Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnion alainen: Krp oli riski Helsingin huumepoliisin tietolähteille – ”Eivät osaa pitää suuta kiinni”

Kotimaa
 
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov
Fakta

Syytteessä on yhteensä neljä alaista

 Helsingin huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota syytetään lukuisista rikoksista, joista vakavimmat ovat törkeitä huumausainerikoksia.

 Parhaillaan käynnissä olevassa oikeudenkäynnissä on syytteessä myös kolme Aarnion entistä alaista. Heidän ei epäillä osallistuneen huumekauppoihin, vaan he ovat syytteessä virkarikoksista. Kolmikko on pidätetty viroistaan.

 Syytteet koskevat muun muassa perusteettomien telepakkokeinojen hakemista.

 Syytteessä on myös neljäs entinen alainen, jonka osalta oikeudenkäynti käydään myöhemmin. Häntä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hänen epäillään tienneen, että Aarnio oli vuotanut poliisin salaisia tietoja. Häntä ei ole pidätetty virasta.

 Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti jatkui torstaina hänen entisen alaisensa pääkuulemisella. Kuuleminen on Aarnion kannalta tärkeä, sillä mies on aiemmissakin kuulemisissaan tukenut Aarnion kertomuksia.

Mies oli Aarniolle läheinen työtoveri huumepoliisissa. Rikosylikonstaapelin työtehtävät liittyivät järjestäytyneen rikollisuuden tiedusteluun ja analyysiin. Miestä syytetään yhteensä yhdeksästä rikoksesta. Hän on saanut syytteet muun muassa useasta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Hänet on pidätetty virastaan.

Rikosylikonstaapeli kertoi kuulemisessaan, että Helsingin huumepoliisi ratkoi juttuja nimenomaan tietolähteiden avulla. Hänen mukaansa krp:ssä noudatettiin tietolähdetoiminnassa kansainvälisiä ohjeistuksia, joiden mukaan tietolähdettä tapasi aina kaksi henkilöä ja tapaamiset dokumentoitiin. Helsingin huumepoliisissa puolestaan toimittiin perinteiseen malliin eli tietolähdettä tapasi hänen mukaansa aina yksi ihminen, eikä dokumentaatiota pidetty.

Tietolähteiden nimiä ei paljastettu miehen mukaan edes tutkinnanjohtajille, jotka päättivät salaisista pakkokeinoista tietolähteiden tietojen pohjalta.

Tietolähteisiin pidettiin miehen mukaan yhteyttä prepaid-puhelimilla, joista osaa säilytettiin rikollisten tarkkailusta vastanneen ryhmän konttorilla. Toiminta oli miehen mukaan niin salaista, etteivät edes tarkkailuryhmän jäsenet tienneet, että puhelimia säilytettiin heidän tiloissaan. Rikosylikonstaapeli kertoi, että hän kävi konttorilla tarkistamassa puhelimia vain silloin, kun tarkkailuryhmä ei ollut toimistollaan. Lisäksi puhelimia säilytettiin hänen mukaansa autoissa.

Miehen mukaan operaatiopuhelimet hävitettiin alkuvuodesta 2012, kun krp oli hasistynnyrijutun tutkinnassa alkanut ihmetellä jatkuvasti Pasilaan paikantuvia puhelimia, joilla oltiin yhteydessä jutun epäiltyihin. Samalla muutettiin käytäntöä niin, etteivät uudet puhelimet enää paikantuneet Pasilaan.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen ihmetteli, miksi huumepoliisi tuhosi puhelimet eli ainoan dokumentaation, mitä sillä oli tietolähdetoiminnasta, koska puhelimien avulla asiaa olisi voitu selvittää.

”Miksi puhelimet piti tuhota? Kenelle toiminta olisi paljastunut?” Hirvonen kysyi.

”Krp:lle”, mies vastasi.

”Mikä riski siinä olisi ollut?” Hirvonen kysyi.

”Siinä se suurin riski onkin. Eivät osaa pitää suuta kiinni”, mies vastasi.

Syyttäjän käsityksen mukaan kyse ei ole ollut huumepoliisin operaatiopuhelimista, vaan niin kutsutuista Pasilan miehen puhelimista, joita Aarnio käytti huumekaupoissa. Syyttäjän mukaan puhelimia ei säilytetty tarkkailuryhmän konttorilla ja autoissa vaan Aarnion kotona, joka oli konttorin lähellä.

Operaatiopuhelimista ja niiden säilyttämisestä ovat tähän mennessä oikeudessa puhuneet rikosylikonstaapelin lisäksi Aarnio ja toinen syytteessä oleva entinen alainen.

Torstaina kuultu rikosylikonstaapeli on kertonut asioista osin toisin poliisikuulusteluissa kuin oikeudessa. Miehen mukaan hän ei halunnut puhua tietolähdetoimintaan liittyvistä asioista esitutkinnassa. Lisäksi hän sanoi, että tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto olisi kiristänyt häntä antamaan Aarniolle kielteisiä lausuntoja kuulusteluissa tai hän olisi joutunut takaisin tutkintavankeuteen. Haavistoa kuullaan oikeudessa myöhemmin.

Aarnio, rikosylikonstaapeli ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat