Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoidon rajaaminen aiheuttaa kiistaa kunnan­valtuustoissa

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta väännetään pian kättä kuntien valtuustoissa.

Helsingissä kaupunginhallitus ehti jo linjata, että kokopäivähoito kuuluu jatkossakin kaikille. Sen sijaan Vantaalla ja Tampereella päädyttiin vastakkaiseen kantaan.

Luvassa on tiukkoja valtuustokäsittelyjä, joita leimaa puoluepolitikointi. Hallituspuolueiden kunnallispoliitikot kannattavat lakimuutosten toteuttamista, oppositiopuolueiden edustajat vastustavat.

Esimerkiksi Tampereella kaupunginhallitus otti aiemmin selkeän myönteisen kannan subjektiivisen hoito-oikeuden rajaamiseen 20 tuntiin, mutta kaupunginvaltuuston käsittelystä ensi maanantain talousarviokokouksessa ennakoidaan tiukkaa.

”Tästä on tullut kunnissa oppositiopolitiikkaa. Se on kornia, koska kunnat ovat aiemmin peräänkuuluttaneet valtiovallalta keinoja kulujen karsimiseen”, toteaa apulaispormestari Leena Kostiainen (kok).

Kuopiossa valtuusto päätti maanantai-iltana lähes yksituumaisesti, että tulevat päivähoitolain muutokset otetaan käyttöön kaupungin varhaiskasvatuksessa.

Varhaiskasvatusjohtaja Pekka Lindellin mukaan muutos ei ole Kuopiossa iso.

”Perheet käyttävät jo nyt paljon osapäiväistä hoitoa. Ryhmäkoon kasvattamisen osalta selvitämme ensin tilojen ja ilmanvaihdon riittävyyttä.”

Espoon noin 10 000 hoitolapsesta lähes viidennes oli keväällä sellaisia, joiden toinen tai molemmat vanhemmat olivat kotona ja lapsi oli kokopäivähoidossa.

”Espoo menettää isoja miljoonia, jos muutoksiin ei lähdetä”, varhaiskasvatusjohtaja Titta Tossavainen korostaa.

Valtuustoryhmät neuvottelevat hoito-oikeuden rajaamisesta parhaillaan. Ryhmäkoon kasvattaminen on tulossa varhaiskasvatuslautakunnan päätettäväksi joulukuussa. Lautakunnalle asian valmistellut jaosto esittää suhdeluvun 1:7 pitämistä ennallaan.

Vantaalla valtuuston h-hetki on ensi maanantaina. Kaupunginhallitus otti aiemmin niukan enemmistön turvin myönteisen kannan päivähoito-oikeuden rajaamiseen ja suhdeluvun kasvattamiseen 1:8:aan

Varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläisen mukaan talousarvion valmistelussa kaupunki on lähtenyt siitä, että lakimuutokset toteutetaan myös Vantaalla.

”Meidän ensi vuoden säästötavoite on 700 000 euroa, ja suurin säästö syntyy subjektiivisen oikeuden rajaamisesta. Se koskettaa niitä pitkäaikaistyöttömiä ja perhevapaalla olevia vanhempia, joilla on lapsi kokopäivähoidossa.”

Vantaalla näiden lasten osuus on tällä hetkellä 13 prosenttia kaikista hoitolapsista.

Myös Oulussa lakimuutosten toteuttamiseen on haluja. Asia on tulossa päätettäväksi lähiviikkoina, kun valtuusto äänestää talousarviosta.

Helsingissä kaupunginhallitus sen sijaan linjasi selkein äänestysluvuin, että se ei rajaa päivähoito-oikeutta eikä kasvata ryhmäkokoja. Samanlaiseen ratkaisuun päädyttiin esimerkiksi Valkeakoskella.

Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta arvioi, että puoluepolitiikka sanelee nyt voimakkaasti kuntien ratkaisuja.

”Yleisesti voi todeta, että kunnat ottavat melko täysimääräisesti käyttöön lain antamat mahdollisuudet tehostaa toimintojaan. Tällä kertaa asia on muuttunut puoluepolitikoinniksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat