Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebook joutui Saksassa syyniin käyttäjien törkyviestien takia – vastaava on mahdollista myös Suomessa

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio mukaan Saksan tuoreella Facebook-tutkinnalla saattaa olla vaikutuksia myös Suomen oikeuskäytäntöön.

Kotimaa
 
Thomas Hodel / Reuters
Saksassa on aloitettu rikostutkinta Facebookin Euroopan-johtajasta Martin Ottista. Yhteisöpalvelun katsotaan laiminlyöneen velvollisuutensa poistaa rasistista vihapuhetta sisältäviä viestejä.
Saksassa on aloitettu rikostutkinta Facebookin Euroopan-johtajasta Martin Ottista. Yhteisöpalvelun katsotaan laiminlyöneen velvollisuutensa poistaa rasistista vihapuhetta sisältäviä viestejä. Kuva: Thomas Hodel / Reuters
Fakta

Viharikoksia tilastoidaan

 Epäiltyjen viharikosten määrää Suomessa seuraa Poliisiammattikorkeakoulu. Tilastoissa ovat vain ne epäillyt viharikokset, joista on tehty rikosilmoitus.

 Suurin osa näistä rikosilmoituksista sisälsi vuonna 2014 rasistisia piirteitä.

 Epäillyistä rasistisista rikoksista 8 prosenttia tapahtui internetissä viime vuonna.

Suomessa oikeusoppineet pitävät hyvin kiinnostavana Saksassa aloitettua tutkintaa siitä, mikä on yhteisöpalvelu Facebookin Euroopan-johdon vastuu rasistista vihapuhetta sisältävien viestien poistamisesta.

Hampurin syyttäjä epäilee yhteisöpalvelun laiminlyövän velvollisuuttaan vihapuheen poistamisesta ja on aloittanut rikostutkinnan Facebookin Pohjois-, Keski-, ja Itä-Euroopan johtaja Martin Ottista.

”Ääneen ei oikeastaan ole sanottu, että palveluntarjoajalla voisi olla rikosoikeudellinen vastuu sisällöstä. Tämä on aidosti uusi kysymys”, rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta sanoo.

Viestintäoikeuden dosenttia Riku Neuvosta ei yllätä, että vastuuta linjataan nyt. Sosiaalisen median asema on vahvistunut kymmenkunta vuotta.

”Ennen kaikkea suurten amerikkalaisyhtiöiden merkitys keskustelu- ja tiedonvälityskanavina on kasvamassa. On luonnollista, että jossain vaiheessa etsitään oikeudellisia rajoja niiden vastuulle”, Neuvonen sanoo.

Neuvosen arvion mukaan keskeinen asia Saksan Facebook-tutkinnassa on, mikä määritellään yhtiön oikeudelliseksi statukseksi. Se ratkaisee, mitä lakia sovelletaan.

Yksi mahdollisuus on Neuvosen mielestä vedota EU:n sähkökauppadirektiiviin. Se koskee ylläpitäjiä ja palveluntarjoajia, joilla on tietyissä tilanteissa vastuuvapaus sisällöstä. Direktiivillä säädetään vastuuvapaudesta, mutta on epäselvää kuuluuko sen soveltamisalaan Facebook.

”Suomessa on käräjäoikeustasolla katsottu, että Facebook ei olisi sananvapauslain tarkoittama verkkojulkaisu, vaan keskusteluryhmä”, Neuvonen kertoo.

Suomessa sosiaalisen median viesteihin pätee perussääntö, että kirjoittaja on niistä vastuussa.

”Vastuu tällaisissa uusissa suhteissa on epämääräistä aluetta, josta oikeuskäytäntöä ei juuri ole. Ei esimerkiksi ole selvää, että törkyrasistisen viestin sisällöstä olisi vastuussa vain ensimmäinen postaaja. Ihan hyvin voidaan tutkia myös viestin jakajien vastuuta”, professori Nuotio sanoo.

Nuotio pitää mahdollisena, että Saksan Facebook-tutkinnalla on vaikutuksia myös Suomen oikeuskäytäntöön.

”Jos Saksassa menestyy syyte Facebook-johtajan sisältövastuusta, pidän mahdollisena, että vastaava kysymys voitaisiin Suomessakin esittää.”

Sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa julkaistavat rasistiset viestit jäävät helposti pimentoon, arvioi tutkija Juha Kääriäinen kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista. Harva näistä viesteistä päätyy esimerkiksi epäiltyjen viharikosten tilastoihin.

”Tavallaan kyse on piilorikollisuudesta. Verkkokeskusteluissa voi olla kunnianloukkauksia, kiihottamista kansanryhmää vastaan tai muuta vastaavaa. Mutta jos niistä ei kirjata rikosilmoitusta, ne eivät näy tilastoissa”, Kääriäinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat