Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luottamustehtävät kiinnostavat jälleen – yhä useampi haluaa vaikuttaa oloihin työpaikalla

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Ammattiosaston puheenjohtaja, ABB Drivesin pääluottamusmies Raija-Riitta Luiro-Piippo työpaikkansa edustalla Helsingin Pitäjänmäessä vuosi sitten joulukuussa.
Ammattiosaston puheenjohtaja, ABB Drivesin pääluottamusmies Raija-Riitta Luiro-Piippo työpaikkansa edustalla Helsingin Pitäjänmäessä vuosi sitten joulukuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Luottamustehtävien suosio työpaikoilla on noussut – ainakin SAK:n jäsenten keskuudessa. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön jäsentutkimukseen keväällä vastanneista joka viides ottaisi nyt vastaan luottamustehtävän, kun kymmenen vuotta sitten halukkaita oli 13 prosenttia.

SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mukaan kohonnut mielenkiinto luottamustehtäviä kohtaan on tavallaan yllätys ja tavallaan ei. Kyselystä käy ilmi, että vastaajia kiinnostavat lähinnä oman työpaikan olot, joihin halutaan vaikuttaa. Sen sijaan etenkään nuoria työntekijöitä ei kiehdo toiminta ammattiosastossa saati ay-liikkeessä valtakunnan tasolla.

Antila muistuttaa myös, että työelämän epävarmuus lisää vaikutushaluja.

”Monissa yrityksissä on käyty useita yt-neuvotteluita viime vuosina, ja myös pätkätyöt, nollatuntisopimukset sekä vuokratyö ovat yleistyneet. Näyttäisi siltä, että yhä useampi haluaa olla vaikuttamassa vakaamman työelämän ja työntekijöiden oikeuksien puolesta”, Antila listaa syitä aktivoitumiseen.

Tiistaina myös Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva julkisti raportin, jonka mukaan työelämä onkin mainettaan parempi: esimerkiksi pätkätöiden määrä ei ole lisääntynyt, vaan vähentynyt.

”Me katsomme työelämää laajemmin, ja kyllä se on pirstaloitunut monin tavoin. Esimerkiksi nollatyösopimukset, toistaiseksi töihin tulevat ja itsensä työllistäjät ovat yleistyneet”, Antila muistuttaa.

Työntekijöiden turvallisuuden kaipuu nousee muutoinkin esiin jäsentutkimuksessa.

”Ammattiliittojen jäsenet pitävät työssään tärkeimpänä asiana työpaikan pysyvyyttä. He odottavat oman liittonsa huolehtivan työsuojelusta ja työoloista sekä turvaavan työttömyyden kohdatessa. Näissä tehtävissä jäsenet myös arvioivat liittojen onnistuneen melko hyvin”, Antila kertoo.

Jäsentutkimuksesta selviää myös, että luottamusmies tai vastaava henkilöstön edustaja on enintään puolella alle kymmenen henkeä työllistävistä yrityksistä.

Erityisen huono tilanne on kuljetusalalla, jossa vain noin joka kolmannessa pienessä yrityksessä on luottamushenkilö.

”Jos hallitus haluaa kehittää paikallista sopimista, tarvitaan pieniin yrityksiin lisää luottamusmiehiä. Valtaosa eli lähes 95 prosenttia Suomessa toimivista yrityksistä työllistää yrityksessään vähemmän kuin kymmenen henkilöä”, Antila huomauttaa.

SAK kartoittaa ammattiliittojensa jäsenten työelämään ja edunvalvontaan kohdistuvia odotuksia viiden vuoden välein. Huhtikuussa tehtyyn tutkimukseen vastasi 2 000 SAK:laisten liittojen jäsentä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat