Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat hahmottelivat miljardisäästön lapsiperhe­palveluihin – ”Palvelut tehty nyt ammattikuntien tarpeisiin”

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Isä leikki lastensa kanssa legoilla Helsingissä viime kesäkuussa.
Isä leikki lastensa kanssa legoilla Helsingissä viime kesäkuussa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Tausta

Kuntien innovaatioita

 Raisio

Kaupungissa uudistettiin perhepalveluja sotahistoriaa soveltaen neljässä vaiheessa: linnoitusvaihe, bastionivaihe, aluepuolustusvaihe ja vallankumous. Kehittämisestä vastasivat toimipisteet ja työntekijät välttäen resurssien kuluttamista hallintoon.

 Imatra

Kaupungissa kehitetty lasten palveluita vuodesta 2009. Lasten, nuorten ja perheiden palveluja johdetaan ja tuotetaan hallinnollisena kokonaisuutena.

 Hämeenlinna

Kaupunki siirtyi viime vuosikymmenellä tilaaja–tuottaja-malliin. Sen yhteydessä yhdistettiin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen tilaaminen ja myöhemmin myös kunnan oma palvelutuotanto kokonaisuudeksi.

Lähde: Säästöjä lapsiperheiden palveluremontilla -tutkimus

Lasten ja lapsiperheiden palveluiden täydellisellä uudistamisella voitaisiin saada jopa miljardin euron vuotuiset säästöt. Näin väittävät tutkijat Matti ja Markku Rimpelä tänään julkistetussa Säästöjä lapsiperheiden palveluremontilla -tutkimuksessa. Tutkimuksen julkaisee Kunnallisalan kehittämissäätiö Kaks.

”Suomi on keskittynyt liikaa auringonlaskuun eli sote-palveluihin. Meillä puhutaan sote-palveluista, joita käyttävät pääasiassa myöhäiskeski-ikäiset ja vanhukset. Kuitenkin yhtä suuri potti yhteiskunnallista rahaa menee lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluihin sekä toimeentulotukeen. Näistä palveluista puhutaan hyvin vähän, vaikka niillä on suuri merkitys tulevaisuuden kannata”, Matti Rimpelä sanoo.

Tuore tutkimus kumpuaa viiden kunnan asiantuntijoiden vuonna 2013 laatimasta valtakunnallinen tutkimus- ja kehittämisehdotuksesta. Sen avulla voitaisiin kehitetään lasten ja lapsiperheiden palveluihin uusi toimintamalli sekä palvelurakenne.

Tutkijat pyysivät kunnilta kuvauksia järjestelmä- ja palveluinnovaatioista. He saivat 24 kuvausta erilaisista palvelujärjestelmän muutoksista. Useissa niissä oli tunnusmerkkinä palvelujen asiakaslähtöisyys sekä palveluiden järjestäminen suurempina kokonaisuuksina. Muutosten avulla osa kunnista oli säästänyt palvelukustannuksissa.

Toimivia esimerkkejä löytyi esimerkiksi Imatralta ja Raisiosta. Hämeenlinnassa hallinnolliset uudistukset ovat vieneet kaikki lasten ja nuorten palvelut saman katon alle.

”Kunnissa on tehty paljon kehittämistyötä. Kehittämistyö on kuitenkin hienosäätöä, joka ei muuta perusrakenteita. Yksittäiset innovatiiviset kunnat eivät pysty muutamaan lainsäädäntöä niin, että uudistus leviäisi koko maahan”, Rimpelä sanoo.

Hän vaatii nykyisen järjestelmän luovaa tuhoa.

”Aikanaan rakennettu palvelurakenne, joka on juurtunut hallinto- ja ammattikuntiin, on tullut tiensä päähän. Nykyiset palvelut eivät lähde lasten ja lapsiperheiden tarpeista, vaan ne lähtevät järjestelmän ja ammattikuntien tarpeista.”

Lapsiperheille ja lapsille kohdennettujen palveluiden kustannukset ovat vuosittain 9–12 miljardia euroa riippuen laskutavasta. Tutkijat uskovat, että palvelukokonaisuuden uudistuksella saadaan pienennettyä kustannuksia kymmenellä prosentilla kun vertailukohtana on vuoden 2014 taso.

Palveluremontin ensimmäisenä askeleena olisi aloittaa kokeilutyö neljässä tai viidessä pilottikunnassa.

”Keskeinen haaste on toimintakulttuurin ja osaamisen muutos. Samalla selviäisi se, mitä uusia lainsäädäntömuutoksia tarvittaisiin. Muille kunnille osoitettaisiin jatkossa tukea siihen, että ne ottaisivat käyttöön valmiiksi toimiviksi osoitettuja malleja”, Rimpelä ehdottaa.

Tutkija pelkää hallituksen sote-päätöksen vievän innovatiivisia kuntia taaksepäin. Noin viidennes lapsiperheiden ja lasten palveluista kuuluu sote-palveluiden piiriin, joten ne ovat lähtemässä kunnilta pois.

”Tämä on keskeinen kysymys, josta on keskusteltu liian vähän. Mihin vedetään soten ja kuntien välinen raja? Siirretäänkö osa sote-palveluihin kuuluvista osista kuten neuvolatyö osaksi varhaiskasvatusta, jotta sen jää kuntien vastuulle?” Rimpelä kysyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat