Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydän hakkaa, verenpaine pilvissä – Jännittävä peli pistää sairaan penkkiurheilijan elimistön lujille

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Ville Honkonen
Kärpien jääkiekkojoukkueen fanit juhlivat katsomossa viime kevään finaalipelissä Tapparaa vastaan.
Kärpien jääkiekkojoukkueen fanit juhlivat katsomossa viime kevään finaalipelissä Tapparaa vastaan. Kuva: Ville Honkonen

Jännittävä jääkiekko-ottelu voi nostaa sydänsairaan ihmisen verenpaineen pilviin ja saada sydämen sykkimään kuin kovassa rasituksessa.

Tämän totesi sydäntautien erikoislääkäri Olli-Pekka Piira, joka väittelee Oulun yliopistossa perjantaina. Hän tutki sepelvaltimotautia sairastavien ja terveiden penkkiurheilijoiden elimistöä heidän seuratessaan, kun Oulun Kärpät pelasivat mestaruussarjan pudotuspelejä.

Jännitys aiheuttaa elimistössä muutoksia ja voi johtaa jopa sydänkohtaukseen. Näitä tutkitaan usein laboratoriossa, mutta Piira vei mittaukset oikeaan tilanteeseen.

Hän mittasi verenkiertoa, autonomisen hermoston toimintaa ja veren stressihormoneja sekä tulehdusta kuvaavia tekijöitä. Lisäksi tutkittavat polkivat polkupyöräergonometria, joka antoi kuvan fyysisen kunnon tasosta.

Mitattuja arvoja verrattiin tavalliseen päivään, johon ei kuulunut jännittävää ottelua.

Tulokset osoittivat, että jännittävä matsi rasitti sepelvaltimotautia sairastavia enemmän kuin terveitä. Heidän verenpaineensa nousi jo tunti ennen peliä sekä pysyi korkeana pelin aikana ja vielä tunti pelin jälkeen.

Lukemat nousivat selvästi yli normaalin verenpaineen. Käypä hoito -suositus opastaa aloittamaan verenpainetta alentavan lääkityksen, jos paine on vastaanotolla yli 140/90 elohopeamillimetriä (mmHg). Sydänpotilainen keskipaine oli Kärppien ottelussa 180/103. Korkein mitattu yksittäinen lukema oli peräti 220/120.

Myös sydämen syke tiheni pelin aikana ja palasi normaaliksi vasta kahden tunnin kuluttua pelin päättymisestä.

Autonomisen hermoston muutokset ja verisuonten supistuminen voivat osittain selittää sen, että vapaa-ajan tunne-elämykset lisäävät sydäntapahtumia, Piira sanoo. Sellainen on esimerkiksi sydänkohtaus.

Sydänsairautta potevat kokivat isompia muutoksia kuin terveet. Pitäisikö heidän välttää ylimääräistä jännitystä?

”Ei”, Piira vastaa.

”Elämään tarvitaan jännityksiä. Jääkiekkokatsomoista ei viedä usein ihmisiä hoitoon, mutta joillekin jännittävä ottelu voi olla ongelma. Jos kuuluu riskiryhmään, sairauden pitäisi olla hyvässä hoidossa ja sairastajan hyvässä kunnossa, kun katsoo otteluita. Niin on turvallisinta.”

Tutkimuksen johtopäätös oli, että hyvä kunto suojaa jännityksen aiheuttamilta sydänongelmilta. Sekä sydänsairaiden että terveiden kannattaisi olla hyvässä kunnossa, hän suosittelee.

”Sydänsairaankin kannattaa harrastaa liikuntaa eikä vain seurata sitä sohvalta”, Piira sanoo.

Sydänsairaus ei estä liikuntaa, mutta sitä pitää harrastaa järkevästi. Matsia ei myöskään kannata lähteä katsomaan kovassa kuumeessa, koska se pahentaa sydämelle koituvaa rasitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat