Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eettiselle lihalle ei ole omaa laatumerkintää – HS keräsi neuvoja lihan tunnistamiseen

Kotimaa
 
Onnelliset sikakarkurit palaavat kotiin ruoka-ajaksi
Onnelliset sikakarkurit palaavat kotiin ruoka-ajaksi
Paimiolainen Perkkiön tila on yksi harvoja suomalaisia eettisiä sikatiloja. Tilalla kasvatettavat eläimet pääsevät laiduntamaan ja saavat ruuaksi viljaa sekä valkuaista. Älykkäät eläimet karkailevat jahtaamaan herkkuja, mutta karkurit palaavat aina ruoka-ajaksi. Toimittaja Toni Lehtinen, kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä

Eettisesti tuotettua lihaa voi olla kauppareissulla vaikea tunnistaa. Syitä on kaksi: eettisyydelle ei ole omaa laatumerkintää eikä eettisyyden määritelmä ole aivan selvä.

Eettisesti tuotettu liha voi tarkoittaa huolehtimista tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja lajityypillisistä tarpeista, tuotannon ympäristöpäästöjen seurantaa tai tuottajien oikeuksien huomioimista.

”Eettistä ei ole tässä mielessä määritelty, mutta kun puhutaan eettisestä elintarviketuotannosta, se yhdistetään yleensä eläinten hyvinvointiin”, sanoo elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Kuluttajaliitosta.

Eettinen lihantuotanto nousi keskusteluun lokakuun lopussa, kun Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi salaa nauhoitettua videomateriaalia tuotantoeläinten kaltoin kohtelusta.

Elintarvikevalmistajat käyttävät tuotteissaan erilaisia merkintöjä, kuten kotimaisesta luomusta kertovaa Leppäkerttumerkkiä. Kuluttajaliiton mukaan erilaisia merkintöjä on kuitenkin paljon ja niiden sisältö on usein epäselvä kuluttajille, vaikka parhaimmillaan ne helpottavat tuotteiden vertailua.

Ehdotuksia uusista merkinnöistä kuullaan aika ajoin. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ehdotti elokuussa hyvinvointimerkintäjärjestelmää elintarvikepakkauksiin.

HS keräsi neuvoja eettisesti tuotetun lihan tunnistamiseen.

Luomutuotteet ovat ainoa tuotantoeläimille lakisääteistä paremmat elinolot takaava tuoteryhmä, jota elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo. Luomunaudat laiduntavat kesällä päivittäin ja ulkoilevat myös talvisin, siipikarjaa ei kasvateta häkeissä ja kanoille pitää olla orsia nukkumista varten.

Suomessa kasvatetaan luomunautoja, -sikoja, ja -kanoja sekä uusimpana myös luomubroileria.

”Me pääkaupunkiseudulla asuvat nautimme varmasti parhaimmasta saatavuudesta ja valikoimasta. Mitä pienempi paikkakunta, sitä huonompia saatavuus ja valikoima yleensä ovat”, sanoo Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Lista luomua myyvistä toimijoista löytyy Pro Luomun verkkosivuilta. Luomua varten on myös verkkokauppoja, ja monet tilat myyvät luomulihaa suoraan kuluttajille.

Luomuliha on usein tavallista lihaa kalliimpaa. Foodie.fi:ssä naudan luomujauheliha maksaa kolmanneksen tavallista jauhelihaa enemmän. Hinta vaihtelee kuitenkin selvästi: taannoin S-ryhmä laski myymänsä luomuruoan hintaa.

Luomutuotteet tunnistaa EU:n Lehtimerkistä tai Eviran myöntämästä Aurinkomerkistä. Suomalaisen luomun tunnistaa Luomuliiton Leppäkerttumerkistä.

Kotimaiset teurassiat voivat Suomessa selvästi paremmin kuin Keski-Euroopassa, kertoo Helsingin yliopiston vuonna 2011 julkaisema tutkimus. Lihantuotantoa ohjaa EU-lainsäädäntö.

”Terveydenhuoltojärjestelmä, valvonta ja tuottajat toimivat pääsääntöisesti niin kuin pitääkin. Uskon, että suomalainen liha pärjää vertailussa hyvin muihin verrattuna”, sanoo Eviran jaostopäällikkö Jaana Mikkola.

Eläinten hyvinvointikeskuksen johtaja Satu Raussi kertoo, että erot maiden välillä näkyvät yksittäisissä asioissa.

”Sikojen saparoiden typistämisiä ei tehdä Suomessa tai Ruotsissa. Muualla EU:ssa on hännänpurentaongelmaa, joten saparoita typistetään. EU-valtioita on kuitenkin vaikea laittaa eettiseen järjestykseen”, Raussi sanoo.

Naudanlihasta on ilmoitettava alkuperämaa, ja Evira suosittelee, että näin tehtäisiin muunkin lihan kohdalla. Lisäksi suomalaisyhtiöt tietävät hyvinkin tarkasti, mistä ja millaisilta tiloilta heidän kotimaiset raaka-aineensa tulevat. Esimerkiksi Atria ilmoittaa osassa broilerituotteistaan jopa tuotantotilan.

Kotimainen liha on usein parempi vaihtoehto myös ilmaston kannalta kuin ulkomailta tuotu, kertoo Ilmasto-opas. Lihan kotimaisuuden tunnistaa Hyvää Suomesta -joutsenmerkistä pakkauksissa.

Vapaaehtoinen laatumerkintä kuten Laatuvastuu-merkintä, perustuu vapaaehtoiseen sikojen terveydenhuolto-ohjelmaan ja sikatilojen terveysluokitukseen. Laatuvastuutuotannon piiriin kuuluvia eläimiä esimerkiksi lääkitään mahdollisimman vähän.

Sertifioitua laatumerkintää valvoo Evira. Hyvinvointimerkintä se ei kuitenkaan ole.

”Laatuvastuujärjestelmä ei suoraan liity lihan eettisyyteen vaan eläinten terveyteen. Terveys on toki iso osa eläinten hyvinvointia”, sanoo Eviran Jaana Mikkola.

”Evira tietysti toivoo, että tulisi lisää tällaisia laatujärjestelmiä, joissa kuluttajille annetaan vapaus valita, ostaako hän sellaisten eläinten lihaa, joita on pidetty paremmin.”

Laatuvastuun piiriin kuuluu 95 prosenttia suomalaisesta sianlihan tuotannosta. Myyntipakkauksissa merkkiä näkyy paljon vähemmän. Tuotteissa on usein muutakin lihaa, minkä vuoksi grillimakkaroissa ei ole Laatuvastuu-merkkiä, sanoo ohjelmapäällikkö Antti Lauslahti.

”Laatuvastuu on merkki vastuullisesta sianlihan tuotantotavasta”, Lauslahti sanoo.

Lähiruoka mielletään usein eettiseksi valinnaksi, ja sen suosio kasvaa.

Kuljetusetäisyydet ovat lyhyitä, ja lähiruokaa suosimalla tukee paikallista tuotantoa. Lähiruokaa ostamalla myös tietää paremmin, miltä tilalta liha tulee.

Lähiruoka ei aina tarkoita eettistä, muistuttaa Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi. Kyse on lopulta siitä, miten eläimiä pidetään yksittäisillä tiloilla.

”Eettistä on minusta myös se, että lihan tuotantoketju on lyhyt. Ei niin, että eläin syntyy yhdessä maassa, kasvaa toisessa ja mahdollisesti vielä kolmannessa ja teurastetaan neljännessä”, sanoo Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen.

Lähiruokaa voi valintamyymälöiden ohella kysyä toreilta sekä suoraan tiloilta.

Riista, kuten jänikset, linnut ja hirvieläimet, on eettisesti kestävää ja ekologista lihaa, sillä eläimet ovat kasvaneet vapaina ja eläneet lajityypillistä elämää.

Tätä mieltä on muiden muassa maa- ja metsätalousministeriö.

Eläinsuojelujärjestö Animalia huomauttaa, että metsästystilanteessa eläin saattaa kokea stressiä ja kipua. Tämän vuoksi järjestön mielestä riistaakaan ei voi pitää ongelmattomana ravintona.

Syksyllä riistaa voi hankkia kauppojen tuoretiskeiltä tai pakastealtaista, kauppahalleista, maatilatoreilta ja verkkokaupoista. Hirveä ja pienriistaa voi tiedustella metsästysseuroilta.

Vesa-Matti Väärä
Eettisesti kasvatettu emakko pääsee ulkoilemaan vaikka marraskuussa. Paimiolaisen Perkkiön tilan isäntä Tony Kajander kertoo, että onnellisen sian liha kiinnostaa kuluttajia. Ensimmäiset asiakkaat varaavat joulukinkkunsa yli vuotta aiemmin.
Eettisesti kasvatettu emakko pääsee ulkoilemaan vaikka marraskuussa. Paimiolaisen Perkkiön tilan isäntä Tony Kajander kertoo, että onnellisen sian liha kiinnostaa kuluttajia. Ensimmäiset asiakkaat varaavat joulukinkkunsa yli vuotta aiemmin.
Vesa-Matti Väärä
Eettisesti kasvatettu emakko pääsee ulkoilemaan vaikka marraskuussa. Paimiolaisen Perkkiön tilan Tony Kajander ja Kati Kajander haluavat kasvattaa onnellisia sikoja.
Eettisesti kasvatettu emakko pääsee ulkoilemaan vaikka marraskuussa. Paimiolaisen Perkkiön tilan Tony Kajander ja Kati Kajander haluavat kasvattaa onnellisia sikoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat