Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikaiset aamut ja yövuoro­putket kuormittavat

Kotimaa
 
Tapio Vanhatalo
Lennonjohtajat tekevät kolmivuorotyötä pyhät ja arjet vuoden ympäri. Kuvassa lennonjohtaja Aslak Auvinen Helsinki-Vantaalla toissa juhannuksena.
Lennonjohtajat tekevät kolmivuorotyötä pyhät ja arjet vuoden ympäri. Kuvassa lennonjohtaja Aslak Auvinen Helsinki-Vantaalla toissa juhannuksena. Kuva: Tapio Vanhatalo
Fakta

Enintään viisi työpäivää peräkkäin

 Työvuorojen välissä pitäisi olla ainakin 11 tuntia vapaata.

 Turvallisin työvuoro on 6–9 tuntia. Peräkkäin saisi olla enintään viisi työpäivää.

 Aikaisia aamuvuoroja ja pitkiä yövuoroputkia tulee välttää.

 Yötyötä pitäisi teettää mahdollisimman vähän.

Lähde: Työterveyslaitoksen liikennevalo-menetelmä

Vuorotyön tuomaa kuormitusta voi vähentää suunnittelemalla vuorot hyvin, kertoo Työterveyslaitos. Se tutki Finavian kanssa vuorotyötä tekevien jaksamista arjen pyörityksessä.

Tärkeää olisi antaa työntekijöiden vaikuttaa itse työvuoroihinsa. Vuoroja suunniteltaessa pitäisi myös arvioida niiden kuormittavuutta.

Finavian työntekijöistä kaksi kolmesta tekee vuorotyötä. Heidän töissään on vähemmän joustovaraa kuin toimistotyössä olevilla, jotka voivat tehdä etätöitä, käyttää liukuvaa työaikaa, saada puolen päivän asiointivapaita ja viisi niin sanottua saldovapaata.

Työvuorot pyörivät Finaviassa vuorokauden ympäri. Niitä laadittaessa tavoitteena on ottaa huomioon työntekijöiden toiveet ja Työterveyslaitoksen suositukset, linjaa henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen. Aina se ei kuitenkaan onnistu.

Kuormittumista voi arvioida Työterveyslaitoksen mallilla, joka syntyi alkujaan kunta-alan tarpeisiin.

Alle 40 tunnin työviikko ei kuormita, mutta 48–55 tunnin viikkotyöaika tuo selvää kuormitusta. Kuormittavia ovat myös 12–14 tunnin työvuorot, 10–12 tunnin yövuorot ja seitsemän peräkkäistä työpäivää.

Kuormittavuuden arviointi pitäisi ottaa pysyväksi osaksi työvuorojen suunnittelua, suosittelee Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä.

Laitoksen kehittämä arviointi voidaan liittää kuntien sähköiseen työaikajärjestelmään. Sitä käytetään jo kuntien sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vuoroista pitäisi keskustella. Kun työnantaja ja työntekijät arvioivat vuoroja yhdessä, saadaan paras tulos tuottavuuden ja työntekijän hyvinvoinnin kannalta.

Tällä viikolla vietetään Voihan työelämä -viikkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat