Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitöskirja: Sote-päätöksiä ei tehdä rationaalisesti

Kotimaa
 

Kun sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan, päätökset eivät aina synny rationaalisesti. Sen havaitsi terveystieteen maisteri ja Itä-Suomen yliopiston projektipäällikkö Elsa Paronen, joka tutki kahta sote-uudistusta Pohjois-Savossa. Hän väittelee havainnoistaan Itä-Suomen yliopistossa perjantaina.

Tulokset eivät päde vain Pohjois-Savoon, Paronen arvioi: ”Asetelma olisi voitu toteuttaa missä tahansa ja saatu todennäköisesti vastaavia tuloksia.”

Niiissä on yllättäviä yhtäläisyyksiä myös juuri tehtyyn koko maan sote-ratkaisuun. Uudistuksia suunniteltiin pitkään ja asiantuntijoita kuullen, mutta lopullisiin päätöksiin vaikuttivat muutkin perusteet kuin tieto ja järki.

Paronen tutki Maaningan, Nilsiän ja Siilinjärven yhteisen Siiliset-peruspalvelukeskuksen muodostamista vuoden 2010 alussa sekä Varkauden sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistämistä 2009. Päätöksentekijöiden tietoja ja tavoitteita sekä heidän sitoutumistaan uudistuksiin Paronen selvitti muun muassa haastattelemalla luottamushenkilöitä ja johtavia viranhaltijoita.

Hän analysoi aineistoja Elsterin rationaalisen päätöksenteon mallin kautta. Malli ottaa huomioon sekä rationaalisen valinnan että päätöstä tehtäessä käytetyt tietolähteet.

Mukana ovat myös käsitykset siitä, miten uudistus pitäisi järjestää, millaisia ovat omat uskomukset esimerkiksi saatavista säästöistä sekä päättäjien käytössä ollut tieto, jolla he täydensivät uskomuksiaan. Käytössä oli paljon tietoa, joka oli niin virallista kuin epävirallistakin. Luottamusmiehet uskoivat epäviralliseen tietoon enemmän kuin virallista.

Yhteistä ryhmille oli, että kummatkaan eivät oikein uskoneet, että tavoitteet saavutettaisiin tai että uudistuksesta tulisi pysyvä. Tähän saattoi vaikuttaa se, että koko maan sote-ratkaisuun johtanut valmistelu oli jo käynnissä. Tuolloin puhuttiin vähintään 20 000 ihmisen asukaspohjasta miniminä, ja sittemmin keskustelu laajeni päätettyihin 15 sotealueeseen.

Osa päättäjistä katsoi, että tekemällä uudistus päästään pitkälle eteenpäin. Osa taas ajatteli, että valtion tulevat päätökset johtavat siihen, että uudistus ei jää tähän. Ehkä siksi osa haastatelluista toivoi, että palattaisiin entiseen, osa halusi jotakin uutta ja osa halusi uudistaa olemassa olevaa.

Aivan kuin menneiden viikkojen, kuukausien ja vuosien sote-keskustelussa. ”Asetelma näyttäytyy samankaltaisena, vaikka mittakaava oli pienempi”, Paronen sanoo.

Pohjois-Savon esimerkki tarjoaa sote-päätösten tekijöille ainakin muutamia opetuksia, joilla voi ennakoida sitä, miten toimivia ja pysyviä uudistuksista tulee.

Siilisetissä kustannukset nousivat, koska yksi taho tilasi palveluja ja toinen maksoi ne. Osa tilaaja–tuottaja -tilauksista oli suullisia sopimuksia, joita ei ollut kirjoitettu auki. Kun tuottajia oli alueella vähän, he pystyivät määräämään hintatason.

Kehitystä ei mitattu. Johtajille oli kyllä laadittu tarkat vaatimukset mutta ei määritelty sitä, miten väestön terveyttä seurataan.

”Kun tavoitteiden saavuttaminen näkyy, paineet uudistuksiin ovat pienempiä”, Paronen sanoo.

”Jos mittareita seuratessa huomataan, ettei tavoitteita saavuteta, voi tarvittaessa päättää tehdäänkö uusi vai korjataanko vanhaa.”

Päätöksiä tehtäessä pitää myös ottaa mukaan sidosryhmät kuten työntekijät. Mitä paremmin he sitoutuvat muutokseen, sitä helpompi se on viedä läpi. Nyt käy usein niin, että uudistus johdetaan ylhäältä mutta ei viedä perustasolle. Siellä taas on voitu turtua toistuviin muutoksiin ja ajatella, että kohta tulee muutenkin uusi eikä uudistuksen vaatimaan kehittämistyöhön lähdetä.

Siilisetissä ja Varkauden sosiaali- ja terveystoimessa muutoksia tulikin pian. Siiliset purettiin muutaman vuoden kuluttua ja Varkaus alkoi tehdä yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Varkaudella ja Joroisilla on nyt yhteinen Keski-Savon sote.

Oikaisu 11.11. kello 8.24: Kuopion yliopisto on muutettu Itä-Suomen yliopistoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat