ja he tekevät aiempaa useampia lääkärikäyntejä. Pahemmin sairastavat potilaat puolestaan tekevät yhä harvempia lääkärikäyntejä.

”Systeemiin sisältyy päämäärien ristiriita. Toisaalta terveyden ja sairaudenhoidon perimmäinen tavoite on tasa-arvoisuus ja että kaikkein sairaimmat saavat etusijan hoidossa. Uudistus ei kuitenkaan ole luonut tarpeista lähtevää järjestelmää, jossa resurssit ohjautuisivat niille, joilla on suurin tarve.”

”Sen sijaan mallia ohjaa kysyntä niiltä, jotka palveluita eniten haluavat”, Rånlund sanoo.

Riksrevisionen kartoitti hoitoon pääsyä esimerkiksi Skånessa. 1 700 vakavasti sairasta ei käynyt lääkärissä kertaakaan kahden vuoden aikana. Samanaikaisesti hoitoon hakeutui 47 000 uutta kävijää, joiden oireet olivat vähäisiä tai sellaisia, että ne olisi voinut hoitaa itse.

Samankaltaisia vaikutuksia on havainnut myös hoivapalveluiden vaikutusanalyysista vastaava viranomainen.

”Saatavuuden kasvu on yleisesti ottaen hyödyttänyt väestöä, mutta parannus ei ole ollut yhtä suuri niissä ryhmissä, joiden hoitotarve on suuri, esimerkiksi kroonisesti sairaiden keskuudessa”, sanoo projektijohtaja Nils Janlöv.

Viranomaisen mukaan terveyskeskuksia on myös perustettu paljon tiuhaan asutetuille alueille ja sinne, missä väestön sosioekonominen asema on keskimääräistä parempi. Samalla palveluita on suljettu väestöpohjaltaan pääosin heikommilla alueilla.

Mikään ei Riksrevisionenin mukaan viittaa siihen, hoidon kustannukset olisivat pienentyneet. Pikemminkin kustannustason kasvu on jatkunut tasaisena.

Suomessa ihmiset ovat jo lähtökohtaisesti eriarvoisessa asemassa muun muassa riippuen siitä, onko heillä työterveyshoitoa. Valinnanvapausuudistuksen tarkoitukseksi on kerrottu muun muassa tuottaa palveluita tasa-arvoisemmin. Rånlund kehottaa suomalaisia käymään laajan keskustelun ennen muuta siitä, miten palvelujen tuottajille maksettava korvaus määritellään.

”Jos haluaa väittää, että kyseessä on systeemi, joka tukee kaikkein heikoimpia ja sairaimpia, on kyettävä luomaan korvausjärjestelmä, joka todellakin johtaa sellaisiin tuloksiin.”

Ruotsissa jokainen maakäräjäkunta päättää korvausmallista itse. Esimerkiksi Tukholmassa noin 60 prosenttia korvauksesta on tullut lääkärikäyntien määrästä ja 40 prosenttia siitä, kuinka moni on ollut kirjoilla asemalla. Tämä on johtanut siihen, että lääkärikäyntien määrä on kasvanut voimakkaasti. Kasvu ei välttämättä ole tarkoittanut, että hoivaa ovat saaneet kaikkein sairaimmat.

”On viitteitä siitä, että kroonisesti sairaat ovat kokeneet, että käynneistä on tullut lyhyempiä, eivätkä lääkärit ole antaneet heille tarvittavaa aikaa”, sanoo Peter Lundqvist, yksikönjohtaja Tukholman läänin maakäräjäkunnasta.

Nyt Tukholma aikoo muuttaa korvausmallia niin, että lääkärikäyntien osuus vähenee. Sosioekonominen asema ja korkea ikä voivat pian lisätä korvausta. Näin toimijoita halutaan houkutella seuduille, jotka ovat sosioekonomisesti vaikeampia.

Magnus Laupa
Lennart and Marianne Ljunggren kävivät maanantaina yksityisellä terveysasemalla Tukholman Kungsholmenilla. Pariskunnan mielestä pääkaupungissa on aina helppo päästä hoitoon. Toisin oli Taalaninmaalla, missä he asuivat ennen.
Lennart and Marianne Ljunggren kävivät maanantaina yksityisellä terveysasemalla Tukholman Kungsholmenilla. Pariskunnan mielestä pääkaupungissa on aina helppo päästä hoitoon. Toisin oli Taalaninmaalla, missä he asuivat ennen.
Magnus Laupa
Serafen-terveysasema Tukholmassa houkuttelee potilaita muun muassa päivittäisellä ilman varausta toimivalla avoimella lääkärinvastaanotolla.
Serafen-terveysasema Tukholmassa houkuttelee potilaita muun muassa päivittäisellä ilman varausta toimivalla avoimella lääkärinvastaanotolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat