Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveyskeskuksista tulee entistä tärkeämpiä

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Potilaalle vaihdettiin lonkkaan tekonivel Husin Porvoon sairaalassa. Leikkaustiimiin kuuluivat Marika Söderholm (vas.), Sini Vehviläinen ja Claes Törtterman.
Potilaalle vaihdettiin lonkkaan tekonivel Husin Porvoon sairaalassa. Leikkaustiimiin kuuluivat Marika Söderholm (vas.), Sini Vehviläinen ja Claes Törtterman. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut muuttuvat historiallisella tavalla neljän vuoden päästä, jos hallituksen viikonvaihteessa sopimat sote-uudistuksen linjaukset etenevät toteutukseen asti.

Samalla Suomeen syntyy kokonaan uusi väliportaan hallinto, jonka päätöksentekijät valitaan suorilla vaaleilla.

Itsehallintoalueita tulee 18 nykyisen maakuntajaon pohjalta. Ensimmäiset maakuntavaalit pidettäisiin vuonna 2017 tai 2018.

Hallitus esitteli lauantain vastaisena yönä kokoon rutistetun ja jopa hallitusta horjuttaneen ratkaisun yksityiskohtia tiedotustilaisuudessa maanantaina.

”Todennäköisyys, että sote-lakiesitys valmistuu sovitussa aikataulussa, on kasvanut merkittävästi”, arvioi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Rehula: Matka lonkkaleikkaukseen voi kasvaa
Rehula: Matka lonkkaleikkaukseen voi kasvaa
Peruspalveluista vastaava ministeri Juha Rehula (kesk) ei vielä osaa vastata kysymykseen, saako sote-uudistuksen jälkeen sydänpotilas valita oman kirurginsa. Rehula tietää kuitenkin sen, miten hoitojonot lyhenevät ja laatu paranee, vaikka rahaa saa käyttää aiempaa vähemmän. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS

Terveyskeskuksista tulee hyvinvointikeskuksia, joista voi saada myös erikoislääkärien ja sosiaalityöntekijöiden palveluja. Uudistuksen keskeisin tavoite on vahvistaa ja monipuolistaa terveyskeskusten toimintaa.

Sen lisäksi asiakkaat voisivat itse valita, käyttävätkö he julkisen vai yksityisen palveluntuottajan terveysasemaa. Potilaan valinnanvapaus julkisissa palveluissa on koko järjestelmää mullistava linjaus.

Hoitojonojen pitäisi lyhentyä ja palvelun laadun parantua. Samalla kustannusten kasvun pitäisi hidastua merkittävästi.

”Paljon vaikeita kysymyksiä on vielä edessä. Uudistus on vasta alussa”, muistuttaa professori Jussi Huttunen HS:lle.

Itsehallintoalueista 15 saa vastuun myös sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Kolme kantokyvyltään pienintä velvoitetaan lailla muodostamaan sote-palveluista vastaava sote-alue yhdessä naapurinsa kanssa.

Näitä kolmea ei ole vielä valittu, mutta ne ovat todennäköisesti asukasmäärältään pienimmät maakunnat.

”Näiden kolmen alueen suhde sote-alueeseen on hankala kysymys”, Huttunen arvioi.

Ratkaisu on poliittinen kompromissi, jossa keskusta sai haluamansa 18 maakuntaa. Asiantuntijat olivat suositelleet, että paras sote-alueiden määrä olisi korkeintaan 12.

18 maakuntaa saa myöhemmin valmisteltavan aluehallintouudistuksen myötä mahdollisesti myös muita kuntien tehtäviä sekä aluehallintovirastojen ja ely-keskusten tehtäviä.

”Kunnille voi myös siirtyä jotain aluehallinnon nykyisistä tehtävistä”, arvioi kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk).

Keskeistä on se, että sote-alueet tulevat vahvaan valtion ohjaukseen. Valtioneuvosto hyväksyy kunkin sote-alueen järjestämispäätöksen, jossa linjataan keskeiset palveluja koskevat ratkaisut.

”Valtioneuvosto vastaa viime kädessä siitä, että kansalaisten yhdenvertaisuus palvelujen saatavuudessa toteutuu”, Rehula korosti.

Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaaloita tulee 12, mutta toisin kuin julkisuudessa maanantaina levisi tietoa, näitä paikkakuntia ei ole vielä päätetty.

Lisäksi tulee keskussairaaloita, joissa on jonkinlaista päivystystä kellon ympäri.

Aluesairaalaverkostoa karsitaan tuntuvasti, mutta päätökset tehdään aikanaan sote-alueiden järjestämispäätöksissä.

”Suomi on iso maa. Päivystystä on katsottava sen mukaan, etteivät etäisyydet päivystykseen tule liian pitkiksi”, Rehula sanoi.

Viittä yliopistosairaalaa koskevat isot päätökset tehdään valtioneuvostossa.

Vaativinta erikoissairaanhoitoa antavat, yliopistosairaaloiden ympärille rakennetut erityisvastuualueet lakkautetaan.

Tällä pyritään siihen, että yliopistosairaaloiden välille saadaan selkeä työnjako, joka hillitsee kustannusten kasvua.

Suurimpien muutosten pitäisi tapahtua terveyskeskuksissa, joista on määrä tulla koko järjestelmän sydän.

Ihmisten pitäisi jatkossa saada jonottamatta myös kiireetöntä hoitoa sekä esimerkiksi erikoislääkäreiden palveluja jossakin muodossa terveyskeskuksista tai vastaavilta yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Se vähentäisi tarvetta lähettää potilaita kalliiseen erikoissairaanhoitoon.

”Samasta yhteydestä saisi myös sosiaalipalveluja kuten kuntoutusta tai palveluja kotiin”, Pöysti sanoo.

Tällaisia laajan palvelun hyvinvointikeskuksia on jo suunnitteillakin esimerkiksi Helsinkiin.

”Jos tämä toteutuu, Suomi on koko muuta maailmaa edellä. Missään muualla ei ole yhdistetty sosiaali- ja terveyspalveluita tällä tavalla”, Huttunen sanoo.

Juuri perusterveydenhoidossa kansalaiset pääsisivät myös itse valitsemaan, käyttävätkö he julkista tai yksityistä terveysasemaa.

Asiakkaan valinnanvapaudesta on nyt tehty poliittinen linjapäätös, mutta sen yksityiskohtia aletaan vasta valmistella.

”Valmistelussa on oltava tarkkana, että ratkaisun myötä kustannukset eivät karkaa käsistä. Haemme Suomen oloihin soveltuvan mallin, joka voi olla hyvinkin erilainen kuin esimerkiksi Ruotsissa”, Tuomas Pöysti sanoo.

Toivakka: Perusterveydenhuolto on nyt ongelmamme
Toivakka: Perusterveydenhuolto on nyt ongelmamme
Kokoomuksen ministeri Lenita Toivakka uskoo vahvasti, että hallituksen sote-uudistus tuo säästöjä yhteiskunnalle, muun muassa "kilpavarustelun" vähetessä. Mutta mistä muusta uusi sote-sopimus säästää? Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS

Perusterveydenhoidon lisäksi valinnanvapaus voi joiltain osin toteutua myös erikoissairaanhoidossa ja sosiaalipalveluissa.

”Ehdoton edellytys valinnanvapaudelle on se, että sekä julkisen että yksityisen palveluntuottajan kustannus- ja laatutiedot ovat julkisia”, Rehula korosti.

Itsehallintoalueiden omaa tuotantoa johtavat ammattijohtajat, erillään sote-palvelujen järjestämisorganisaatiosta.

Itsehallintoalueille tulee yhteinen hankintayksikkö, joka vastaa asiantuntevasta kilpailutuksesta. Hankintayksikkö myös osallistuu sote-alueiden oman tuotannon tehokkuuden ja talouden arviointiin.

Sote-uudistuksen pitäisi kuroa julkisen talouden kestävyysvajetta kolme miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä.

Kustannukset ovat nyt noin 24 miljardia euroa vuodessa.

”Se tarkoittaa, että nykyisen kustannusten kasvuvauhdin 2,2–2,4 prosenttia vuodessa pitäisi laskea 0,9 prosenttiin”, sanoo projektijohtaja Tuomas Pöysti.

Marraskuussa alkaa myös muita soten rahavirtoja koskeva valmistelu eli niin sanotun monikanavaisen rahoituksen purku.

Se koskee Kelan kautta kulkevia rahoja ja lisäksi työterveyshuoltoa.

Rehulan mukaan yksikanavaiseen rahoitukseen on tarkoitus siirtyä samana päivänä kuin uudet itsehallintoalueet aloittavat toimintansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat