Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanahaukat harvinaistuvat Suomessa – syynä vähenevät kuusimetsät

Kotimaa
 
Juha Metso
Monet Suomen metsäpetolinnuista ovat harvinaistuneet viime vuosien aikana. Samaan aikaan kun vanhat kuusimetsät katoavat, myös kanahaukkojen määrä vähenee.
Monet Suomen metsäpetolinnuista ovat harvinaistuneet viime vuosien aikana. Samaan aikaan kun vanhat kuusimetsät katoavat, myös kanahaukkojen määrä vähenee. Kuva: Juha Metso

Samaan aikaan kun vanhat kuusimetsät katoavat, myös kanahaukkojen määrä vähenee, kertoo Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus.

Monet Suomen metsäpetolinnuista ovat harvinaistuneet viime vuosien aikana. Luomuksen ja Luken tutkimuksen mukaan kanahaukkojen elinympäristöksi sopivat vanhat kuusimetsät ovat vähentyneet linnun reviireillä ja Etelä-Suomessa 1990-luvun loppupuolelta lähtien.

Kanahaukan pesimismenestys paranee, jos linnun reviirillä on enemmän vanhaa kuusimetsää ja vähemmän nuorta metsää. Tutkijat uskovatkin, että kanahaukkojen väheneminen johtuu osittain lintujen suosiman metsäympäristön muutoksista.

Luomuksen ja Luken tutkimuksessa tarkasteltiin kanahaukan sekä uhanalaisten hiirihaukan ja mehiläishaukan elinympäristöä, sen vaikutusta pesimismenestykseen sekä elinympäristön muutoksia.

Elinympäristön ei havaittu vaikuttavan hiirihaukan ja mehiläishaukan pesimismenestykseen. Kun vanhat kuusimetsät vähenivät, haukat hyväksyivät reviirilleen vanhoja mäntymetsiä.

Tutkimuksessa käytettiin petolinturengastajien ja -harrastajien keräämää Luomuksen petolintuseurannan pesäaineistoa sekä Luken metsäinventointeihin ja satelliittikuviin perustuvaa elinympäristöaineistoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat