Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva autokorjaamo lähtenyt mukaan katsastustoimintaan

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Vastuukatsastaja Miika Hakala katsastaa autoa Das Auto Huollossa Konalassa.
Vastuukatsastaja Miika Hakala katsastaa autoa Das Auto Huollossa Konalassa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Katsastusten hinnat laskeneet maltillisesti

 Määräaikaiskatsastuksen keskihinta on 44,2 euroa, kun se oli viime vuonna 45,9 euroa.

 Määräaikaiskatsastuksen, bensiinipäästömittauksen ja OBD-tarkastuksen keskihinta Suomessa on 75,1 euroa. Vuotta aiemmin se oli 78,3 euroa.

 Jälkitarkistuksen keskihinta on pysynyt 23,6 eurossa.

 Halvimmalla katsastuksen saa Etelä-Karjalassa, jossa katsastuksen maksaa keskimäärin alle 35 eurolla. Kallein hintataso on Pohjanmaalla, jossa katsastuksesta joutuu maksamaan keskimäärin lähes 53 euroa.

Lähde: Trafi

Viime vuoden heinäkuussa voimaan astunut katsastuslaki mahdollistaa katsastustoiminnan harjoittamisen autokorjaamossa. Mahdollisuus on kiinnostanut kuitenkin vain harvaa korjaamoa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on myöntänyt tähän mennessä 13 katsastuslupaa korjaamoille. Niistä vain kolme sijaitsee pääkaupunkiseudulla.

Määrä on vähäinen, sillä ennen lain voimaan tuloa arvioitiin, että jopa 30 prosenttia merkkikorjaamoista lähtisi nopeasti katsastustoimintaan. Noin 70 prosenttia merkkikorjaamoista on harkinnut katsastustoimintaan lähtemistä.

Konalassa toimiva Das Auto Huolto käynnisti katsastustoiminnan alle kaksi kuukautta sitten. Toimitusjohtaja Harri Kalliola uskoo, että moni korjaamoyrittäjä on huolissaan katsastustoiminnan aloittamiseen liittyvästä byrokratiasta.

”Katsastusluvan hakuprosessi on aikaa vievää. Yrityksellä pitää olla laatujärjestelmä, viranomaisvaatimukset täyttävät laitteet sekä katsastuksesta vastaava henkilö, jolla on vahva kokemus katsastustoiminnasta”, Kalliola kertoo.

Hän päätti lähteä katsastustoimintaan tarjotakseen mahdollisimman kattavan yhden luukun palvelun. Lisätuloja yritys saa niin katsastuksesta kuin katsastuksen kautta tulevista korjaamopalveluista.

”Me emme voi automaattisesti korjata katsastuksen vikoja, vaan asiakas päättää, mihin hän vie autonsa korjattavaksi. Kiireiset asiakkaat ovat tyytyväisiä siihen, että auton korjauksen pystyy hoitamaan samassa paikassa”, Kalliola sanoo.

Katsastusasemien määrä on lisääntynyt tasaisesti viime vuosina. Nyt katsastustoimipaikkoja on 450.

Hintakilpailun takia alalla on kuitenkin jouduttu yt-neuvotteluihin. A-Katsastuksen yt-neuvottelut johtivat 89 työntekijän vähentämiseen, joista irtisanomisia oli 74.

Torstaina K1-Katsastajat ilmoitti irtisanovansa 16 työntekijää yt-neuvotteluiden päätyttyä.

Alan tilanne voi heiketä entisestään, jos Trafin suunnitelmat katsastuksen uudistamisesta toteutuvat. Trafi on nostanut esiin mahdollisuuden, että katsastus liitettäisiin määräaikaishuoltoon.

Toisena vaihtoehtona oli katsastusvälin pidentäminen kahteen vuoteen, kuten esimerkiksi Saksassa.

Vaihtoehto vähentäisi katsastusalan liikevaihtoa huomattavasti. Kalliola nostaa esiin myös siitä aiheutuvat mahdolliset riskit.

”Suomessa on paljon vanhempi autokanta kuin Saksassa. Lisäksi talviolosuhteet ja huonommat tiet aiheuttavat vikoja autoihin” Kalliola sanoo.

Ennen katsastuslain uudistusta julkisuudessa puhuttiin korjaamokatsastuksen aiheuttamista riskeistä. Pelkona oli, että katsastaja löytää autosta turhia vikoja, joita saman yrityksen mekaanikko sitten korjaa.

”Ne kauhukuvat, jotka maalailtiin lakia tehdessä, eivät ole toteutuneet. Mitään viitteitä tällaisista ongelmatilanteista ei ole kohdattu ja katsastusasemien palvelutaso on edelleenkin hyvä”, tieliikennejohtaja Marko Sillanpää Trafista kertoo.

Trafi tilastoi katsastusasemakohtaiset hylkäysmäärät, ja antaa asemille arvosanat.

Viime vuoden arvosanat löytyvät verkosta, mutta Trafi ei julkaise niitä jatkossa väärintulkintojen takia. Arvosanat kun eivät ole varsinaisia arvosanoja, vaan valvonnan apuväline.

Katsastuslain uudistuksen ensisijainen tavoite oli saada katsastuksen hintataso laskemaan.

”Hinnat ovat hienoisessa laskusuunnassa, mutta mitään dramaattista muutosta ei ole tapahtunut”, Sillanpää sanoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat