Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VW rajoittaa autojen myyntiä Suomessa päästöhuijausepäilyjen takia – ”Epäillään, että CO2-lukemat eivät ole oikeat”

Kotimaa
 
Leif Rosas / redstar
Volkswagen Golf oli vuonna 2014 Suomen toiseksi myydyin automalli.
Volkswagen Golf oli vuonna 2014 Suomen toiseksi myydyin automalli. Kuva: Leif Rosas / redstar

Volkswagen vetää autojaan pois myynnistä Suomessa päästöhuijausepäilyjen takia.

Viikko sitten tiistaina Volkswagen kertoi, että myös sen bensiiniautoissa ja autojen hiilidioksidipäästöissä on epäselvyyksiä.

Tämän takia Volkswagenia Suomeen maahantuova VV-Auto Group vetää myynnistä ne autot, joita epäilyt koskevat.

”Tämä on varotoimenpide, joka koskee niitä autoja, joita epäillään siitä, että niiden CO2-lukemat eivät ole oikeat”, sanoo VV-Auto Groupin viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen.

Karjalaisen mukaan kyseessä ovat VW:n malleista Polo, Golf ja Passat ja niiden tietyt bensiini- ja dieselmallit.

”En pysty sanomaan autojen tarkkoja määriä, mutta kunkin merkin hinnastoista löytyy nyt tieto, mitä malleja tämä koskee.”

Esimerkiksi Volkswagen Polon nettihinnaston kohdalla asiakkaalle tulee ilmoitus, että autojen hiilidioksidipäästöt ja polttoaineenkulutusarvot ovat tarkistuksessa.

Hinnastossa on esillä 16 bensiini- ja dieselautoa, joista kahdeksan myynti näyttää olevan keskeytetty. Näitä autoja ei siis saa tilattua tällä haavaa uutena tehtaalta.

”Varastossa olevia autoja myydään normaalisti, mutta uusia tilauksia ei tehdä eikä oteta vastaan”, Karjalainen sanoo.

Viime viikolla saksalainen Volkswagen tiedotti, että noin 800 000 auton hiilidioksidipäästöistä on löytynyt epäselvyyksiä.

Karjalaisen mukaan näistä autoista 100 000 on bensiiniautoja ja loput dieseleitä.

”Suomen lukuja meillä ei vielä ole. Selvitykset ovat kesken.”

Aikaisemmin yhtiö on myöntänyt, että sen dieselautot ovat huijanneet päästötestejä Yhdysvalloissa. Jopa 11 miljoonassa konsernin autossa on ollut ohjelmisto, joka on vääristellyt autojen typen oksidien päästölukemia.

Vielä ei tiedetä, onko Volkswagen huijannut päästötestejä myös Euroopassa, mutta se tiedetään, että huijauksen mahdollistavia ohjelmistoja on myös Euroopassa.

Suomessa tällaisia Volkswagen-konsernin autoja on yli 64 000. Riitta Karjalainen kertoo, että autojen omistajiin on otettu yhteyttä. Autot kutsutaan korjaukseen sitten, kun tiedetään, miten niitä pitää korjata, Karjalainen kertoo.

”Suomen aikataulu ei ole vielä selvinnyt. Saksan päässä tehdas tekee viralliset päätökset ja kun sieltä tulee hyväksyntä, korjaukset voidaan aloittaa Suomessa.”

Jos käy ilmi, että Volkswagen on huijannut päästötestejä Euroopassa ja myös hiilidioksidien osalta, Volkswagenin kriisi voi saada Suomessa uudenlaisen käänteen.

Suomessa autoja verotetaan hiilidioksidipäästöjen mukaan. Jos Volkswagenin autojen hiilidioksidipäästöt ovat olleet ilmoitettuja suuremmat, se tarkoittaisi sitä, että Volkswagenin autoja on verotettu Suomessa liian keveästi.

Näin Suomen valtio olisi menettänyt verotuloja ja Volkswagenin kevyemmin verotetut autot olisivat saaneet etua hintakilpailussa muita autonvalmistajia vastaan.

HS kertoi viime viikolla, että Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja valtiovarainministeriö ryhtyvät selvittämään, miten Volkswagenin mahdollinen huijaus hiilidioksidipäästöissä voisi vaikuttaa verotukseen.

VV-Auto Groupin Riitta Karjalainen sanoo, että Volkswagen on mukana pohtimassa asiaa viranomaisten kanssa.

”Volkswagen on tätäkin asiaa ratkonut Saksan päässä, ja sieltä saamme varmasti jossain vaiheessa lisätietoja siitä, miten näiden asioiden kanssa edetään. Tässä ovat Trafi ja muut viranomaiset mukana”, Karjalainen sanoo.

Volkswagenin autojen myynnin keskeyttämisestä kertoi ensimmäisenä Taloussanomat.

EU edellyttää Volkswagenilta lisätietoja päästöhuijauksesta kymmenen päivän sisällä. EU:n ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Canete on lähettänyt Volkswagenin toimitusjohtajalle Matthias Müllerille kirjeen, jossa komissaari vaatii yksityiskohtaisia tietoja saksalaisyhtiön autojen hiilidioksidipäästöistä.

Asiasta kertoo Wall Street Journal.

Komissaari vaatii, että Volkswagen kertoo kymmenen päivän sisällä, mistä automalleista epäselvyyksiä on löytynyt ja mitä epäselvyydet käytännössä ovat. Lisäksi hän vaatii, että yhtiö kertoo kymmenen päivän sisällä, millä aikataululla se saa korjattua autojensa päästötiedot oikeiksi, kertoo Automotive News Europe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat