Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholin nettimyynti ulkomailta voi helpottua – EU-tuomioistuin antaa tänään asiaa koskevan päätöksen

Kotimaa
 
Janne Järvinen
Kuohuviinipulloja.
Kuohuviinipulloja. Kuva: Janne Järvinen

Tänään torstaina annettava EU-tuomioistuimen päätös saattaa vapauttaa alkoholin nettimyyntiä Suomessa.

Päätös koskee virolaista Alkotaxi-yritystä, joka kauppasi vuonna 2009 suomalaisille internetissä mietoja ja väkeviä alkoholijuomia. Se myös järjesti niiden kuljetuksen Virosta asiakkaiden kotiovelle.

Suomessa katsottiin, että kyse oli alkoholilaissa kielletystä vähittäismyynnistä, joka rikkoi Alkon monopolia. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2012 yrittäjän ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä veropetoksesta ja alkoholirikoksesta. Veropetos liittyi siihen, ettei juomista ollut maksettua juomapakkaus- ja alkoholiveroa.

”Suomessa on tällä hetkellä katsottu, että alkoholijuomia voi tilata netin välityksellä, jos ostaja järjestää itse kuljetuksen Suomeen. Jos myyjäpuoli järjestää kuljetuksen ja tuo juomat kotiovelle asti, se katsotaan kielletyksi myynniksi”, kertoo lainsäädäntöneuvos Sami Hartikainen ulkoministeriöstä.

Hartikainen ei osaa arvioida, kuinka paljon suomalaiset tilaavat alkoholia ulkomailta netin välityksellä.

Tuomittu virolaisyrittäjä valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen, joka teki ennakkoratkaisupyynnön EU-tuomioistuimelle. Sen on pitänyt päättää, onko alkoholin nettimyynnin rajoitus Suomessa vastoin tavaroiden vapaata liikkuvuutta Euroopan unionissa.

Jos tuomioistuin katsoo, että Suomen lainsäädäntö on unionin oikeuden mukainen, rajoitukset pysyvät ennallaan.

”Jos taas katsotaan, että tavaroiden vapaata liikkuvuutta rajoitetaan, se vapauttaa alkoholin nettikauppaa. Se tekisi kaupasta ostajan kannalta huomattavasti yksinkertaisempaa ja oletettavasti lisäisi sen suosiota”, Hartikainen sanoo.

Ratkaistavaksi jää kuitenkin vielä verokysymys, Hartikainen huomauttaa. Erikseen pitäisi arvioida, kuka maksaa alkoholiveron ja juomapakkausveron kierrätysjärjestelmään kuulumattomista pulloista ja tölkeistä.

Jos ne jäisivät ostajan maksettavaksi, alkoholin osto olisi kalliimpaa ja hankalampaa.

Alkon monipoliasemaan EU-tuomioistuimen ratkaisulla ei ole Hartikaisen mukaan vaikutusta.

”Jos alkoholia alettaisiin tilata netistä aiempaa suurempia määriä, se vähentäisi Alkon myyntimääriä”, hän sanoo.

Alkolla ei itselläkään ole varsinaista alkoholin nettimyyntiä. Se voi ainoastaan toimittaa alkoholia erillisiin pisteisiin maaseudulla joidenkin kuntien asukkaille, joilla ei ole lähistöllä Alkon myymälää.

”Myöskään ruokakaupat eivät saa toimittaa koteihin kauppakassien mukana keskiolutta ja siideriä.”

Hovioikeus on Hartikaisen mukaan velvollinen noudattamaan EU-tuomioistuimen päätöstä, mutta ennakkoon ei tiedetä, kuinka tarkka päätös on.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi EU-tuomioistuimen päätöksen vaikutuksia sen julkaisun jälkeen, Hartikainen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat