Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijoilla riita vaihtoehto­hoitoja käsittelevästä seminaarista: ”Yliopiston varojen väärinkäyttöä”

Kotimaa
 

Tampereen yliopiston järjestämä seminaari vaihtoehtohoidoista on herättänyt kritiikkiä jo etukäteen. Terveystieteiden laitos järjestää perjantaina seminaarin ”Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot”, jossa on tarkoitus keskustella vaihtoehtohoitojen tutkimuksesta.

Terveyssosiologian professori Markku Myllykangas on kritisoinut seminaaria kovin sanoin etukäteen, sillä seminaarin toisena järjestäjänä on Suomen integratiivisen lääketieteen foorumi. Intergratiivisella lääketieteellä tarkoitetaan vaihtoehtohoitoja.

Foorumin nettisivuilla esitellään muun muassa antroposofista lääketiedettä, joka suhtautuu kielteisesti rokotuksiin ja jossa hoitoina käytetään esimerkiksi kylpyjä, eurytmiaa ja antroposofisia homeopaattisia lääkkeitä.

Antroposofiseen lääketieteeseen kuuluu myös esimerkiksi syöpäpotilaille tarkoitettu mistelihoito, jonka väitetään aktivoivan puolustusjärjestelmää niin, että syövän leviäminen estyy. Lisäksi sen luvataan suojaavan sädehoidon ja sytostaattien eli syöpähoidoissa käytettävien solusalpaajien haittavaikutuksilta ja mahdollisesti pidentävän elinikää.

Foorumin sivuilta on linkit myös Suomen homeopaattiyhdistyksen ja Luontaislääketieteen keskusliiton sivuille.

Myllykankaan mielestä seminaarin järjestäminen on yliopiston varojen väärinkäyttöä.

”Kun yliopistojen resursseja on leikattu, jäljellä olevat varat on kohdennettava oikein. Tämä on selvästi yliopiston varojen väärinkäyttöä. Lääketieteessä on muutenkin käytössä turhia hoitoja, niiden lisäksi ei todellakaan tarvita humpuukia.”

Myllykankaan mukaan seminaarin ohjelma on asiallinen ja puhujien joukossa on myös päteviä lääketieteen tutkijoita. Hän uskoo silti, että seminaarin tarkoituksena on ajaa täydentävien hoitojen asiaa.

”Järjestäjillä on tässä selvä agenda. Yksi järjestäjistä edustaa tahoa, joka kieltää lapsilta rokotukset ja toinen on puhunut julkisuudessa parantavista energioista. He ajavat täydentävien hoitojen asiaa. Hehän eivät enää puhu vaihtoehtohoidoista, vaan ajatuksena on, että ensin otetaan lääketieteelliset hoidot ja siihen päälle nautitaan vähän enkelienergiaa”, Myllykangas sanoo.

Seminaarin järjestämistä Tampereen yliopistolle ehdottanut terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva pitää Myllykankaan kritiikkiä perusteettomana.

”Tässä on kyse tutkimusseminaarista, jossa pohditaan, miksi ihmiset käyttävät täydentäviä hoitoja ja mitä he niistä saavat. Kysymme, millaista tutkimusnäyttöä on olemassa täydentävien hoitojen hyödyistä ja haitoista ja mikä estää avoimen keskustelun toimiviksi osoittautuneiden hoitomuotojen hyödyntämisestä tavanomaisten terveyspalvelujen rinnalla. En näe tällaista tieteellistä keskustelua ongelmana”, Aarva sanoo.

”Suomalaisista kolmasosa käyttää täydentäviä hoitomuotoja. Jotain ihmiset kokevat näistä hoidoista saavansa. Tässä kritiikissä on kyse tieteellisestä näkökulmaerosta. Otetaanko huomioon pääasiassa lääketieteellisistä kliinisistä kokeista saatu tieto vai myös ihmisten oma kokemus tervehtymisestä.”

Tampereen yliopiston terveystieteiden yksikön johtaja Juha Teperi sanoo seminaarin olevan puhdas tutkimusseminaari.

”Me emme ole ajamassa mitään asiaa tai kauppaamassa mitään hoitoja. Haluamme tarjota mahdollisuuden rauhalliselle, viileän analyyttiselle tieteelliselle keskustelulle. Haluamme asettua tunteellisen juupas–eipäs-väittelyn ja syyllistämisen ulkopuolelle”, Teperi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat