Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ tekisi ammattikouluista osakeyhtiöitä

Kotimaa
 
Viena Kytöjoki / Lehtikuva
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Kuva: Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Opetusalan ammattijärjestö OAJ järjestäisi vastedes ammatillisen koulutuksen osakeyhtiöissä. ”Osakeyhtiömalli turvaisi sen, että rahoitus menee suoraan koulutuksen järjestäjälle ja myös käytetään koulutukseen”, perustelee OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Osakeyhtiömalli mahdollistaisi Luukkaisen mukaan myös kevyemmän ja notkeamman hallinnon kuin kuntayhtymissä tai kunnissa.

Torstaina EK-lainen Sivistystyönantajat esitti, että toisen asteen koulutus eli lukiot ja ammattikoulut tulisi yksityistää. Sote-uudistuksen yhteydessä on väläytelty myös sitä, että ammatillinen koulutus siirtyisi tulevien itsehallinto- tai sote-alueiden alaisuuteen. Sekä Sivistystyönantajat että OAJ vastustavat toisen asteen koulutuksen maakunnallistamista.

”Ammatillista koulutusta ei pidä siirtää perustettavien itsehallintoalueiden tehtäväksi. Se on erottamaton osa koulutusjärjestelmää, ja sillä on merkittävä rooli myös elinkeinopolitiikan kehittämisessä”, Luukkainen linjaa.

”Osa koulutuksesta kuuluu kilpailulainsäädännön alaisuuteen. Sen vuoksi ammatillisen koulutuksen järjestäjällä on oltava joka tapauksessa yhtiömuotoista toimintaa, joka tarjoaa hyvän pohjan kasvavalle koulutusviennille”, Luukkainen muistuttaa.

Kilapailulainsäädäntöä sovelletaan lähinnä ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Hallituksen tavoitteena on kaataa raja-aidat nuorten ja aikuisten ammattikoulutuksen väliltä.

OAJ:n mukaan mallia voitaisiin otta ammattikorkeakouluista, jotka ovat nyt osakeyhtiöitä. Omistajina niissä on sekä kuntia että esimerkiksi säätiöitä.

Ammattikorkeakouluista kertyvät kokemukset kannattaisi käyttää hyväksi, kun ammatillisen koulutuksen järjestämismallia pohditaan, Luukkainen ehdottaa.

OAJ esittää myös harkittavaksi, tarvitaanko erillistä lakia, joka kattaisi kaiken osakeyhtiömuotoisen koulutuksen. Erillinen koulutuksen osakeyhtiölaki turvaisi esimerkiksi henkilöstön asemaa päätöksenteossa ja lisäisi avoimuutta.

Luukkainen huomauttaa, että jos kuntayhtymät aiotaan lopettaa, pitää niiden tilalle tulla joka tapauksessa jotain uutta koulutusalalla. Toisen asteen oppilaitosten ylläpitäjät ovat lähinnä kuntia, kuntayhtymiä ja yksityisiä tahoja, kuten säätiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat