Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Alakoululaisista puolet vähät välittää koulusta

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ala-astelaisia Espoossa.
Ala-astelaisia Espoossa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lähes puolet 12-vuotiaista eli vielä peruskoulun ala-astetta käyvistä oppilaista suhtautuu kyynisesti koulunkäyntiin, väittää tuore tutkimus. Tutkijat ilmaisevat asian niin, että nämä oppilaat ”kokevat merkityskatoa suhteessa kouluun” eli he eivät ole koulunkäynnistä järin innostuneita.

Tutkijat puhuvat myös merkityskuilusta koulun ja nuorten välillä, jolloin nuoret suuntaavat energiansa muualle kuin kouluun.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa syytä merkityskuilun syntyyn etsitään lähinnä koulujen puutteista hyödyntää uutta tekniikkaa.

”Nämä kyyniset nuoret kokevat, että he olisivat innostuneita koulunkäynnistä jos he voisivat käyttää enemmän digitaalisia välineitä koulussa ja koulutyössä”, kiteyttää professori Katariina Salmela-Aro.

Nämä merkityskatoa potevat nuoret on jaettu tutkimuksessa alaryhmiin. Joka neljäs on kyllästynyt kouluun eikä koulunkäynti voisi heitä vähempää kiinnostaa. Joka kymmenes on taas uupunut koulutyössä: viisi prosenttia on joko stressaantunut tai koulu-uupunut.

Johtopäätökset pätevät ainakin helsinkiläisnuorten kohdalla, sillä tutkimukseen osallistui 759 oppilasta 33:sta Helsingin koulusta. Oppilaat ovat syntyneet vuonna 2000, ja he olivat tutkimuksen teon aikaan 12-vuotiaita.

Salmela-Aron mukaan ei ole syytä antaa periksi, vaan kyynisetkin oppilaat voidaan saada innostumaan: ”Merkitys voidaan luoda yhdessä. Kyyniset voisivat innostua koulunkäynnistä, jos koulujen toimintatavat ottaisivat paremmin huomioon nuorten tarpeita, tavoitteita ja tapoja toimia tämän päivän maailmassa.”

Suomessa on Salmela-Aron mukaan kasvamassa kyynisten nuorten sukupolvi. Siihen vaikuttaa oppimiskuilun lisäksi myös lamaantunut ja negatiivinen ilmapiiri.

”Nuoret kokevat ensin merkityksettömyyttä koulussa. Myöhemmin merkityksettömyys voi laajentua koskemaan koko yhteiskuntaa. Suomella ei ole varaa menettää tätä sukupolvea”, Salmela-Aro sanoo.

Salmela-Aro korostaa oppimisen intoa, joka kantaisi nuoria tulevaisuuteen.

”Nuori kokee intoa, kun haasteita on sopivasti suhteessa kykyihin. Nuorten pitäisi kehittää taitoja, joilla he voivat luotettavasti suuntautua ja navigoida tulevaisuuden yhä epävarmemmassa digitaalisessa ja globaalissa työelämässä. Kolme ässää eli sosiaaliset taidot, sisukkuus, ja sopeutumiskyky ovat avaintekijöitä”, Salmela-Aro tähdentää.

Koululaisten kyynisyyttä on tutkittu Tulevaisuuden oppiminen ja osaaminen -akatemiaohjelmassa.

Koulumaailmassa odotetaan nyt laajemminkin, mitä kolmen ässän eli pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman tavoittelema digiloikka kouluissa tarkoittaa. Ainakin opettajankoulutusta on luvassa.

Laitteita kouluissa on jo melko paljon, tosin vaihtelevasti. Kaikki opettajat eivät suhtaudu kovin innokkaasti myöskään siihen, että oppilailta on alettu vaatia omat älypuhelimet jo peruskoulussa, koska peruskoulun tulisi olla maksuton.

Pelkät kännykät, tabletit ja muut tietotekniikan välineet eivät sinänsä myöskään muuta oppimista, vaikka niiden avulla voitaisiin päästä eroon vanhoista opetuksen rutiineista ja ulkoaoppimisesta kohti oppilaskeskeistä oppimista ryhmissä työskennellen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat