Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivakka myöntää verosuunnittelun

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Lenita Toivakka
Lenita Toivakka Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Pieni osa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) omistuksista on järjestelty verosyistä Belgian kautta, kertoi Yle keskiviikkona. Kyse on moniportaisesta ketjusta, jonka Lenita Toivakka perheineen on tehnyt kansanedustaja-aikoinaan 2007 ennen ministerintehtäviä.

Monet kiinteistösijoittajat käyttävät Belgiaan perustettuja holdingyhtiöitä verosuunnittelussa, joka on laillista. Veroetuvaltioiden käytön eettisyydestä kuitenkin keskustellaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) huomautti suomalaistoimittajille keskiviikkona EU:n ja Afrikan maiden kokouksessa Maltalla, että aikoo keskustella asiasta Toivakan kanssa. ”Täytyy kyllä ensin jutella Toivakan kanssa, että tiedän, mistä tässä tarkalleen ottaen on kysymys. Mutta kyllähän Suomessa paljon näitä yritysjärjestelyjä tehdään niin kuin Euroopan maiden sisällä”, Sipilä sanoi.

Toivakka myönsi, että Belgian-yhtiö perustettiin osin verosuunnittelun takia. Hänen mielestään kyse on normaalista ja hyväksyttävästä liike-elämän toimintatavasta. ”Perheyhtiö toimii täysin Suomen lakien ja EU:n lakien mukaan ja maksaa veronsa Suomeen.”

Toivakka sanoo, että jos moraalin ja laillisuuden välillä on ero, niin siitä pitää keskustella ja muuttaa lainsäädäntöä.

Nykyisen ministerin Toivakan yhteys Belgiaan syntyi 2007, jolloin Toivakan suku perusti sinne Vacca-Invest SPRL -yhtiön. Belgian yhtiö omistaa suomalaisen K5 Kiinteistökehitys Oy:n, joka taas omistaa noin kolmanneksen isosta kauppakeskus Akselista Mikkelissä, Ylen selvitys kertoo.

Lenita Toivakka oli järjestelyjen aikaan omistaja ja hallituksen jäsen yhtiössä nimeltään CM-Toivakka Oy. CM-Toivakka omistaa 25 prosenttia Vacca-Invest SPRL -yhtiöstä.

Lenita Toivakka sanoo, että hän ei tiedä, kenen ideasta holding-yhtiö päätettiin perustaa Belgiaan. Muut ministeri Toivakan ja hänen perheensä yhtiöt ovat suomalaisia.

Lenita Toivakan mies Jukka Toivakka kertoo, että Belgian-yhtiöitä toivoi neuvottelukumppani. Suvun tarkoitus oli myydä osuutensa kauppakeskuksesta ulkomaalaiselle sijoittajalle, mutta hanke raukesi eikä Belgian-yhtiöstä ollut hyötyä.

Kansanedustajien sidonnaisuusilmoituksessa ministeri Toivakka kertoo nauttivansa autoetua CM-Toivakka Oy:stä ja saavansa sieltä osinkoja.

Jukka Toivakan mukaan suvun Belgian-yhtiö ei omista muuta kuin Mikkelin kauppakeskuksen kiinteistöyhtiöiden osakkeita ja nekin väliyhtiön K5 Kiinteistökehityksen kautta.

Jukka Toivakan mukaan Toivakan perheen omistusosuus Mikkelin kauppakeskuksesta on viisi prosenttia. Näin laskettuna ministeri Lenita Toivakka omistaa Belgian kautta kauppakeskuksesta noin 0,1 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat