Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivistystyönantajat: Ammattikoulut ja lukiot yksityistettävä – eivät ole kunnan perustehtäviä

Kotimaa
 
Anni Koponen
Ravintolakoulu Perhoa ylläpitää Haaga Instituutti -säätiö Helsingissä.
Ravintolakoulu Perhoa ylläpitää Haaga Instituutti -säätiö Helsingissä. Kuva: Anni Koponen

Elinkeinoelämän keskusliittoon kuuluva Sivistystyönantajat ehdottaa, että toisen asteen koulutus eli lukiot ja ammattikoulut yksityistettäisiin.

”Kyse ei ole bisneksestä. Yksityisessä muodossa toimivat toisen asteen oppilaitokset eivät voi tavoitella taloudellista voittoa. Julkinen rahoitus ohjautuu käytännössä suoraan koulutustehtävään opiskelijan hyödyksi, ja raha seuraa opiskelijaa”, sanoo Sivistystyönantajat ry:n toimitusjohtaja Teemu Hassinen järjestön tiedotteessa.

Yksityiset koulutuksen järjestäjät toimivat opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla. Niitä sitoo opetuslainsäädäntö ja ne hoitavat julkista palvelutehtävää.

Ammatillinen ja lukiokoulutus eivät ole kunnan perustehtäviä, Hassinen muistuttaa.

”Kun kuntien tehtävätaakkaa puretaan, olisi luonteva siirtää toinen aste eli lukio- ja ammatillinen koulutus yksityiseen muotoon”, Hassinen arvioi.

Esimerkiksi ammattikorkeakoulut ovat nyt osakeyhtiöitä.

Ammatillista peruskoulutusta järjestävistä noin 70 prosenttia on yksityisiä ja lukiokoulutusta järjestävistä 13 prosenttia. Toisen asteen koulutusta järjestävät myös kunnat ja kuntayhtymät. Esimerkiksi Jyväskylän seudulla sama kuntayhtymä pyörittää sekä lukio- että ammattikoulutusta.

Etenkin ammatillinen koulutus on viime aikoina ollut esillä sosiaali- ja terveyspalveluitten uudistuksen eli sote-uudistuksen takia. Se synnyttää maahan 18 itsehallintoaluetta, joihin siirtyvät lähinnä sosiaali- ja terveyspalvelut, mutta myös pelastustoimi. Esimerkiksi kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk) on ehdottanut, että myös ammatillinen koulutus siirtyisi uusien itsehallintoalueiden alaisuuteen. Sitä ovat vastustaneet amamtillisen koulutuksen järjestäjät.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi keskiviikkona puhuessaan Lukiopäivillä Helsingissä, ettei toisen asteen koulutusta ole määrä siirtää uusien itsehallintoalueiden alaisuuteen.

Opetusministeri vakuutti myös Lännen median haastattelussa torstaina, etteivät ammattikoulut ja lukiot ole menossa maakuntavaltuustojen päätösvallan alle, vaan ”nykyinen rikas järjestäjäkenttä säilyy”.

”Opetus- ja kulttuuriministeri otti hyvin esiin toisen asteen rahoituksen ohjautumisen suoraan ilman väliportaita tarkoitukseensa eli opetukseen ja koulutukseen”, Hassinen kiittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat