Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työvuorojen suunnittelu yhdessä auttaa jaksamaan arjessa – aikaiset aamut ja pitkät yövuoroputket ovat myrkkyä

Kotimaa
 
Tapio Vanhatalo
Finavian lennonjohtajat tekevät kolmivuorotyötä pyhät ja arjet vuoden ympäri. Kuvassa lennonjohtaja Aslak Auvinen Helsinki-Vantaalla toissa juhannuksena. Finavia ja Työterveyslaitos ovat yhdessä tutkineet, kuinka kuormittavaa jatkuva vuorotyö on ja miten kuormaa voisi keventää.
Finavian lennonjohtajat tekevät kolmivuorotyötä pyhät ja arjet vuoden ympäri. Kuvassa lennonjohtaja Aslak Auvinen Helsinki-Vantaalla toissa juhannuksena. Finavia ja Työterveyslaitos ovat yhdessä tutkineet, kuinka kuormittavaa jatkuva vuorotyö on ja miten kuormaa voisi keventää. Kuva: Tapio Vanhatalo
Fakta

Korkeintaan viisi työpäivää peräkkäin

 Työvuorojen välissä pitäisi olla ainakin 11 tuntia vapaata.

 Turvallisin työvuoro on 6–9 tuntia. Peräkkäin saisi olla korkeintaan viisi työpäivää.

 Aikaisia aamuvuoroja ja pitkiä yövuoroputkia tulee välttää.

 Yötyötä pitäisi teettää mahdollisimman vähän. Jakson viimeisen yövuoron jälkeen työntekijällä pitäisi olla ainakin kaksi vapaapäivää.

Lähde: Työterveyslaitoksen liikennevalo-menetelmä

Vuorotyön tuomaa kuormitusta voi vähentää suunnittelemalla vuorot hyvin. Näin kertoo Työterveyslaitos, joka tutki Finavian kanssa vuorotyötä tekevien jaksamista arjen pyörityksessä.

Tärkeää olisi antaa työntekijöiden vaikuttaa itse työvuoroihinsa. Niitä suunniteltaessa pitäisi myös arvioida niiden kuormittavuutta.

Työterveyslaitos keräsi vinkit Voimaa arkeen -oppaaseen, joka on tarkoitettu helpottamaan työn ja muun elämän sovittamista yhteen. Tavoite on, että jokainen työntekijä löytää omat voimavaransa ja saa ne käyttöönsä.

Kaksi Finavian työntekijää kolmesta tekee vuorotyötä. Heidän töissään on vähemmän joustovaraa kuin toimistotyössä olevilla, jotka voivat tehdä etätöitä, käyttää liukuvaa työaikaa, saada puolen päivän asiointivapaita ja viisi niin sanottua saldovapaata.

Työvuorot pyörivät Finaviassa vuorokauden ympäri. Niitä laadittaessa tavoitteena on ottaa huomioon työntekijöiden toiveet ja Työterveyslaitoksen suositukset, henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen linjaa. Aina se ei kuitenkaan onnistu.

Kuormittumista voi arvioida Työterveyslaitoksen mallilla, joka syntyi alkujaan kunta-alan tarpeisiin.

Malli mittaa kuormitusta eri vaihtoehdoilla. Alle 40 tunnin työviikko ei kuormita, mutta 48–55 tunnin viikkotyöaika tuo mukanaan selvää kuormitusta. Sitä tulee myös 12–14 tunnin työvuoroista, 10–12 tunnin yövuoroista ja seitsemästä peräkkäisestä työpäivästä.

Kuormittavuuden arviointi pitäisi ottaa pysyväksi osaksi työvuorojen suunnittelua, suosittelee Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä.

Laitoksen kehittämä arviointi voidaan liittää kuntien sähköiseen työaikajärjestelmään. Sitä käytetään jo kuntien sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Ylipäätään työvuoroista pitäisi keskustella työntekijöiden kanssa. Kun sekä työnantaja että työntekijät arvioivat niitä yhdessä, saadaan paras tulos tuottavuuden ja työntekijän hyvinvoinnin kannalta.

Tällä viikolla vietetään Voihan työelämä -viikkoa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat