Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes 67 000 allekirjoittajan aloite pienistä synnytys­sairaaloista kaatumassa eduskunnassa

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Synnytysosastojen vähentämistä kritisoitiin mielenosoituksessa Eduskuntatalon edustalla Helsingissä lokakuussa 2014. Mielenosoittajat perustivat pop up -synnytysosastoja Kätilöliiton matkasynnytyspäiväksi nimeämässä mielenilmauksessa.
Synnytysosastojen vähentämistä kritisoitiin mielenosoituksessa Eduskuntatalon edustalla Helsingissä lokakuussa 2014. Mielenosoittajat perustivat pop up -synnytysosastoja Kätilöliiton matkasynnytyspäiväksi nimeämässä mielenilmauksessa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pieniä synnytyssairaaloita puolustava kansalaisaloite on kaatumassa eduskunnassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa aloitteen hylkäämistä.

Lähes 67000:n allekirjoittajan aloitteessa ehdotettiin muutoksia vuoden 2017 alussa voimaan tulevaan päivystysasetukseen.

Uusi asetus rajoittaa synnytykset niihin sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen päivystys hätäkeisarinleikkauksien tekemiseen. Synnytyksiä pitäisi olla sairaalassa vuoden aikana enemmän kuin tuhat.

Kansalaisaloitteen tarkoituksena on ollut estää pienempien synnytysyksiköiden lakkauttaminen. Aloitteen tekijöiden mukaan asetus kasvattaa matkasynnytysten riskiä, koska kaikki synnyttäjät eivät ehdi päivystyssairaalaan.

Yksi aloitteen virittäjistä Sari Behm sanoo, että yksi keskeinen synnytysyksikkö on jo menetetty. Synnytykset loppuivat vuoden alussa Savonlinnassa.

”Mahdolliset muutokset olisivat tulleet joka tapauksessa Savonlinnan kannalta liian myöhässä, koska paikalliset päättäjät ratkaisivat asian näin. Nyt naiset Savonlinnan tienoolta matkaavat Joensuuhun, Lappeenrantaan, Kuopioon tai Mikkeliin”, Behm luettelee.

Vaikka sosiaali- ja terveyslautakunta ei puoltanutkaan kansalaisaloitetta sellaisenaan, se kuitenkin toivoo, että tuhannen vuosittaisen synnytyksen vaatimuksesta voitaisiin joskus poiketa.

”Poikkeaminen tulisi olla mahdollista silloin, kun palvelun saatavuus tai potilasturvallisuus sitä edellyttävät”, valiokunta toteaa mietinnössään.

Päivystyssairaaloiden pitäisi näissäkin poikkeustapauksissa täyttää uuden asetuksen muut vaatimukset eli ympärivuorokautinen leikkauspäivystys hätäkeisarinleikkauksia varten. Tämä edellyttää muun muassa anestesialääkärin ja lastenlääkärin läsnäoloa.

Sairaana tai huonokuntoisena syntyneen vauvan hoito edellyttää myös päivystyssairaalalta kykyä elvytykseen sekä vaativaan hoitoon. Valiokunnan mukaan pienissä yksiköissä ei välttämättä kerry riittävää osaamista hätätilanteista, koska synnytyksiä on vähän.

Valiokunnan mielestä uusi päivystysasetus parantaa synnyttäjien yhdenvertaisia mahdollisuuksia esimerkiksi kivunlievityksessä.

Hallituksen kaavailema laaja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus eli sote-uudistus on mullistamassa nykyistä sairaalatoimintaa lähivuosina. Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) muistuttaa, että osa pienistä synnytysyksiköistä on saanut päivystysasetukseen poikkeusluvan, joka ulottuu uuden sote-lainsäädännön voimaan tuloon saakka.

”On valtioneuvoston asia ratkaista, mitä näille poikkeusluvan saaneille synnytysyksiköille tapahtuu sote-lain yhteydessä”, Haatainen sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö siirtyy seuraavaksi eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat