Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi haluaa ostaa jopa 240 ohjusta Yhdysvalloista – hinta saattaa nousta 150 miljoonaan euroon

Kotimaa
 
Puolustusvoimat
Maavoimilla on 22 kappaletta raskaiden raketinheittimien lavetteja.
Maavoimilla on 22 kappaletta raskaiden raketinheittimien lavetteja. Kuva: Puolustusvoimat

Suomi on ostamassa amerikkalaiselta asejätiltä Lockheed Martinilta uusia ohjuksia jopa 150 miljoonalla dollarilla. Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyväksynyt Suomen pyynnön ohjusten hankkimisesta, mutta lopullinen päätös tehdään Yhdysvaltojen kongressissa.

”Asia on Yhdysvalloissa käsittelyssä ja kesken. Käsittely näyttäisi alustavasti positiiviselta”, sanoo hallitusneuvos Jouko Tuloisela puolustusministeriöstä.

Tuloiselan mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön ilmoittamat määrät ja kaupan kokonaisarvo eivät ole välttämättä se, mitä Suomi hankkii.

”150 miljoonaa dollaria on maksimi. Asia on hyvässä valmistelussa ja tarvittavia neuvotteluja käydään.”

Suomi on ilmoittanut haluavansa ostaa raskaista raketinheittimistä laukaistavia ohjuksia enimmillään 240 kappaletta. Määrä sisältää kahdenlaisia ohjuksia, joiden nimet ovat M31A1 Unitary Missile ja M30A1 Alternative Warhead Missile.

M31A1 on yhden räjähdyspanoksen sisältävä täsmäohjus, jonka suuntaaminen maaliin tapahtuu gps- ja inertiaohjauksen avulla. M30A1 on taas muuten vastaava, mutta siinä on aluevaikutteinen ampumatarvike. Molempien ohjustyyppien kantomatka on noin 70 kilometriä.

Ohjukset on asennettu niin sanottuihin kasetteihin, joihin mahtuu kuusi ohjusta kerrallaan. Suomessa käytössä olevaan olevaan raskaaseen raketinheittimeen voidaan asentaa kaksi tällaista kasettia.

Kauppa sisältäisi 40 ohjuskasettia, joista 15 kasettia sisältää yhteensä 90 kappaletta M31A1-ohjuksia. Loput 25 kasettia sisältävät 150 kappaletta M30A1-ohjuksia. Lisäksi kauppaan kuuluisi koulutusta, koulutusvälineitä, ohjelmistokehitystä sekä teknistä ja logistista tukea.

Suomi osti vuonna 2006 Hollannista 22 kappaletta raskaita MLRS-raketinheittimiä (Multiple Lauch Rocket System). Hinta oli 45 miljoonaa euroa. Niiden ammunnanhallintajärjestelmää päivitettiin myöhemmin vielä 40 miljoonalla eurolla.

Lähes kymmenen vuoden soutamisen ja huopaamisen jälkeen raskaille raketinheittimille ei ole kuitenkaan löytynyt kunnon ampumatarviketta. Suomella on nyt vain harjoitusraketteja ja pienehkö määrä miinaraketteja.

Alun perin raketinheittimiin aiottiin hankkia rypäleammuksia, mutta rypälepommeja vastustava yleisen mielipiteen takia hankkeesta jouduttiin luopumaan. Rypälepommeista jää räjähtämättömiä ammuksia ympäristöön, mutta nyt hankittavasta aluevaikutteisesta ohjuksesta ei jää räjähtämättömiä ammuksia.

Puolustusministeriö suunnitteli aiemmin myös ostavansa raskaisiin raketinheittimiin 70 kappaletta Atacms-ohjuksia, mutta kauppa peruttiin viime vuonna. Syynä oli niiden korkea hinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat