Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnelliset karkurisiat palaavat kotiin ruoka-ajaksi

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Puoli tusinaa isoa emakkoa napostelee tuoreita omenoita Perkkiön tilan laitumella. Paimiolaisella tilalla kasvatetaan onnellisia sikoja.

"Joinain vuosina omenoita on niin paljon, että siat kyllästyvät niihin. Tänä vuonna niitä on tullut sen verran vähän, että ne maittavat", isäntä Tony Kajander kertoo.

Perkkiön tilan eettinen siankasvatus tarkoittaa muun muassa sitä, että eläimet pääsevät laiduntamaan lähes aina kun niitä huvittaa.

"Ketään ei pakoteta ulos, mutta leudon marraskuun ansiosta siat ovat halunneet vieläkin laitumelle", Kati Kajander sanoo.

Eettinen kasvatustapa näkyy heti porsaan syntymästä. Possut saavat olla pitkään emojen hoivassa. Porsaiden imetysaika on lähes kaksinkertainen normaalisikaloihin verrattuna.

"Pitkän ihmetysajan ansiosta meillä ei ole lainkaan vieroitusripulia", Kati Kajander kertoo.

Sikalassa ei ole ritilälattilaa vaan turvetta kuivikkeena. Eläimet eivät syö täysrehua, vaan viljaa ja kotimaista valkuaista. Ne eivät ole kuitenkaan luomusikoja.

Luomusian ravinto on tarkkaan määritelty, ja Kajanderit pelkäävät, että sen seuraaminen aiheuttaisi seleenivajeen.

"Eläimen elämän arvo on tärkeämpää, kun syötävän ruuan määritteleminen", Kati Kajander sanoo.

Eettinen tuotantotapa aiheuttaa runsaasti lisätyötä kuivikkeen käytön, laidunten siirtämisen sekä eläinten valvonnan takia. Lisätyö näkyy toki lihan kilohinnassa. Tilan joulukinkku maksaa 13-19.50 euroa kilolta.

Kajanderit myyvät kaikki lihat suoramyyntinä, ja ensimmäiset asiakkaat tilaavat joulukinkun jopa vuotta aiemmin. Vielä muutama vuosi sitten asiakkaat hakivat lihat suoraan tilalta.

"Tänne oli pahimmillaan 37 auton jono. Nyt hoidamme myynnin toimittamalla lihat sovittuun paikkaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulle", Tony Kajander kertoo.

Perkkiön tilan kaltaisia eettisiä tuotantolaitoksia on syntynyt viime vuosien aikana muutamia. Kati Kajander kertoo, että kun siat on kuljetettu ennen joulua teurastamoon, ja sikala on tyhjä, tyhjä on myös olo.

"Pitää kuitenkin muistaa, että tämä on tuotantolaitos. Niin kauan kuin eläinten lihaa tuotetaan syötäväksi, prosessin pitää olla eettisesti kestävällä pohjalla", Kati Kajander sanoo.

Juuri eläinten elämän mielekkyys on tärkeä tavoite.

"Eläimen onnellisuuden näkee silmistä. Meidän sikamme eivät ole aggressiivisia vaan uteliaita ja älykkäitä", Kati Kajander sanoo.

Älykkyys näkyy sikojen karkausalttiutena. Jos siat huomaavat laitumen ulkopuolella herkkuja, kuten härkäpapuja, eläimet löytävät keinon paeta. Erään kerran ne esimerkiksi keräsivät sähköaidan päälle savea.

"Karkurit kuitenkin palaavat aina viimeistään ruoka-aikana", Kati Kajander hymyilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat