Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sudenmetsästys jatkuu aiempaa laajempana – saalismääräksi esitetään 39:ää sutta

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Timo Aalto
Susia Ähtärin eläinpuistossa.
Susia Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Timo Aalto

Susikanta vahvistui

  EU:n tiukasti suojelema susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

  Susien määrä alkoi vähentyä salametsästyksen vuoksi vuonna 2007.

  Kun vuosina 2005–2006 susia oli 250–300, talvella 2013 niitä oli 120–135.

  Viime vuosina susikanta on vahvistunut. Viime talvena Luonnonvarakeskus Luke arvioi susien määräksi 220–245.

  Tuoreimman väliarvion mukaan Suomessa on 22–43 susilaumaa, joista 5–10 on yhteisiä Venäjän kanssa.

  Suden kannanhoidollinen metsästys alkoi viime talvena, jolloin suurimmaksi saalismääräksi määriteltiin 29. Helmi–maaliskuun jahdissa ammuttiin 17 sutta.

Heli Saavalainen HS

Suden kannanhoidollinen metsästys jatkuu tammikuussa laajempana jahtina kuin viime talvena. Suurimmaksi saalismääräksi talven metsästyksessä maa- ja metsätalousministeriö esittää 39:ää sutta.

Sudenmetsästyksen tavoite on ministeriön mukaan luoda laillinen toimintamalli puuttua haittaa tai vahinkoa tuottaviin susiin.

Metsästys sisältyy uuteen susikannan hoitosuunnitelmaan, joka lähti lausuntokierrokselle torstaina.

Ministeriön osastopäällikön Juha S. Niemelän mukaan hoitosuunnitelmalla etsitään ratkaisuja susikonfliktin keskeisiin kipukohtiin: ”Myös taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat on otettava huomioon. Sudet aiheuttavat paikallisesti haittaa, mutta toisaalta se on uhanalainen ja EU:n suojelema. Hoitosuunnitelma on tasapainoilua näiden välillä.”

Metsästys kohdistuisi vakiintuneisiin susilaumoihin ja erityisesti nuoriin, haittaa tuottaviin yksilöihin. Metsästysaika alkaisi 15. tammikuuta ja päättyisi 15. helmikuuta ennen susien lisääntymisaikaa.

Suomessa on Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen väliarvion mukaan 22–43 susilaumaa eli saman verran kuin viime talvena. Vaihteluväli on suuri, koska sulan maan aikana havaintoja kertyy vähän.

Kannanhoidollisen metsästyksen lisäksi susia saa edelleen tappaa Suomen riistakeskuksen myöntämällä vahinkoperusteisella poikkeusluvalla sekä poliisin määräyksellä. Kannanhoidollinen metsästys ei myöskään koske sudenmetsästystä poronhoitoalueella.

Poronhoitoalueilla susilaumoja ei ole, ainoastaan yksittäisiä susia. Ministeriön mukaan Suomella ei ole varaa ylläpitää susilaumoja Lapissa porovahinkojen takia.

”Pentueita tuottavan susikannan salliminen poronhoitoalueella nähtiin nykytilanteessa poissuljettuna vaihtoehtona”, sanoo ylitarkastaja Jussi Laanikari maa- ja metsätalousministeriöstä. ”Viiden vuoden aikana sudet ovat ovat aiheuttaneet noin kuuden miljoonan euron laskun veronmaksajille, vaikka poronhoitoalueella ei ole käytännössä ollut pentuehavaintoja.”

Suden kannanhoidollinen metsästys aloitettiin viime talvena ensimmästä kertaa vuoden 2007 jälkeen. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan metsästys voitiin aloittaa, koska susikanta on vahvistunut.

Ministeriö perustelee metsästystä myös sillä, että täyssuojelu ei ole hillinnyt salametsästystä eikä sillä ole saavutettu paikallisyhteisöjen hyväksyntää. Metsästyksen aikana oli tarkoitus seurata, miten metsästys vaikuttaa susikantaan ja ihmisten asenteisiin sutta kohtaan. Suomessa tapetaan laittomasti arviolta 30 sutta vuodessa.

Viime talven jahdeissa ammuttiin kannanhoidollisen poikkeusluvan turvin 17 sutta. Kaatoluvat oli tuolloinkin tarkoitus kohdistaa nuoriin haittaa tai vahinkoa aiheuttaneisiin susiin, mutta toteutuneessa jahdissa ammuttiin huomattava määrä aikuisia susia.

Luke julkaisi viime viikolla väliarvion susilaumojen määrästä. Arvion mukaan Suomessa on 22–43 susilaumaa, joista 5–10 on yhteisiä Venäjän kanssa. Laumojen määrä on pysynyt kutakuinkin ennallaan.

Arvio perustuu petoyhdyshenkilöiden kirjaamiin havaintotietoihin. Se on karkea, koska jälkihavaintoja ei juuri ole. ”Arviota on vaikea tehdä, kun ei ole lunta. Havaintoja kertyy sulan maan aikana vähäisesti”, kertoo tutkija Samuli Heikkinen Lukesta.

Uusi lauma on asettunut Uudellemaalle, jossa Raaseporin lauma sai keväällä ensimmäiset pennut. Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan on Heikkisen mukaan tullut useita laumoja.

Vakiintuneita laumoja on myös hävinnyt. Heinolassa asuneesta laumasta ei ole havaintoja tältä syksyltä. Kaksi vakiintunutta laumaa puolestaan on kadonnut Virtojen, Ähtärin ja Keuruun seudulta. Näillä alueila ei ole Heikkisen mukaan havaittu tänä vuonna yhtään sutta.

Ympäristöjärjestö Luonto-Liitto on huolissaan kokonaisten laumojen katoamisesta. Liitto arvelee syyksi salametsästystä ja vaatii susilaumojen häviämisen syyn selvittämistä.

Susilauma on Heikkisen mukaan pysyvä, perhekeskeinen joukko. Se koostuu johtavasta susiparista ja niiden eri-ikäisistä jälkeläisistä. Lauman elinpiiri muodostuu reviiristä, josta vieraat sudet ajetaan pois.

Myös reviiri on varsin pysyvä. ”Reviirin käytön painopisteet ovat vuodesta toiseen hyvin samanlaisia. Kun sudet saavat olla rauhassa eikä laumadynamiikkaa ole rikottu, reviiri on kohtuullisen paikallinen”, Heikkinen sanoo.

Luke antaa joulukuussa uuden väliarvion, jossa pyritään tarkentamaan laumoissa elävien susien määrää. Lopullinen kanta-arvio valmistuu tammi–helmikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat