Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka toinen menee töihin sairaana Suomessa – aiheuttaa miljardien eurojen menetykset vuosittain

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Moni tulee töihin, vaikka olisi viisaampaa pysyä kotona potemassa.
Moni tulee töihin, vaikka olisi viisaampaa pysyä kotona potemassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Kipeänä työskentely voi tulla kalliimmaksi kuin poissaolo

 Töihin menemisellä sairaana on edullisia ja kielteisiä vaikutuksia työntekijöiden tuottavuuteen ja hyvinvointiin.

 Se on liitetty virheisiin ja alisuoriutumiseen, terveysongelmien pahenemiseen ja muihin hyvinvointiin kohdistuviin vaikutuksiin.

 Kustannusmenetyksiä voi tulla jopa enemmän kuin sairauspoissaoloista.

Moni suomalainen menee töihin, vaikka tuntee itsensä sairaaksi. Niin voi päätellä muutamasta Suomessa tehdystä tutkimuksesta.

Tilannetta ei tunneta tarkasti, mutta sairaana töihin menemisen eli niin sanotun presenteismin kustannukset on haarukoitu melko tarkasti. Siitä tulee vuosittain miljardien eurojen menetykset, arvioivat Työterveyslaitos sekä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä.

Presenteismi määritellään sairaudesta tai muuten puutteellisesta suoriutumisesta johtuvaksi tuottavuuden heikkenemiseksi. Osa siitä voi aiheutua pitkäaikaisista sairauksista, joita sairastava jatkaa töissä. Osa taas tulee äkillisistä sairauksista, joita ei jäädä kotiin potemaan.

Töihin mennään sairaana sekä työhön että työntekijöihin liittyvistä syistä, totesi laaja kansainvälinen analyysi, josta HS kertoi maanantaina. Analyysin mukaan sitoutuneet työntekijät jatkavat töissä sairainakin, mutta niin tekevät myös ne, jotka eivät tunne oloaan turvalliseksi tai joiden sairauspoissaoloja valvotaan.

Työterveyslaitos arvioi muutama vuosi sitten, että sairauspoissaoloilla menetetään tuottavuudesta neljä prosenttia eli seitsemän miljardia euroa. Saman verran tuottavuutta häviää myös siihen, että töihin tullaan sairaana.

Sosiaali- ja terveysministeriön arviossa menetetyn työpanokset kustannukset ovat 3,4 miljardia euroa vuodessa sairauspoissaoloihin ja saman verran presenteismiin. Yhtä palkansaajaa kohden se tekee 1 590 euroa vuodessa.

Laskuissa ovat mukana osa-aikaiset ja määräaikaiset työntekijät, jotka tutkitusti sairastavat vähemmän, huomauttaa arvion tehnyt Strateginen suunnittelu -ryhmä. Vakituisilla kokoaikaisilla työntekijöillä työpanoksen menetys on siten todellisuudessa suurempi.

Presenteismi saattaa vaikuttaa vähäisempään sairastamiseen.

”Kun katsotaan ihmisiä, joilla on pitkäaikaissairaus tai psyykkisiä oireita, heillä on määräaikaisessa työsuhteessa vähemmän sairauslomia kuin vakituisilla”, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Marianna Virtanen.

Suomessa tehtävässä Kunta 10 -tutkimuksessa tiedusteltiin vuonna 2004 myös töihin menoa sairaana. Erityisesti työsuhteensa epävarmaksi katsoneet kertoivat, että he olivat menneet töihin myös sellaisissa tilanteissa, joissa olisi pitänyt jäädä sairauslomalle.

Sellainen voi olla kohtalokasta terveydelle. Brittitutkimus havaitsi, että sairaana töihin tuleminen heikensi terveyttä. Sairauslomia välttäneet mutta terveytensä heikoksi kokeneet saivat myöhemmin sydänkohtauksen useammin kuin ne, jotka olivat samassa tilanteessa jääneet pois töistä.

Peräti noin puolet Kunta 10 -tutkimuksen vastaajista kertoi vuonna 2004, että oli ollut 12 kuukauden aikana sairaana töissä ainakin kaksi kertaa. Vain 27 prosenttia sanoi, ettei ole toiminut niin.

Töihin tulivat sairaudesta huolimatta jonkin verran useammin ylemmät toimihenkilöt ja työntekijät kuin alemmat toimihenkilöt.

Presenteismi oli yhteydessä kokemukseen työn epävarmuudesta. Vuoden 2004 jälkeen työn epävarmuus ei ole vähentynyt vaan lisääntynyt, kun yhä useampi tekee pätkä- ja silpputöitä. Suomalaisten kokema työn epävarmuus on lisääntynyt selvästi sekä Työ ja terveys Suomessa -tutkimuksen että tuoreen Kunta 10 -tutkimuksen mukaan.

Töiden tekeminen sairaana voi siten olla yleisempää kuin kymmenen vuotta sitten. ”Uskon, että se ei ole vähentynyt”, Virtanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat