Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat keskeytti yllättäen Vinka-harjoituskoneen seuraajan hankinnan

Kotimaa
 
Lassi Tolvanen
Vinka-harjoituskoneet ovat tulossa käyttöikänsä päähän.
Vinka-harjoituskoneet ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Kuva: Lassi Tolvanen
Fakta

Vinka on suomalainen lentokone

 Valmet L-70 Vinka lensi ensilentonsa vuonna 1975.

 Käyttöön Vinka otettiin Ilmasotakoulussa Kauhavalla vuonna 1980.

 Kokometallirakenteista ja mäntämoottorista konetta käytetään lentämisen perusteiden opettamiseen sotilasohjaajille.

 Vinkoja on alun perin ollut käytössä 30 kappaletta.

 Vinkan jälkeen lentokadetit siirtyvät lentämään Hawk-suihkuharjoituskoneella.

Puolustusvoimien Logistiikkalaitos on keskeyttänyt Vinka-alkeiskoulutuskoneet korvaavien uusien lentokoneiden hankinnan. Syynä on se, ettei sopivaa uutta konetyyppiä ole löytynyt.

”Se on aika yllättävä ongelma. Yksinkertaisia Vinkan tapaisia mäntämoottorikoneita ei enää ole markkinoilla. Nykyään valmistetaan raskaampia potkuriturbiinikoneita”, sanoo insinööriprikaatikenraali Kari Renko Logistiikkalaitokselta.

Ilmavoimat haluaa mäntämoottorilla varustetun ja edullisen sotilaskoulukoneen. Sen pitää olla taitolentokelpoinen ja siinä pitää olla sauvaohjaus ja nokkapyöräteline. Toisin sanoen koneesta pitää olla helppo siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli Hawk-harjoitussuihkukoneella lentämiseen.

”Taitolentokelpoinen sen pitää olla siksi, että lentäjäoppilaan mahdollista liikesairautta ei saada muuten selville kuin ajamalla temppua. Koneella pitää pystyä kouluttamaan myös liikehtimisen ja osastolennon perusteet”, Renko selittää.

Logistiikkalaitos julkaisi viime vuonna lentokoneenvalmistajille niin sanotun osallistumishakemuspyynnön, jossa kerrottiin yleisellä tasolla, minkälaista konetta Puolustusvoimat hakee. Pyyntöön tuli kuusi vastausta. Vastaajille lähetettiin viime vuoden lokakuun lopussa neuvottelukutsu, joka sisälti alustavan tarjouspyynnön ja yksityiskohtaiset vaatimukset.

Koneiden myynnistä olivat kiinnostuneet yhdysvaltalainen Beechcraft Defence Company, saksalainen Grob Aircraft, eteläkorealainen Korea Aerospace Industries, sveitsiläinen Pilatus Aircraft, uusiseelantilainen Pacific Aerospace ja tšekkiläinen Zlin Aircraft.

Näistä kuudesta vain kaksi halusi kuitenkin jatkaa neuvotteluja.

”Ilmeisesti vasta siinä vaiheessa he havaitsivat, että me oikeasti haluamme pientä yksinkertaista lentokonetta. Mukana oli raskaiden potkuriturbiinikoneiden valmistajia.”

Rengon mukaan maailmalla on siirrytty yleisesti sotilaskoulutuksessa raskaampiin ja suorituskykyisempiin potkuriturbiinikoneisiin, joissa muun muassa istutaan peräkkäin ja joissa on heittoistuimet.

Logistiikkalaitos jatkoi neuvotteluja kahden valmistajan eli saksalaisen Grobin ja tšekkiläisen Zlinin kanssa. Saksalainen yhtiö tarjosi Grob 120 -harjoituskonetta ja tšekkiläinen Zlin Z 242 L -konetta.

”Grob on hieno lentokone, joka täyttää kaikki meidän vaatimuksemme ja jopa ylittää suorituskykyvaatimukset. Se on kuitenkin niin kallis, ettei suunniteltu budjetti olisi riittänyt halutun konemäärän hankkimiseen”, Renko sanoo.

Ilmavoimat ei halua ostaa liian suorituskykyistä ja kallista konetta, koska myös sen huolto ja ylläpito tulee kalliimmaksi.

Zlinin ohjaamo osoittautui väärän kokoiseksi. Viime vuosina Ilmavoimien ohjaajakoulutukseen hyväksytyistä oppilaista olisi karsiutunut puolet pois, jos koulutus järjestettäisiin Zlinillä.

”He eivät olisi mahtuneet koneeseen. Se on niin pieni. Totesimme, että se on käyttötarkoitukseensa sopimaton.”

Logistiikkalaitokselle ei jäänytkään muuta mahdollisuutta kuin keskeyttää hankinta. Seuraavaksi laitos tutkii, löytyisikö jostain käytettyjä lentokoneita, joita voitaisiin hankkia.

”Selvitämme mahdollisimman nopealla aikataululla eli noin puolessa vuodessa, mitkä vaihtoehdot olisivat”, Renko sanoo.

Ilmavoimilla on nyt käytettävissään 27 Vinkaa. Tavoite on, että sen seuraajakonetta ostetaan 20–25 kappaletta.

Vinkan seuraajan hankinnan viivästyminen tarkoittanee sitä, että Vinkojen käyttämistä pitää jatkaa 1–2 vuotta suunniteltua pitempään. Koneista oli tarkoitus luopua vuonna 2018.

Käytön jatkaminen on teknisesti mahdollista. Jäljellä olevaa käyttöaikaa rajoittaa koneen rakenteiden väsyminen. Vinkojen elinikää on jatkettu jo kerran aikaisemmin 1990-luvun lopulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat