Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryhmä suunnitteli terrori-iskujen sarjaa Eurooppaan – Jihadisteilla yhteyksiä Suomeen

Kotimaa
 
NTB SCANPIX
Mullah Krekar
Mullah Krekar Kuva: NTB SCANPIX

Italian poliisin erikoisyksikkö on paljastanut terrorisminvastaisessa iskussa 17 ihmisen solun, jota epäillään kytköksistä kansainväliseen terrorismiin. Soluun kuului neljä ihmistä, joilla on yhteyksiä Suomeen.

Britannian yleisradion BBC:n mukaan pidätysmääräyksen saaneista 17 henkilöstä 13 on pidätetty eri puolilla Eurooppaa. Osa pidätysmääräyksen saaneista on kuollut taisteluissa Syyriassa ja Irakissa jihadistijärjestö Isisin riveissä.

Italian poliisin tietojen mukaan Suomen-solua johtanut henkilö on todennäköisesti kuollut Irakissa jo joulukuussa 2014.

Operaatio tehtiin yhteistyössä Britannian, Norjan, Suomen, Saksan ja Sveitsin viranomaisten kanssa. Jihadismista epäiltyä ryhmää johti Mullah Krekarina tunnettu Irakin kurdi Faraj Ahmad Najmuddin, joka vapautui vankilasta Norjassa tammikuussa 2015. Mullah Krekar on yksi nyt pidätetyistä.

Italiassa lähellä Meranoa asuva Abdul Rahman Nauroz on puolestaan vastannut uusien taistelijoiden rekrytoinnista. Naurozin pidätys torstaiaamuna oli Italiassa monessa tiedotusvälineessä iso uutisaihe.

Ryhmän jäseniä epäillään ääri-islamilaisen terroristiryhmän perustamisesta Euroopassa. Ryhmän epäillään suunnitelleen muun muassa diplomaattien sieppauksia sekä jihadistien värväämistä sota-alueille Syyriaan ja Irakiin. Ryhmä suunnitteli Euroopassa iskujen sarjaa, jonka ensimmäinen kohde olisi ollut Britannian suurlähetystö Oslossa.

Italian poliisin paljastaman ryhmän jäsenistä 16 on kurdeja ja yksi kosovolainen. Ryhmä oli keskittynyt radikalisoimaan erityisesti Euroopassa asuvia kurditaustaisia nuoria.

Suomen keskusrikospoliisi (krp) vahvistaa, että Suomi on ollut mukana Italian johtamassa operaatiossa. Suomi on antanut operaatiolle oikeusapua, krp sanoo.

Oikeusapupyyntö on liittynyt krp:n mukaan kahteen henkilöön. Krp ei kommentoinut asiaa HS:lle enempää. Twitterissä krp viestitti, että ”ketään ei ole pidätetty Suomessa Italian jutussa”.

Italian poliisin tiedotteen mukaan ainakin kolmella solun jäsenistä on ollut kytköksiä Suomeen. Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että yksi Britanniassa pidätetyistä on nimeltään Awat Hamasalih.

Awat Hamasalih on aiemmin Turussa asunut Britannian kansalainen, joka karkotettiin Suomesta tammikuussa. HS kertoi karkotuksesta tammikuussa.

Suomessa pidätysmääräyksen saanut toinen mies johti Italian poliisin paljastaman ryhmän Suomen siipeä. Hän matkusti Turkin kautta Irakiin maaliskuussa vuonna 2014. Italian poliisin tiedotteen mukaan hän kuoli taisteluissa joulukuussa vuonna 2014.

Kolmas Suomi-taustainen kurdimies oli niin ikään taistellut Isisin riveissä. Suomen viranomaiset eivät päästäneet häntä palaamaan Suomeen, minkä jälkeen hän heinäkuussa vuonna 2014 saapui Italiaan torstaina pidätetyn Abdul Rahman Naurozin avustuksella.

Neljäs Suomi-taustainen mies kuului Italian poliisin mukaan ryhmän Suomen-osastoon. Mies taisteli Isisin riveissä vuodesta 2013 alkaen ja kuoli todennäköisesti taisteluissa maaliskuussa 2014.

Italian poliisin paljastama jihadistiryhmä on nimeltään Rawti Shax, joka on kehittynyt YK:n terroristijärjestöksi luokitteleman Ansar al-Islam -järjestön pohjalta.

Ansar al-Islamin perusti Norjassa pakolaisena asuva radikaali saarnaaja Mullah Krekar vuonna 2001. Ansar al-Islamista versoneen Rawti Shaxin tavoitteena oli aivopestä Euroopassa elävien kurdinuorten uusi sukupolvi radikaalilla, sunnalaisella islamin tulkinnalla. Tavoitteena oli lähettää uusi sukupolvi takaisin kurdialueille syöksemään vallasta Irakin Kurdistanin ”vääräuskoiset” nykyhallitsijat, minkä jälkeen kurdialueelle perustettaisiin ”islamilainen valtio”.

Italian poliisin mukaan ryhmä perusti verkkosivuilleen radikaalia islamia saarnaavan virtuaalisen koulun. Ryhmällä oli myös operationaalisia suunnitelmia Euroopassa. Näihin liittyi muun muassa terrori-isku Norjaan sekä diplomaattien sieppauksia.

Terroritekojen motiivina olisi ollut pakottaa Norjan viranomaiset vapauttamaan radikaalisaarnaaja Mullah Krekar vankilasta. Italian poliisin mukaan Mullah Krekar johti ryhmän toimintaa ja jakeli ohjeita jopa istuessaan norjalaisessa Kongsvingerin vankilassa.

Ryhmän rahoitusta ja logistiikkaa pyöritettiin Italian poliisin mukaan Britanniasta, Italiasta, Suomesta ja Sveitsistä. Aseiden ja räjähteiden hankintamaa oli pääasiassa Hollanti.

Vihapuheistaan tunnettu Krekar tuomittiin Norjassa viideksi vuodeksi vankeuteen 2012 tappouhkauksista ja todistajien pelottelusta.

Hän oli muun muassa uhkaillut Norjan konservatiivipuolueen johtajan Erna Solbergin henkeä sekä julkaissut kolmen kurdimiehen tappouhkauksia netissä.

Britanniassa pidätetty ja Suomesta talvella karkotettu Awat Hamasalih kuului Mullah Krekarin sisäpiiriin.

Oikeuden päätöksen mukaan Hamasalihin toiminta ja käyttäytyminen Suomessa muodostivat ”todellisen, välittömän ja vakavan uhkan yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle”.

Audun Braastad / SCANPIX
Faraj Ahmad Najmuddin eli Mullah Krekar kuvattiin vankilasta vapautumisensa jälkeen Norjassa viime tammikuussa.
Faraj Ahmad Najmuddin eli Mullah Krekar kuvattiin vankilasta vapautumisensa jälkeen Norjassa viime tammikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat