Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi yhdistys kouluttaa synnyttäjiä käyttämään itsehypnoosia

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tarja Pyyaho kertoi kotonaan Juupajoella, että Saiman (sylissä) synnytys oli hypnoosin ansiosta paljon ensimmäistä synnytystä helpompi.
Tarja Pyyaho kertoi kotonaan Juupajoella, että Saiman (sylissä) synnytys oli hypnoosin ansiosta paljon ensimmäistä synnytystä helpompi. Kuva: Reijo Hietanen
Tästä on kyse

Hypnoosi vie kivun

  Hypnoosi on lääketieteen tunnustama hoitomenetelmä.

  Hypnoosiherkkyys on yksilöllinen ominaisuus. Harjoituksen ja toiston avulla hypnoosi helpottuu. Oma tahto on ratkaiseva. Jos ihminen päättää, ettei halua hypnoosia, hän voi sen estää.

  Hypnoosia käytetään muun muassa kivun, pelkotilojen, unettomuuden ja psyykkisten ongelmien hoitoon.

  Vakavien mielenterveyden häiriöiden hoitoon menetelmä ei sovi, sillä se voi esimerkiksi hämärtää psykoottisen henkilön todellisuudentajua entisestään.

  Hypnoosia voi Suomessa lain mukaan antaa kuka tahansa, mutta Tieteellinen hypnoosi ry on vaatinut menetelmän hoidollisen käytön rajaamista vain koulutuksen saaneiden terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Viime vuoden keväällä Tarja Pyyaho synnytti toisen lapsensa ja hoiti kivunlievityksen itsehypnoosin avulla.

”Se oli hieno kokemus. Missään vaiheessa ei tullut edes mieleen, että olisin tarvinnut lääkkeellistä kivunlievitystä”, Pyyaho sanoo.

Suomeen perustettiin kesällä Hypnosynnytys-yhdistys, joka kouluttaa synnyttäjiä käyttämään itsesuggestiota eli itsehypnoosia kivunlievityksenä. Yhdistys on kouluttanut 14 valmentajaa, jotka vetävät koulutuksia.

Käytännössä kyse on syvärentoutuksesta, jota harjoitellaan ensin kurssilla ja sen jälkeen itsenäisesti ennen synnytystä. Apuna käytetään äänitettä, joka auttaa rentoutumisessa.

Hypnoosilla on monen korvissa kyseenalainen maine, mutta se on lääketieteen tunnustama ja tutkimuksissa tehokkaaksi havaittu kivunhoitomenetelmä.

Suomessa on kymmeniä terveydenhuollon ammattilaisia, jotka käyttävät sitä kivunhoidossa ja esimerkiksi pelkotilojen hoitamisessa. Joukossa on muun muassa yleislääkäreitä, psykiatreja, psykologeja, sairaanhoitajia ja hammaslääkäreitä.

Psykiatri Jorma Aarnion mukaan hypnoosi on kivunhoidossa jopa yllättävän tehokas.

”Niillä, joille hypnoosi käy, se toimii kivunlievityksessä yllättävänkin tehokkaasti. Se sopii hyvin juuri esimerkiksi synnytyskivun hoitoon, ja myös monet hammaslääkärit käyttävät sitä kivunhoidossa. Onpa sen avulla tehty jopa leikkauksia ilman anestesiaa, mutta se on toki jo harvinaista”, Aarnio sanoo.

Suomessa toimii myös terveydenhuollon ammattilaisten perustama Tieteellinen hypnoosi -yhdistys, jonka hallitukseen Aarniokin kuuluu. Yhdistys ajaa Suomeen lainmuutosta, jolla hypnoosin käyttö terveydenhuollossa rajattaisiin vain koulutetuille terveydenhuollon ammattilaisille.

”Hypnoosin käyttö sairauksien hoidossa ilman terveydenhuollon koulutusta on epäeettistä ja siihen sisältyy riskejä. Jos ihmisellä on taustallaan traumaattisia kokemuksia, ne voivat yllättäen putkahtaa esiin hypnoosissa ja järkyttää ihmistä pahastikin. Jos läsnä ei silloin ole taitavaa ammattilaista, voi tapahtua vahinkoa. Tällaisia tapauksia on ollut, ja heitä on sitten myöhemmin hoidettu julkisessa terveydenhuollossa.”

Samat riskit liittyvät periaatteessa myös itsehypnoosiin. Synnytyksessä käytettävän itsesuggestion riskit ovat kuitenkin Aarnion mukaan olemattomat.

”Kun käyttö on rajattu synnytykseen valmistautumiseen ja synnytyskivun lievittämiseen, se toimii varmaan ihan hyvin. Tällainen rentoutukseen ja mielenhallintaan tähtäävä suggestion käyttö on erittäin suositeltavaa, jos se vain asianosaiselle käy. Riskit ovat olemattomat ja hyöty taas erittäin suuri. Synnytyksestä tulee paljon positiivisempi kokemus, mikä vahvistaa äitiyttä ja tukee äidin jaksamista.”

Hypnosynnytys-yhdistyksen puheenjohtajan Jenna Moisalan mukaan yhdistys vetää selvän rajan omien kouluttajiensa ja terveydenhuollon ammattilaisten välille.

”Me emme koskaan hypnotisoi toisiamme vaan jokainen työskentelee itsensä kanssa. Kursseilla opetellaan synnytyksen fysiologiaa, syvärentoutusta ja kivunhallintaa. Kaikki perustuu oivallukselle siitä, miten hienosti keho usein toimii, kunhan mieli, tunteet ja niiden vaikutus synnytykseen otetaan huomioon ja äidillä on mahdollisuus pysyä luottavaisena ja rentona koko synnytyksen ajan”, Moisala sanoo.

Pyyaholle itsesuggestion käyttö oli tärkeää siksikin, että ensimmäisestä synnytyksestä oli jäänyt mieleen huonoja kokemuksia.

”Silloin tuntui siltä, että olin kotelo, jolle vain tehtiin asioita ja josta lapsi kiskottiin imukupilla ulos. Kun menin sairaalaan, valta siirtyi muille. Toisella kerralla kokemus oli järisyttävällä tavalla erilainen. En tarvinnut kipulääkettä, pystyin rentoutumaan ja tunsin olevani aktiivinen synnyttäjä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat