Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeri Orpo: Rajatarkastukset ”iso käännekohta Ruotsin maahanmuutto­politiikassa”

Kotimaa
 
Jussi Nukari
Petteri Orpo
Petteri Orpo Kuva: Jussi Nukari

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok) toisti torstaina olevansa tyytyväinen Ruotsin keskiviikkoiseen ilmoitukseen käynnistää väliaikaiset rajatarkastukset etelärajallaan.

Ruotsin päätös vähentänee myös Suomeen saapuvien siirtolaisten määrää, mutta Orpon mukaan päätöksellä voi olla myös laajempi eurooppalainen vaikutus.

”Tämä on iso käännekohta Ruotsin maahanmuuttopolitiikassa. Myös eurooppalaisella tasolla tämä voi olla käännekohta, Ruotsi on kuitenkin ollut yksi maahanmuuton kohdemaita ja väkilukuun suhteutettuna suurin kohdemaa”, Orpo sanoo.

”Toivon vaikutuksen olevan se, että Eurooppa herää ja hallitsematon tulo saadaan hallintaan ja laillisille reiteille – sitä kautta voidaan pelastaa Schengen.”

Ruotsiin tuli viime viikolla ensimmäistä kertaa yli 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa. Määrän kasvaessa keskustelu rajatarkastuksista on vilkastunut.

Schengenin sopimus mahdollistaa EU-maille väliaikaiset rajatarkastukset. Esimerkiksi Saksa on turvautunut tarkastuksiin pakolaiskriisin jatkuessa.

Ruotsi aloittaa torstaina Suomen aikaa noin kello 13 väliaikaiset rajatarkastukset turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia. Tarkastukset ovat aluksi voimassa kymmenen päivää, todennäköisesti pidempään.

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman kertoi rajatarkastuksista lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Orpo ei halunnut torstaina päivällä vielä arvioida tarkemmin, mitä pidempiaikaisia vaikutuksia Ruotsin toimilla on Suomessa.

”Se, miten tämä vaikuttaa konkreettisesti määriin, vaikuttaa myös siihen, minkälaista viranomaistoiminta on rajalla. En vielä uskalla sanoa, että lähdetään vähentämään.”

”Tämä voi lyhyellä aikavälillä aiheuttaa [tulijoiden] lisäystä, Ruotsissa on yhä paljon rekisteröitymättömiä tulijoita.”

Tällä hetkellä on tarkoitus lähinnä seurata, miten Ruotsi onnistuu käynnistämään rajatarkastuksensa.

”Kun ne otetaan tehokkaasti käyttöön ja tulijat rekisteröidään, merkitys on suuri, mutta jos Ruotsiin voi yhä tulla rekisteröimättä, vaikutus jää pienemmäksi. Riippuu, kuinka pitävän järjestelmän ruotsi saa pystyyn. Toivon näkeväni ensimmäisen vaihtoehdon.”

Orpo jutteli ruotsalaiskollegansa kanssa vielä tämän pitämän lehdistötilaisuuden jälkeen keskiviikkoiltana, jossa sisäministerit sopivat ”tiiviistä yhteydenpidosta” rajatarkastusten toimeenpanon aikana.

Orpo muistuttaa, että pohjoismainen yhteistyö on perinteisestikin tiivistä, mutta nyt etenkin Suomen ja Norjan on tärkeä saada tietoa, miten tilanne Ruotsissa etenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat