Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin rajatarkastusten vaikutus Suomeen: Turvapaikan­hakijoiden määrä voi hiipua jo viikonloppuna

Kotimaa
 
"Ruotsin poliisin on toimittava inhimillisesti ja mukavalla tavalla"
"Ruotsin poliisin on toimittava inhimillisesti ja mukavalla tavalla"
Ruotsin poliisi aloitti torstaina väliaikaiset rajatarkastukset Tanskan ja Ruotsin rajalla. Junia tarkastettiin Hyllien asemalla, heti Tanskan rajan jälkeen. Poliisi poimi junista matkustajat, joilla ei ollut päteviä henkilöllisyyspapereita. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Julia Lindemalm, leikkaus: Janne Elkki
Fakta

Tänä vuonna jo 28 000 turvapaikanhakijaa

 Viime päivien aikana Suomessa on rekisteröity noin 300 turvapaikanhakijaa päivittäin. Tänä vuonna heitä on tullut maahan noin 28 000.

 Tulijat ovat etenkin Irakista (70,3 prosenttia), Afganistanista (7,8 prosenttia) ja Somaliasta (7,5 prosenttia). Syyriasta saapuneiden osuus on 2,2 prosenttia.

 Tulijoiden kuukausittainen määrä liki nelinkertaistui syyskuussa, jolloin tulijoita oli 10 800. Heistä 9 100 oli irakilaisia.

 Viime vuonna Suomeen saapui 3 650 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriö arvioi, että tulijoiden määrä nousee 30 000–35 000:een tänä vuonna.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Ruotsin etelärajallaan käynnistämät rajatarkastukset vähentävät Ruotsista Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrää, arvioi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Ruotsi aloitti torstaina väliaikaiset pistotarkastukset siirtolaisten suuren määrän takia. Tarkastukset ovat aluksi voimassa kymmenen päivää, todennäköisesti pidempään. Ruotsalaisviranomaiset eivät tarkasta jokaista matkustajaa.

Suomeen on viime päivinä saapunut noin kolmesataa turvapaikanhakijaa vuorokaudessa, valtaosa Ruotsin kautta. Ruotsissa on myös yhä ihmisiä, jotka eivät ole jättäneet maahan turvapaikkahakemusta ja saattavat olla matkalla Suomeen.

”Tällä on joka tapauksessa jonkinmoinen vähentävä vaikutus Suomeen tulijoihin, se on ihan selvä”, Nerg sanoo.

Nergin mukaan Ruotsin rajatarkastusten vaikutus Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrään nähdään viikonlopun aikana. Taival Ruotsin läpi Suomeen kestää yleensä kahdesta kolmeen vuorokautta.

Nerg ei halua arvioida, paljonko Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä voisi pienentyä.

”Nyt seuraamme, mitä Ruotsissa tapahtuu ja mitä Tanska tekee. Ensimmäiset johtopäätökset voi vetää vasta viikonlopun jälkeen.”

Suomen sisäministeri Petteri Orpo arvioi HS:lle torstaina, että lähipäivinä turvapaikanhakijoita voi tulla jopa hieman viime päiviä enemmän. Orpo ei kuitenkaan halua vielä arvioida rajatarkastusten pidempiaikaisia vaikutuksia.

”Kun Ruotsi ottaa ne tehokkaasti käyttöön ja tulijat rekisteröidään, merkitys on suuri. Mutta jos Ruotsiin voi yhä tulla rekisteröimättä, vaikutus jää pienemmäksi. Riippuu, kuinka pitävän järjestelmän Ruotsi saa pystyyn. Toivon näkeväni ensimmäisen vaihtoehdon”, Orpo sanoo ja toistaa olevansa tyytyväinen länsinaapurin ratkaisuun.

”Se, miten tämä vaikuttaa konkreettisesti [Suomeen tulijoiden] määriin, vaikuttaa myös siihen, minkälaista viranomaistoiminta on rajalla. En vielä uskalla sanoa, että sitä lähdetään vähentämään.”

Schengen-sopimus mahdollistaa EU-maille väliaikaiset rajatarkastukset. Ruotsin toimet jatkuvat todennäköisesti ilmoitettua kymmentä päivää pidempäänkin, kun esimerkiksi Ruotsin maahanmuuttovirasto ilmaisi torstaina ajan olevan liian lyhyt.

Palautuuko tilanne ennalleen, kun Ruotsi aikanaan lopettaa tarkastuksensa?

”Jos kukaan ei tee mitään muuta, niin sitä se tarkoittaa. Tulijavirta Euroopasta jatkuu voimakkaana. Meidän pitää saada esimerkiksi EU:n hotspotit toimimaan”, sisäministeriön kansliapäällikkö Nerg sanoo. Hotspoteiksi kutsutaan EU:n yhteisiä käsittelykeskuksia, joita suunnitellaan Italiaan ja Kreikkaan.

Pakolaisia ja siirtolaisia on saapunut marraskuun alkuun mennessä meriteitse Eurooppaan lähes 800 000 eli hieman alle neljä kertaa enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Sisäministeriö seuraa tarkasti etenkin Saksan kautta kulkevien siirtolaisten liikkeitä.

Ministeri Orpo toivoo, että Ruotsin ratkaisu patistaisi EU:ta ryhdistäytymään pakolaiskriisin ratkaisemisessa.

”Tämä on iso käännekohta Ruotsin maahanmuuttopolitiikassa. Myös eurooppalaisella tasolla tämä voi olla käännekohta, Ruotsi on kuitenkin ollut yksi maahanmuuton kohdemaita ja väkilukuun suhteutettuna suurin kohdemaa”, Orpo sanoo.

”Toivon vaikutuksen olevan se, että Eurooppa herää ja hallitsematon tulo saadaan hallintaan ja laillisille reiteille – sitä kautta voidaan pelastaa Schengen.”

Orpon mukaan Suomenkin viranomaisilla on valmius ottaa Schengen-rajatarkastukset nopeasti käyttöön, mutta keinoa ei koeta tässä tilanteessa aiheelliseksi.

Vielä on epäselvää, mitä Suomeen haluavat siirtolaiset tekevät, kun Ruotsin seula tihenee. Moni hakenee turvapaikkaa Ruotsista, Tanskasta tai Saksasta.

Joku saattaa pyrkiä Suomeen esimerkiksi laivalla Saksasta tai Virosta tai maitse Venäjän kautta. Vaihtoehtoreittien suosio lienee kuitenkin vähäinen.

”Olemme toki pohtineet tätä. Jos käy niin, että turvapaikanhakija ei halua rekisteröityä Ruotsiin, hän ei mene rajatarkastukseen vaan lähtee etsimään vaihtoehtoisia reittejä, jotka ovat juuri nämä. Laivayhtiöt vaativat tällä hetkellä paperit, olemme selvittäneet asian heidän kanssaan. Venäjän kanssa taas on vahva rajasopimus”, Nerg sanoo.

Sisäministeri Orpo ja Ruotsin sisäministeri Anders Ygemanin ovat sopineet ”tiiviistä yhteydenpidosta” rajatarkastusten toimeenpanon aikana.

Julia Lindemalm
Poliisi tarkkaili torstaina matkustajia Hyllien asemalla Malmössä.
Poliisi tarkkaili torstaina matkustajia Hyllien asemalla Malmössä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat